Kontrola iluzije

Školarci besplatno na izložbu Zoltana Novaka u Umjetničkom paviljonu

Umjetnički paviljon poziva osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske da besplatno posjete izložbu Zoltana Novaka “Kontrola iluzije”, kojom umjetnik progovara o temi važnoj i za mlade – otuđenju pojedinca u društvu opterećenom ekranima svih vrsta, kamerama, suvremenom tehnologijom.

“Smatrajući izuzetno važnom promociju suvremene hrvatske umjetnosti, kao i umjetnike koji je stvaraju, učenike osnovnih i srednjih škola trebalo više i bolje obrazovati u tom kontekstu”, ističu iz Umjetničkog paviljona, gdje će Novakova izložba biti otvorena do 8. studenog.

“Riječ je o umjetnosti koja nastaje u vremenu u kojem živimo i koja stoga komentira događaje u društvu u kojem živimo, objašnjavajući ih specifičnim jezikom”, dodaje se.

U svom novom ciklusu Novak ostaje vjeran tjeskobnom i mračnom prikazu današnjice, no istovremeno potiče posjetitelje da razmisle u kakvom društvu žive i kakav je njihov odnos prema onome što im se nudi putem televizije, interneta i ostalih medija.

Za stvaranje tih slika velikog formata, nastalih za Umjetnički paviljon Novaka je potaknula spoznaja o velikoj moći iluzije, koja je najčešće koncentirana na jedan izvor i zaradu. “Bitno je progovoriti o kakofoniji zvukova u kojima ne čujemo ništa o problemu odnosa pojedinca i društva“, ustvrdio je umjetnik, opisujući svoju izložbu.

Po njegovim riječima, danas svjedočimo nevjerojatno velikoj proizvodnji iluzija i informacija koje nam se nasilno ubacuju u domove putem ekrana, a to rezultira sindromom gledanja, ne proživljavanja, te u konačnici manjkom empatije za viđeno.

Zbog svega toga Umjetnički paviljon je odlučio otvoriti vrata školarcima, za što bi škole samo trebale najaviti svoje grupne dolaske na e-mail adresu info@umjetnicki-paviljon.hr.

Novakova izložba se realizira u okviru ciklusa ambijentalnih izložbi koje niz godina u tom atraktivnom izložbenom prostoru predstavljaju domaće suvremene umjetnike. Njezini su autori direktor Fundacije Maeght, Olivier Kaeppelin i ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić.

Umjetnički paviljon od 14. 10. do 8. 11. 2015.