Uprava Hrvatske radiotelevizije krajnje neprofesionalno odlučila je prevariti javnost slanjem priopćenja o jučerašnjem sastanku Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskom radiju, pokušavši pritom još jednom unijeti razdor u HND. Svakako nije slučajno što se to radi neposredno pred godišnju Skupštinu HND-a koji je mjesecima agresivno i primitivno napadan lažima, uvredama i prijetnjama. Današnje priopćenje koje je HRT poslao navodno u ime HND-a naoko je sofisticiranije podmetanje ali ništa manje besprizorno.

Naime, jučer je održan sastanak Ogranka HND-a na Hrvatskom radiju čije teme su bile priprema za Skupštinu HND-a te upoznavanje sa stanjem i planovima aktivnosti na Hrvatskom radiju. Kao predsjednik HND-a sudjelovao sam u raspravi o pripremi skupštine HND-a a potom pratio razgovor v.d. ravnatelja HFT-a Siniše Kovačića i v.d. ravnatelja programa HRT-a Joze Barišića sa članicama i članovima Ogranka HND-a o temama vezanima za Hrvatski radio.

Na kraju sastanka gospodin Kovačić je zamolio da se informacije izrečene na sastanku ne iznose u javnost jer je riječ o internim temama i aktivnostima u tijeku. Posebno je naglasio da to govori jer sam ja prisutan sastanku.

Na to sam mu odgovorio da ne treba brinuti jer nikada ne dostavljam medijima informacije sa radnih sastanaka, a posebno ne informacije koje se ne tiču aktivnosti HND-a nego drugih organizacija i institucija, pa tako i HRT-a.

No, danas je sam HRT-a poslao medijima priopćenje sa jučerašnjeg sastanka i to predstavljajući ga kao priopćenje Ogranka HND-a na Hrvatskom radiju sa potpisom njegove predsjednice Silve Celebrini. Nečuvena je drskost da HRT-a šalje javnosti navodno priopćenje HND-ova ogranka.

Sadržaj priopćenja neću komentirati jer sam obećao da neću iznositi informacije koje sam čuo na radnom sastanku i toga s namjeravam držati čak i nakon ovako skandaloznog čina HRT-a jer držim do svoje riječi. Ali važno je istaknuti da na sastanku nije zaključeno kako će ogranak HND-a na Hrvatskom radiju slati bilo kakvo priopćenje o tom radnom sastanku, a pogotovo ne promotivni pamflet Uprave HRT-a.

Na kraju ali ne najmanje važno, priopćenje u ime bilo kojeg ogranka HND-a, a koje medijima nije poslao sam HND, po Statutu HND-a je nevažeće. Ukoliko se nova privremena Uprava HRT-a željela javno pohvaliti svojim obećanjima zaposlenicima Hrvatskog radija tada je to trebala učiniti u svoje ime a ne zloupotrijebivši Ogranak HND-a na Hrvatskom radiju, dakle iste one zaposlenike HRT-a kojima su obećanja na sastanku upućena.

Saša Leković, predsjednik HND-a