ČITANOST/GLEDANOST/POSJEĆENOST

Nova TV ima najkvalitetniji televizijski program, prema istraživanju tržišta i nagrađivanja najkvalitetnijih proizvoda i usluga na tržištu QUDAL. Istraživanje provodi švicarska organizacija ICERTIAS- International Certification Association GmbH sa sjedištem u Zurichu. Webanketa, provedena na 1200 ispitanika…Jutarnji list, 06.02.2015.

S više od milijun fanova, koliko se nalazi na Facebook stranici, 24sata čvrsto drži prvu poziciju medu svim hrvatskim medijima….24 sata, 15.02.2015.

Portal Slobodne Dalmacije zabilježio je rast u svim glavnim kategorijama..Slobodna Dlamacija, 18.02.2015.

Prema istraživanju što ga provodi Agencija AGB Nielsen, u siječnju je program Nove TV bio najgledaniji s dosegnutih 22, 09 posto sharea….slijede ga, u skupini koja zahvaća sve iznad četiri godine starosti, HTV 1 sa 16, 95 posto i RTL s 15, 84 posto gledanosti. … U prvih 10 najgledanijih emisija RTL ih ima pet, Nova TV četiri, a jedna je HRTova….Novi list, 19.02.2015.

 

KADROVSKE PROMJENE

Goran Ogurlić je gotovo jednoglasnom podrškom članova redakcije potvrđen za novog glavnog urednika Jutarnjeg lista- s 93 glasa za, tri protiv i jednim nevažećim listićem…Novi list, 17.02.2015.

Zoran Šprajc s N1 televizije ide na RTL Televiziju! …Što će pak Šprajc raditi u novom timu, službeno se još ne govori….Novi list, 17.02.2015.

Voditeljskoj ekipi informativnog programa RTLa pridružila se diplomirana novinarka i producentica Ines Čović Pavišić koja je do sada na RTLu bila novinar istraživač i producentica…Večernji list, 25.02.2015.

 

PROMJENE NA MEDIJSKOJ SCENI

Zagrebačka banka odustala je od tiskanog izdanja Banaka magazina, dok financijskoposlovni portal Banka. hr nastavlja s radom  Nakon više od 20 godina, Banka magazin prestao je izlaziti. Zadnji broj tog mjesečnika bio je onaj za prosinac 2014… Poslovni dnevnik, 04.02.2015.

Vijeće za elektroničke medije, čija je predsjednica Mirjana Rakić, trajno je oduzelo koncesije nakladnicima dviju lokalnih radiopostaja, tvrtkama Mea Media iz Varaždina i Otočnom radiju Kornati…Jutarnji list, 13.02.2015.

Studio u Koprivnici uskoro otvara Radio Kaj koji od 2013. godine ima regionalnu koncesiju za područje Zagrebačke, Krapinskozagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničkokriževačke županije te Grada Zagreba. Za početak, najavljuju s Kaja, u Koprivnici će na mjestu novinara urednika raditi jedna osoba. Doznajemo da će to biti Petra Slavečki, dosadašnja voditeljica na Radiju Koprivnica…Podravski list, 16.02.2015.

Nakon deset godina izlaženja, obilježenih nizom problema, nestao je Business. hr. Taj je dnevni list u izdanju Novem Publishinga krajem prošle godine prešao na tjedni ritam izlaženja, ali niti njega nije uspio izdržati. Preostao je samo portal Business. hr, koji se također ugasio…Poslovni dnevnik, 18.02.2015.

Pokrenut je novi portal – JournaI. hr. Riječ je o internetskom portalu koji je pokrenula Iva Balaban, a nudit će, kaže Iva, bogat i raznolik sadržaj prema uzoru na svjetske modne i lifestyle medije. Journal.hr je online platforma koja donosi inspirativne teme i najnovije trendove pod uredničkom palicom Tine Bačić….Večernji list, 24.02.2015.

Živi zid, uz gotovo svakodnevne odlaske na branjenje građana od deložacija iz njihovih domova, nastavlja s intenziviranjem nove, više razine svoga rada. Ona uključuje i veći medijski proboj, a to ovi aktivisti namjeravaju i preko- TV Živi zid. Riječ je o TV kanalu, a ovi aktivisti najavljuju za ubuduće i svoj radio, pa i skorašnji portal stvarnost. hr….Glas Slavonije, 21.02.2015.

Najavljeno je ukidanje emisije HTV-a ‘Što vas žulja’…Jutarnji list, 23.02.2015.

 

REGULATIVA

Objavljeni su rezultati istraživanja koje su proveli UNICEF i Agencija za elektroničke medije (AEM), ispitujući tisuću roditelja o navikama 1561 djeteta. Rezultati istraživanja u kojem su odgovarali roditelji uspoređeni su s podacima o gledanosti.- Djeca u prosjeku gledaju televiziju tri sata dnevno, što značajno utječe na njihov razvoj….U Hrvatskoj se stoga trenutačno radi novi Pravilnik o zaštiti djece u elektroničkim medijima, a slijedit će i izrada Preporuka za korištenje Pravilnika koje će poslužiti urednicima za kvalitetnije kategoriziranje sadržaja, ali i kao uputa roditeljima za odabir televizijskog programa za djecu….Jutarnji list, 09.02.2015.

 

NAGRADE

Dodijeljene su godišnje novinarske nagrade u izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara:

Nagrade za životno djelo – S. Cvitković i B. Tuđen

Novinar godine –  Tomislav Židak

Nagrada za televizijsko novinarstvo – Mila Horvat

Nagrada za intervju – Predrag Jurišić

Nagrada za publicistiku – Denis Lugarić i Jurica Gizdić

Nagrada za fotografiju – Damir Senčar

Nagrada za suradnju s medijima – Marin Čilić

Nagrada za lokalno novinarstvo – Željko Kapelari

Nagrada za najbolje organiziranu pressslužbu – Hrvatski teniski savez

Posebno priznanje – Regionalna izdanja SN

Nagrada za društveni angažman – Splitska sekcija HZSNa…Jutarnji list, 24.02.2015.


 

IZ SVIJETA

Oko 1600 otpuštenih novinara i drugih medijskih djelatnika u Grčkoj računa na pomoć iz globalizacijskog fonda Europske unije u iznosu 8, 7 milijuna eura ako je odobre europski parlamentarci i ministri članica EU…..Jutarnji list, 04.02.2015.

Svake godine Reporteri bez granica ispituju stanje slobode medija u 180 zemalja svijeta i rade svjetsku rang listu medijskih sloboda. Hrvatska je 2014. zauzela 58. mjesto, što je napredak za sedam mjesta u odnosu na 2013. i najbolji plasman od 2008…Poslovni dnevnik, 18.02.2015.


 

OSTALE ZANIMLJIVOSTI

Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za upis polaznika u program cjeloživotnog učenja iz područja novinarstva »Škola novinarstva: EtikaKulturaOblikovanje- NOVINA. RI«. Riječ je o programu čiji je nositelj riječko Sveučilište, a uz tu visokoškolsku ustanovu izvoditelj je i Novi list d. d. Natječaj za upis otvorenje do 30. travnja…Novi list, 20.02.2015.

HRVATSKO NOVINSKO TRŽIŠTE  12 dnevnih novina  60 tjednika i dvotjednika  100 mjesečnika  1000 ugašenih tiskovina u posljednjih nekoliko godina  104 prijavljene nove tiskovine u 2014. od kojih je pet tiskanih medija općeg informativnog karaktera  Izvor: HGK; Lider, 27.02.2015.

Društvena mreža specijalizirana za poslovne kontakte postala je u karijernom smislu gotovo jednako nezaobilazna koliko i Facebook u društvenom, pa savjeti kako ostvariti ovakav ili onakav bolji rezultat na toj mreži, čini se, dominiraju internetskom kategorijom ‘howto’ barem kada je u pitanju osobna karijera i ugled neke kompanije. Posljednji poslovni rezultati potvrđuju nastavak uzlazne putanje jedne od najprepoznatljivijih društvenih mreža, kojoj je osnovni cilj povezati profesionalce i kompanije diljem svijeta…Lider, 27.02.2015.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Goran Radman pohvalio se u Saboru da je njegova tvrtka završila 2013. godinu s dobiti od oko 42 milijuna kuna…Novi list, 27.02.2015.

 


press clipping - novine - prglas

Ana Šlat Gajski – PRess Clipping

 Ana Šlat press clipping