TV

Agencija za elektroničke medije (AEM) u suradnji s AGB Nielsenom predstavila je rezultate analize gledanosti TV programa za svibanj 2014.
blank razmak red

Poredak TV postaja – gledanost u svibnju 2014:

1. NovaTV – 23, 4%
2. HTV 1 – 16, 3%
3. RTL – 14, 7 %
4. HTV 2 – 7%
5. Doma TV – 5, 6%
6. RTL 2 – 3, 9%
7. RTL Kockica – 2, 7%
8. HTV 4 – 2, 6%,
9. CMC- 1, 46%
10. HTV 3 – 1, 35 %

– Kadrovska križaljka na RTL-u: Igor Bobić novi je glavni urednik Informativnog programa RTL-a, a Ivan Lovreček imenovan je zamjenikom predsjednika uprave RTL-a Hrvatska

– U organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra održana je prva domaća TV burza, tzv. pitching. Tako su domaći nezavisni producenti prvi put dobili priliku na ovaj način prezentirati ideje TV šefovima. Zabilježen je izniman interes a bez konkurencije vode krimi projekti.
blank razmak red

HRT je otkupio projekte:

Film o zagrebačkim mljekaricama »Sir i vrhnje«; dokumentarac »Dragi Lastane«; treću sezonau serijala »Heroji Vukovara«, »Obiteljsko stablo hrvatskih novina« koje bi trebalo donijeti retrospektivu hrvatskog pisanog novinarstva.

Prvi program HTV: dramske igrane serije »Patrola na cesti« i »Pravila i izuzeci«; humorističnu seriju »Glas naroda«; televizijski format o poduzetništvu »Snaga volje« i dokumentarni serijal »Imati ili biti« koji donosi priče poduzetnika.

Drugi program: zabavnomozaični serijal »Hrvatski survivor« u kojem će Robert Knjaz pokazati, kroz osam epizoda, kako to preživljavaju na hrvatski način penzionerka, nezaposlen i student. Novitet su i igrana te dokumentarna serija za mlade te dva mozaična serijala za tinejdžere.

Treći program: »Duhoviti portrete filozofa« i emisiju iz filozofije

Četvrti program: emisija o tehnologijama »Kod budućnosti« i dokumentarna seriju »Bajkovita Hrvatska«.

Završni pregovori su u tijeku a najavljen je i povratak jednog »starog« formata, nekad gledana »Piramida«

-Novi projekt na drugom: Žuti marker – ljetna verzija talk showa

– Prihod HRT-a u provj polovici 2014.-
ostvarena je neto dobit od 79, 3 milijuna kuna, što je za 41, 2 milijun kuna više u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupan prihod iznosio je 704 milijuna kuna, što je 3, 3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ukupan rashod bio je 624, 7 milijima kuna ili tri posto 2013.

blank razmak red

 TISAK

– Mjesečnik Bug primljen je u članstvo prestižne europske asocijacije EISA (European Imaging and Sound Association) koja okuplja najcjenjenije europske časopise specijalizirane za tehnologiju. Bug je jedini časopis iz Hrvatske koji je trenutno član EISAe, a time ujedno jedini ima svog predstavnika u žiriju za dodjelu EISA Awardsa.

– Pokrenut je projekt za borbu protiv klijentelizma i zaštitu novinara u šest zemalja regije – Fairpress.eu. Glavna svrha projekta je borba protiv klijentelizma u medijima zemalja regije, te zaštita novinara. U tu svrhu, kroz naredne četiri godine će niz organizacija snimati stanje u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Rumunjskoj.

– Prodajom imovine dovršen je stečaj NCL Media Grupe, bivšeg izdavača Nacionala a novu redakciju okupio je Berislav Jelinić. Nastavak izlaženja očekuje se u rujnu.

blank razmak red

 ZANIMLJIVOSTI

– Društvene mreže s najviše korisnika – Facebook (1,4 milijarde članova), Qzone (zatvoreni kineski sustav, 623 milijuna članova), Google+ (540 milijuna članova), Twitter (623 milijuna članova), Weibo (kineski odgovor na Twitter, 503 milijuna članova)

HURA je objavila podatke o investicijama u zakup medijskog prostora za 2013. Kao i prijašnih godina najveći dio medijskog budžeta od 685 mil kuna je uložen u zakup medijskog prostora na televizijama (50%)


press clipping - novine - prglas

blank razmak red

Ana Šlat Gajski – PRess Clipping

summer - press clipping - -prglas