TV
Informativna emisija HTVa Dnevnik 3 je ukinuta i zmijenjena političkodruštvenim talk showom.

Nova urednica projekta “Dobro jutro, Hrvatska” je Andrijana Škorput.

S emitiranjem je ponovno krenula “Piramida”.

Na Drugi program HTVa vratila se emisija “Olimp” a i Hrvatska nogometna liga.

Krenula je hrvatska varijanta showa ‘The Voice’

RTL televizija preuzela od HTV-a emitiranje Bingo showa. RTLov “Uhvati Bingo ritam” je veliki studijski show, traje 90 minuta a vode ga Antonija Blaće i Miroslav Škoro.

HRT-ov centar u Zadru preselio se u nove, suvremeno opremljene prostorije, te je na jednom mjestu objedinio rad Radija, TVa i WEBa.

AGB Nielsen objavio je rezultate gledanosti TV programa u kolovozu:
Najveći udio u gledanosti u kolovozu ostvaruje Nova TV s 22, 6 posto na cijelom danu. Čak sedam od deset najgledanijih programa u zemlji, formati su Nove TV

RADIO
 U Slavonskom Brodu krenula s radom prva neprofitna lokalna radiopostaja – Radio 92 FM

TISAK
 Glavni urednik “Novoga lista” Branko Mijić razriješen je dužnosti, a za novog urednika u sljedećih šest mjeseci imenovan je novinar i urednik cme kronike Nenad Hlača.

 Američki Politico i europski izdavački div Axel Springer najavili su u Bruxellesu zajednički projekt koji bi mogao imatu dalekosežne posljedice za novinsko tržište cijeloga kontinenta – izdavenje europskog izdanja novina Politico.

 Jeffu Bezos, vlasnik Amazona, kupio je The Washington Post.

 Riječanin MićoTatalović (31) (inače autor bloga “Scientific Croatian”) postao je jedan od urednika u najpoznatijem svjetskom znanstvenopopularnom magazinu New Scientist.

PORTALI
 Pokrenut je novi portal – trebami. hr. Portal spaja ponudu i potražnju usluga za tvrtke i građane.

 Hrvatska medijska scena bogatija je za internetski portal direktno. hr. Pokrenuo ga je Miljenko Manjakas, a glavni urednik je Vladimir Milinović.

 Predstavljen novi portal HTZ-a – croatia365.eu
Višestruko nagrađivani zdravstveni portal Ordinacija. hr ušao je u portfelj Večernjeg lista.

ISTRAŽIVANJA

Objavljeni su rezultati godišnje studije Ericssonovog ConsumerLaba u području TV i medijskih usluga, a neki od glavnih zaključaka su:

 streaming se približava klasičnoj TV uz zaostatak od svega dva posto na tjednoj razini korištenja

 gotovo svaki peti ispitanik spreman je platiti za pristup željenim sadržajima na bilo kojem uređaju, što predstavlja porast od 25 posto u zadnje dvije godine

 studija pokazuje porast vremena praćenja sadržaja putem pametnih telefona i tableta

 Istraživanje ‘Mladi i mediji’ (Koordinator projekta u Hrvatskoj bio je Forum za slobodu odgoja) provedeno je u 11 zemalja Jugoistočne Europe u 2013. na ciljanoj skupini mladih od 15 do 30 godina pokazalo je da je internet preuzeo status najpopularnijeg medija, a slijede gatelevizija, čitanje internetskih vijesti, slušanje radija te igranje videoigara.

DOGAĐANJA
 Održan je međunarodni interdisciplinarni simpozij Filozofija medija. Simpozij je idržan na Cresu a tema je bila »Budućnost medija«.

 Od 22. do 28. rujna u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održana je manifestacija “Škola o medijima – Mladi u javnom prostoru medija”. Organizatori manifestacije je bila Udruga SK ACST- Studentski katolički centar Split.

Pripremila:
 Ana Šlat Gajski

Ana Šlat press clipping

press clipping