HRVATSKA

Odlukom Općinskog radnog suda u Zagrebu Karolina Vidović Krišto vraćena je na posao, nakon što je odlučeno da je nezakonito dobila otkaz. Večernji list, 05.12.2015.

Mladi poduzetnik Goran Rihelj iz Vinkovaca pokrenuo je turistički web portal HrTurizam.hr na kojem želi ‘pričati priče’ o hrvatskom turizmu s naglaskom na turističke djelatnike. Cilj mu je povezati turističku struku i sve djelatnosti koje od turizma žive. Poslovni dnevnik, 7.12.2015.

Programsko vijeće HRT-a je većinom od sedam glasova dalo pozitivno mišljenje o Programu rada za 2016. Obrazlažući prijedlog, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman istaknuo je kako program sadržava specifične ciljeve koji moraju biti ostvareni u skladu s obvezama koje proizlaze iz Zakona o HRT-u i Ugovora između Vlade i HRT-a te kako su financijska sredstva i uvjeti za realizaciju programa skučeni. U 2016.-oj pred HRT-om stoji realizacija Olimpijskih igara u Rio de Janeiru te Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj. Istaknuto je da je iduća godina ujedno je i treća godina provođenja Plana restrukturiranja HRT-a, a također i godina velikih ulaganja te će se u tehnološke i materijalne novine uložiti oko 150 milijuna kuna. Novi list, 8.12.2015.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman donio je odluku o pokretanju projekta »Novi dnevnik 2016«. s ciljevima: nova struktura Dnevnika, povećanje gledanosti, privlačenje nove publike te prepoznatljivost Dnevnika kao najrelevantnije televizijske informativne emisije. Novi dnevnik gledatelji bi trebali dobiti za jesenske sheme 2016. godine. Novi list 10.12.2015.

U okviru promocije nagrade Saharov Europskog parlamenta, u Zagrebu se na Fakultetu političkih znanosti održala javna rasprava na temu “Saharov 2015: mediji i sloboda govora”. Europski parlament vjeruje da kršenje ljudskih prava negativno utječe na cjelokupno društvo te kroz dodjelu nagrade Saharov za slobodu misli daje potporu poštivanju ljudskih prava u cijelome svijetu. Ovogodišnji laureat je Raifu Badawiju iz Saudijske Arabije. www.mediaservis.hr, 10.12.2015.

Izašao je novi časopis Budi.IN Chic koji donosi najnovije trendove iz svijeta ljepote i mode te intervjue. www.budiin.hr, 09.12.2015.

Održana je tribina Hrvatskog novinarskog društva na kojoj je rečeno da su glavni neprijatelji slobodnog novinarstva: pravna nesigurnost novinara, prikriveno oglašavanje te sprega urednika i vlasnika medija. Poslovni dnevnik, 11.12.2015.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u Beogradu je s generalnim direktorom Radiotelevizije Srbije Draganom Bujoševićem potpisao Sporazum o suradnju između Hrvatske radiotelevizije i Radiotelevizije Srbije. Sporazum predviđa razmjenu radijskih i televizijskih sadržaja vlastite produkcije iz područja kulture, zabave i umjetnosti, kao i razmjenu dječjih, dokumentarnih i informativnih sadržaja. Slobodna Dalmacija, 11.12.2015.

S prikazivanjem na HRT3  je počeo novi autorski kviz Kvizna situacija. Pitanja kvizašima servira Mario Kovač, a u 21 epizodi borit će se ekipe iz cijele zemlje, među kojima su mnogi poznati kvizaši, a nagrada je za pobjednika 20. 000 kuna. Večernji list, 11.12.2015.

Agencija za elektroničke medije provela je istraživanje medijskih sadržaja u zadnjih godinu dana te došla do zaključka da na malim ekranima, ali i tiskanim medijima i dalje vladaju seksizam i rodni stereotipi. Žene se najčešće smještaju u kućanstvo, reklamama im se nude proizvodi za čišćenje, a žensko tijelo prikazuje se kao prostor nesavršenosti koji treba popraviti. Među ukupno 37 analiziranih oglasa, detektiran je 41 stereotip, od toga ih je 33 vezano uz žene. Analiza Agencije je pokazala da su muškarci ti koji češće predstavljaju određeni proizvod, dok su žene glavni likovi u više od 50 posto reklamnih spotova i jedina meta oglašivača u 30 posto reklama, što znači da  oglašivači i dalje radije koriste tradicionalni muški autoritet pri predstavljanju svojih proizvoda. Zadarski list, 11.12.2015.

Nakon 13 godina rada, s HRT-a odlazi novinarka Mila Horvat. Sportske novosti, 13.12.2015.

Partnerstvo za društveni razvoj (PDS) predstavilo je Indeks klijentelizma koji je pokazao da Hrvatska među šest zemalja regije prednjači po dobiti javnih medija, ali i po broju nezaposlenih novinara, a zamjera se izražen monopol. Republika Hrvatska zauzima drugo mjesto po indeksu klijentelizma u medijima (MCI). Između šest zemalja regije, najbolje je plasirana Srbija, treća je Crna Gora, slijede Rumunjska, Makedonija i BiH.  Poslovni dnevnik, 16.12.2015.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Agencija za elektroničke medije (AEM) održala je okrugli stol na temu Rodna ravnopravnost u medijima. Predočena je rodna analiza vidljivosti žena i muškaraca u središnjim informativnim emisijama najgledanijih nacionalnih televizija u kojoj je zaključeno da Nova TV ima rodno najuravnoteženiji urednički, voditeljski i novinarski tim koji kreira informativni program, sa po 43 posto žena među urednicima i voditeljima, te sa više novinarki (54 posto) nego novinara. Poslovni dnevnik, 16.12.2015.

Nakon više od 25 godina emitiranja, emisija ‘Kućni ljubimci’ prestaje se prikazivati na HRT-u. U proteklih 25 godina emitirane su 1.324 emisije ‘Kućnih ljubimaca’ u kojima je sudjelovalo više od 40.000 gostiju i udomljeno više od 100.000 kućnih ljubimaca. www.tportal.hr, 17.12.2015.

Ljubitelji hvaljenih stranih serija »Wire« i »Newsroom«, uskoro će moći uživati i u domaćem serijalu koji tematizira novinarstvo. Naime, Nadzorni odbor HRT-a dao je zeleno svjetlo dramskoj seriji »Novine« čiji scenarij potpisuje Ivica Đikić, dramaturgiju Tena Stivičić, dok se režije uhvatio Dalibor Matanić, a produkcija  nosi pečat Drugog plana. Serijal će imati 12 epizoda, a snimanje će trajati nekoliko mjeseci. Novi list, 18.12.2015.

Na Božić u 18 sati, preko satelita, kabela i interneta, s emitiranjem je krenula Laudato televizija. Ovaj prvi vjerski televizijski kanal u Hrvatskoj svoj će program, na početku, emitirati pet sati dnevno, od 18 do 23 sata svakoga dana, a isti će sadržaj reprizirati u dva navrata i dan poslije. Novi list, 22.12.2015.

Hrvatska  radiotelevizija i Hrvatski audiovizualni centar potpisali su Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti. HRT će zahvaljujući tom sporazumu izaći na međunarodnu scenu kao koproducent međunarodnih serija i kao korisnik međunarodnih sredstava te postati korisnikom europskoga medijskoga fonda, a u programu HRTa uskoro se mogu očekivati najave na kojima će stajati HRT u suradnji s nekom stranom televizijom ili radijem. Novi list, 23.12.2015.

Poslije jedanaest godina, koliko je proveo na HRTu, Robert Tomić Zuber odlazi s Prisavlja. Zuber odlazi 1. siječnja 2016. godine s mjesta rukovoditelja Odjela Dokumentarne produkcije HRT-a. Jutarnji list, 30.12.2015.

Hrvatski novinari i publicisti, novinarsko društvo koje su ove godine osnovali novinari nezadovoljni radom HNDa, “najoštrije osuđuju neprofesionalni i pristrani način na koji su brojni mediji pratili i prate postizborna događanja”. U priopćenju na svojoj internetskoj stranici pišu kako je “zabrinjavajuće odsustvo ozbiljnih političkih i politoloških analiza. Umjesto davanja objektivnih i točnih informacija, neki portali, tjednici i znatan  broj njihovih novinara upustili su se u politikantstvo prenoseći ne samo razne medijske spinove poražene političke opcije, nego i otvoreno navijajući za stranu koja je izgubila”, Večernji list, 30.12.2015.

SVIJET

Hrvatska eurozastupnica Marijana Petir je upozorila EU na gašenje Radija Subotica, jedinog preostalog radijskog medija na hrvatskom jeziku te je izjavila da je to je kršenje prava manjina i udar na hrvatsku nacionalnu manjinu. Po navodima Radija Slobodna Europa u srbijanskoj redakciji, nakon dva neuspjela pokušaja prodaje Agencija za privatizaciju odbila je da se ide na treću aukciju pa pred Radijem stoji mogućnost da ode u stečaj ili da se kroz podjelu dionica sačuva, ali u drugoj formi. Jutarnji list, 16.12.2015.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je da je čak 110 novinara izgubilo život radeći svoj posao tijekom 2015. godine. Smatraju da najviše zabrinjava činjenica da su u samo jednom od tri slučaja ti stradali novinari bili u ratnim zonama. Ono što je obilježilo ovogodišnje tragične smrti ljudi koji su samo obavljali svoju profesiju jest da je dvije trećine njih poginulo u mirnodopskim zonama. Zadarski list, 30.12.2015.

Nakon 1000 brojeva, glavni urednik Slobodne Bosne Senad Avdić objavio je da taj tjednik gasi tiskano izdanje, ali da novinari nastavljaju s radom na internetu. Slobodna Bosna politički je list u Bosni i Hercegovini koji je počeo izlaziti 31. listopada 1991. Jutarnji list, 30.12.2015.

pc logo božić