ČITANOST/GLEDANOST/POSJEĆENOST/KADROVI/NOVOSTI – PROSINAC 2014

KADROVI

 Kadrovsko-organizacijske promjene u Styria grupi:
 Miro Mauhar preuzima funkciju člana Uprave u tvrtkama 24sata d. o. o. i Styria- medijski servisi d. o. o.
 Sanda Lončar izlazi iz Uprave 24sata, Večernjeg lista te Styrije Hrvatska- medijski servisi te prelazi na funkciju direktorice tvrtke Styria Digital Services GmbH u Austriji.
 Renato Ivanuš preuzima poziciju direktora tiskanih medija 24sata, a novi glavni urednik 24sata postaje Goran Gavranović, dosadašnji zamjenik glavnog urednika.
 Zoran Turković dolazi na mjesto direktora digitalnih medija 24sata.
 Poslovni dnevnik mijenja svog izdavača, cjelokupno poslovanje Poslovnog dnevnika izdvaja se iz 24sata te se pripaja u Večernji list.
 Andrea Borošić, Dosadašnji Direktor sadržaja Večernjeg lista, Dražen Klarić, preuzima funkciju izdavačkog direktora Večernjeg lista te će biti odgovoran za cjelokupan portfolio brenda Večernji list.

 Nakon godinu i pol dana provedenih na RTLu, Daniel Delale odlazi s te komercijalne televizije.

 Nakon punih 11 godina suradnje, novinarka, urednica i voditeljica Antonija Mandić odlazi s RTL televizije.

Zrinka Vuković Berić, dosadašnja direktorica financija i prokuristica Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, imenovana je u Upravu Europapress holdinga.

Igor Tomljanović, bivši direktor programa Radija 101, novi je urednik Prvog programa HRTa. Glavna urednica Drugog programa je Vesna Karuza Podgorelec, a rukovoditeljica Informativnog medijskog servisa Lamija Alečković koja se na HRT vraća s pozicije izvršne producentice Vijesti na A1 Jazeera Balkans.

NOVOSTI

 Politički tjednik Nacional vratio se na kioske 09.12.2014. Prvi povratnički broj nastavio je tamo gdje je Nacional stao – na broju 867. Glavni urednik je Berislav Jelinić, koji je i otkupio prava na sve brendove i kompletnu tiskanu arhivu stare redakcije iz stečaja.

RTL Televizija najavljuje emitiranje regionalne inačice popularnog showa – »X Factor Adria«. Voditeljica će biti Antonija Blaće.

 Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin i predsjednik Uprave Novoga lista d. d. Neven Klarin potpisali su sporazumu kojim se uspostavlja suradnja iz područja novinarstva pod nazivom Škola novinarstva: Etika, Kultura, Oblikovanje- NOVINA. RI.
U realizaciji programa NOVINA. RI, Novi list će poslužiti kao platforma na kojoj će polaznici shvatiti bit rada u medijima a studentima će velikom količinom praktičnog rada omogućiti da odrade praksu koju neće ocjenjivati samo njihovi profesori i mentori, već i čitatelji.

 Program TV Student može se pratiti preko Iskon TVa, a emisija Akademska četvrt dostupna je i na javnom kanalu HTV 4

 Većinski vlasnik Zimo digitala postala je Kreator grupa, a osnivači portala smatraju kako se time ojačala pozicija njihove tvrtke te stvorila baza za snažni rast. Najavljeno je i zapošljavanje novih ljudi te širenje na domaćem i inozemnom tržištu.

ČITANOST/GLEDANOST/POSJEĆENOST

Europa Digital, u čijoj su mreži portali kao što su Jutarnji. hr, Net. hr, Sportskenovosti. hr i Globus. hr, zabilježio je rekordan godišnji rast broja posjetitelja od čak 39, 48 posto.

Styria svojim web stranicama doseže do 72% korisnika interneta u Hrvatskoj te drži lidersku poziciju kao digitalna grupacija. Najposjećeniji portal iz Styrine grupacije je 24sata.hr.

 Show Nove TV “Tvoje lice zvuči poznato” postigao je rekordnu gledanost – 1.100.000,00. TV spektakl u kojem je pobijedio Mario Petreković u prosjeku je pratilo više od milijim gledatelja, odnosno 52 posto onih koji su u to vrijeme bili pred malim ekranima. Peta emisija showa ostvarila je rekordne rezultate i u užoj skupini gledatelja od 18 do 54 godine, s udjelom gledanosti od čak 63 posto. S takvim izvanrednim rezultatima to je najgledanija naša emisija u 2014. izuzev sportskih sadržaja. Osim toga, peta emisija showa postigla je gledanost kojom se etablirala kao najgledanija zabavna emisija od 2007. do danas

 Nacionalni dnevnici u Velikoj Britaniji bilježe pad prodaje:
najveći pad prodaje ima nedjeljno izdanje novina Daily Star Sunday a trendu prkosi samo Times, čija se prodaja u proteklih godinu dana stabilizirala.

OSTALE INFORMACIJE

 U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, Hrvatski helsinški odbor (HHO) dodijelio je svoje godišnje nagrade za 2014. HRTova emisija “Plodovi zemlje” i njezin urednik Vlatko Grgurić dobili su nagradu “Joško Kulušić” za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja.

 Prema podacima ženevskog Press Emblem Campaign (PEC) u 2014.-oj je godini ubijeno 128 novinara.

Ana Šlat Gajski – PRess Clipping

 Ana Šlat press clipping