HRVATSKA

 

HRT je 1. listopada započeo s kodiranjem HRT4 koji se emitira satelitski. Time će svim gledateljima biti omogućeno da prate iste sadržaje kao i putem zemaljskih odašiljača. Novi list, 2.10.2015.

Hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone pred gubitkom je licence američkog izdavača, a suradnici najavljuju tužbe zbog neisplaćenih honorara i plaća. Novi list, 3.10.2015.

Prema istraživanju Ericsson ConsumerLaba usluge videosadržaja na zahtjev sve uspješnije udovoljavaju potrebe gledatelja te im olakšavaju promjenu dosadašnjih navika. Korisnici prosječno 6 sati tjedno provode gledajući TV i videosadržaje na zahtjev, što je više nego dvostruko u odnosu na 2011. Znatan je porast i gledanja videosadržaja s mobilnih uređaja- čak 61 posto korisnika, što je porast od 71 posto u odnosu na 2012.  Večernji list, 6.10.2015.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković pozvao je novinare da profesionalno izvještavaju u vrijeme predizborne kampanje, a vlasnike medija, političare i sve ostale koji da se  suzdrže od utjecaja na sadržaj. Novi list, 7.10.2015.

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna održana je radionica za novinare i urednike “Zaštita privatnosti djece u medijima: pravni okvir- psihološki i etički aspekti- praksa” koju je organizirala pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Večernji list, 7.10.2015.

Jedan od najvećih svjetskih teoretičara medija, Lance Bennett gostovao na konferenciji “Communication, Democracy and Digital Technology” koju je organizirao Fakultet političkih znanosti u suradnji s Međunarodnim udruženjem politologa (IPSA). Večernji list, 10.10.2015.

Agencija za elektroničke medije i UNICEF Hrvatska pokrenuli su nacionalnu kampanju za podizanje svijesti o medijskoj pismenosti »Birajmo što gledamo«. Cilj kampanje je podići razinu svijesti o važnosti medijskoga opismenjavanja roditelja, skrbnika i djece te o važnosti odabira medijskih sadržaja za djecu.  Školske novine, 13.10.2015.

Emisija Nove TV In magazin dobila je novu voditeljicu Renatu Končić Mineu, a petkom će se s gostima u studiju družiti i Dalibor Petko. Večernji list, 13.10.2015.

Prijedlog novog Pravilnika o plaćama na HRT-u nije dobio potrebnu suglasnost Nadzornog odbora. U priopćenju se navodi kako su ocijenili da na temelju iznesenih činjenica na ovoj sjednici ne mogu odlučiti o davanju suglasnosti tom aktu. Odredili su da će nakon prikupljanja dodatnih obrazloženja i podataka o toj točki dnevnog reda odlučivati na sljedećoj redovnoj sjednici NO-a HRTa. Jutarnji list, 14.10.2015.

Na domaćem tržištu se pojavio Poslovni radio, koncept naprednog i personaliziranog  internet radija koji svoju uslugu isporučuje internetom. Projekt nudi portfelj selektiranja glazbe, produkciju, snimanje, montažu i strujanje gotovog programa internetom. Autor projekta Zlatko Balog rekao je da su digitalne platforme poslovnog radija dizajnirane su za hotele, zračne luke, kina, benzinske postaje, trgovačke centre. Poslovni dnevnik, 14.10.2015.

Nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM) odlučilo radijsku koncesiju na području grada Zagreba na 14 godina dodijeliti Udruzi Radio Marija, konkurentska skupina natjecatelja Kuća ljudskih prava, Srpsko narodno vijeće i Radio 808 najavila je da neće odustati od borbe za spomenutu koncesiju. Od Agencije za elektroničke medije (AEM) traže raspisivanje novog natječaja, a od novog saziva Sabora da njegov Odbor za informiranje, informatizaciju i medije aktivnije nadzire rad VEM-a. Poslovni dnevnik, 14.10.2015.

Novinar Slobodne Dalmacije Damir Pilić izabran je za predsjednika Redakcijskog vijeća i to samo dva tjedna nakon što mu odlukom uredništva bez formalnog obrazloženja nisu objavljeni unaprijed naručeni tekst i kolumna, zbog čega se oštro negodovalo u dijelu medijskih krugova. www.tportal.hr, 15.10.2015.

Hrvatska radiotelevizija pokreće besplatnu uslugu HRTi koja će korisnicima usluga preko mobilnih platformi omogućiti gledanje i slušanje svih HRTovih radijskih i televizijskih kanala, emisija na zahtjev te igranih i sportskih sadržaja. Nova usluga omogućila bi nesmetano gledanje HRT-ovih programa i tamo gdje je loš televizijski signal, potreban je samo pristup internetu. Glas Istre, 16.10.2015.

Vlasnik privatne producentske kuće Sirovine i sinovi Robert Knjaz potpisao je ugovor s Discovery Channelom te će ta medijska kuća u svoj katalog uvrstiti čak pet Knjazovih projekata koje će po svijetu nuditi pod svojim imenom. Jutarnji list, 16.10.2015.

Umirovljenici kojima mirovine mjesečno ne prelaze iznos od 1500 kuna i koji su u sustavu pretplate HRT-a, od 19. listopada mogu dostaviti potrebne dokumente na temelju kojih će pristojbu za javnu radioteleviziju plaćati 40 umjesto sadašnjih 80 kuna. Slobodna Dalmacija, 17.10.2015.

Najgledanija regionalna TV postaja u rujnu bila je Jabuka TV (bivši OTV), s 45 posto udjela u gledanosti na tržištu regionalnih i lokalnih TV postaja u Hrvatskoj. Slijede Mreža TV i Osječka TV. Večernji list, 17.10.2015.

Pokrenute su sveučilišne novine “Universitas – hrvatske sveučilišne novine”, zajednički projekt zagrebačkog i splitskog sveučilišta. Sjedište novina bit će u Splitu, a financirat će se iz proračuna obaju sveučilišta. Jutarnji list, 19.10.2015.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u prvih devet mjeseci ostvarila je neto operativnu dobit od 143,1 milijun kuna, što je porast od 22% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupan prihod iznosi 1,055 milijardi kuna, što je 3,4 milijuna kuna više nego u istome razdoblju prošle godine,a rashodi su smanjeni za 2, 4 posto. Poslovni dnevnik, 21.10.2015.

Krajem listopada na HRT-u s emitiranjem je počela je nova zabavna emisija BezVeze, riječ je o svojevrsnome kvizu pripremljenom prema licenciji britanske emisije »The Bubble«. www.vecernji.hr, 21.10.2015.

Predstavljen je muzejski portal Hrvatskog muzejskog društva, koji omogućuje brzo online pretraživanje svih događanja muzeja i galerija iz cijele Hrvatske. Do sada je registrirano 53 muzeja koji nude više od 140 aktivnosti, kreativne i tematske radionice, stručna vodstva, predavanja, projekcije, promocije, igraonice za različite starosne dobi. Glas Istre, 24.10.2015.

Televizija N1 predstavila je novi programski raspored. Dnevnik ima novi termin – 18h, a novost je i emisija Pozitiv koja ide iz Sarajeva te Saša Cvetojević u Pressingu umjesto Dubravka Merlića. Večernji list, 24.10.2015.

Po prvi put u Hrvatskoj dodijeljene su nagrade Siemens Croatia Press Avvard 2015. za najbolji tekst na temu energije i učinkovitosti. Dobitnici su Marko Biočina iz Jutarnjeg lista, Liderova Jasmina Trstenjak te HRT-ova Martina Job. Na natjecanje je pristiglo 35 radova, a najbolje je odabrao petočlani stručni žiri. Jutarnji list, 28.10.2015.

Središnja informativna emisija “RTL danas” proslavila je peti rođenda. Do sad je emitirano 1826 emisija. Jutarnji list, 30.10.2015.

Bivši član Uprave HRT-a Marko Ugarković i bivši zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Dražen Rajković Državnom su odvjetništvu kazneno prijavili glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, kojega terete za zlouporabu položaja i ovlasti. U kaznenoj prijavi se navodi da je Radman 7. prosinca 2012. donio Cjenik reemitiranja programa HRT-a na paytv platformama, čijim je odredbama određeno da se retroaktivno primjenjuje od 1. siječnja 2012. te da se stari cjenik retroaktivno stavlja izvan snage. Slobodna Dalmacija, 30.10.2015.

Na HTV-u počinje emitiranje novog političkog talk –showa naziva »Uvijek kontra« koji će petkom navečer uređivati i voditi Morana Kasapović. Večernji list, 30.10.2015.

SVIJET

 

Europski sud pravde presudio je da je međunarodni ugovor “Safe Harobur” kojim se dopušta prijenos digitalnih podataka između EU i SAD-a nevaljan. Presuda je rezultat optužbi austrijskog aktivista Maxa Schremsa koji je izrazio sumnje da podaci Europljana koje prikuplja Facebook nisu zaštićeni od američkog nadzora.  Pravni okvir “sigurna luka” nije ukinut, no sada ga regulatori svake zemlje EU mogu dovesti u pitanje i naposljetku srušiti. Večernji list, 7.10.2015.

 

Njemački medijski div Axel Springer, najpoznatiji po svome tabloidu Bildu i konzervativnom Die Weltu, kupio  je internetski poslovni portal Business Insider, iskoračivši tako znatno prema engleskome govornom području i digitalnim medijima, za kojima tradicionalne medijske kuće žude, ali još ne uspijevaju potpuno iskoristiti. Lider, 9.10.2015.

Adria Media Group (AMG), kompanija koja izdaje srpski list Kurir, priopćila je da je otkupila prava i potraživanja njemačkog koncerna WAZ. Riječ je o potraživanjima koja je njemački izdavač imao u tvrtkama Politika novine i magazini, Politika tiskara, Politika, Dnevnik Vojvodina pres i NID Novosti. Poslovni dnevnik 9.10.2015.

Videofilmovi objavljeni na internetskim portalima novina trebaju biti usklađeni s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama ako je taj sadržaj (videofilmovi) neovisan u odnosu na sadržaj članaka koji se inače objavljuju na portalima novina. Zaključio je to Sud EU u presudi koja bi mogla dovesti do toga da novinski portali zbog videosadržaja budu tretirani kao svaka druga televizija. Cilj je spomenute direktive zaštita potrošača, osobito maloljetnika, i utvrđuje zahtjeve koje audiovizualne medijske usluge trebaju poštovati, osobito u pogledu marketinške komunikacije i sponzorstva, priopćio je Sud EU. Večernji list, 23.10.2015.

Ana Šlat Gajski 
PRess Clipping

 
Ana Šlat press clipping

 

 

Iz medija o medijima 2014 – 2015

PRglas press clipping