blank razmak red

NOVITETI

– Novi projekt Večernjeg listaPolitička arena Barometar.hr

– Vlasnici tvrtke Studio Eunoiapokrenuli su lokalni velikogorički internetski portalkoji je prerastao u tiskani dvotjednik. Isti su model prenijeli i na Jastrebarsko, a djelatnost su proširili na eventmenadžment te odnose s javnošću

– Najpoznatiji svjetski portal o nogometu Goal. com od lipnja se može pratiti i na hrvatskom jeziku.

– Od petka 20. lipnja na kioscima je specijalno ljetno izdanje – Diva Style. Riječ je luksuznom magazinu koji se bavi modom, ljepotom i lifestyle temama kao što su gastronomija, dizajn, kultura, putovanja, stil.

Pickbox  – domaći Netflix svoje poslovanje namjerava proširiti i na zemlje regije. O Pickboxu: sav sadržaj, koji se tjedno nadopunjuje, je u Cloudu i može ga se gledati uz prosječnu brzinu internetske veze na našim prostorima 2-2,5 Mbps. Pickbox se gleda u sedam različitih rezolucija koje se u pozadini sustava automatski mijenjaju u skladu s brzinom internetske veze i ovisno o uređaju na kojem se gleda. Sustav je trenutačno dostupan na PC-u u browserima Chrome, Mozilla, Safari, Explorer putem plug-ina Verimatrix koji omogućava nesmetano i zaštićeno gledanje sadržaja.

 

NAJAVE

U Splitu će se od 24. do 26 rujna, u organizaciji Hine. održati konferencija Europskog udruženja novinskih agencija (EANA). U okviru glavne teme ‘Javni novac za misije novinske agencije’ analizirat će se odluka Europske komisije (EK) koja utvrđuje pravila javnog financiranja nacionalnih novinskih agencija.

 

NAGRADE

– Novinar godine je Dražen Tomić, a nagradu za najbolji urednički uradak dobio je Oleg Maštruko Novinarka Večernjeg lista i urednica Večernjakova IQ magazina Tanja Ivančić Belošević nagrađena je za najbolji informatičkonovinarski uradak nagradom “Božo Težak” koju dodjeljuje HND.

– Na obilježavanju Dana HAK-a, novinaru Nove TV Vanji Margetiću, dodijeljeno je priznanje Hrvatskog autokluba Zlatni semafor za novinara godine.

blank razmak red

ISTRAŽIVANJA

– Prema rezultatima agencije Gemius za svibanj, među četiri najposjećenija web sitea čak tri su iz sustava Styrije. Prva su 24 sata, koja su i u svibnju rasla za 4, 5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Na trećem je mjestu portal Večernjeg lista, s rastom od pet posto. i četvrto Njuškalo. Ostale visoke pozicije zauzimaju Jutarnji list na drugom mjestu, te Dnevnik, Tportal, Net, Dnevno, Coolinarika i Slobodna Dalmacija.

– Predstavljeni su rezultati istraživanja o otvorenosti vlasti prema novinarima, što su ga tijekom travnja i svibnja proveli Zbor istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i GONG. Istraživanje je pokazalo  da većina tijela ima prolaznu ocjenu, ali je zabrinjavajuće što su oni koji imaju najveću političku moć dobili najlošije ocijenjeni. Na dnu s najlošijom ocjenom, po skoro svim kriterijima, su Središnji Vladin ured,  te ministarstva financija, unutranjih poslova, pravosuđa te kulture.

blank razmak red

CRNA KRONIKA

– Nakon punih 17 godina emitiranja prestao je raditi Gradski radio Rovinj.

– Nastavlja se restrukturiranje HRT-a – prema planu, ukidaju se dopisništva kao organizacijske jedinice a do kraja godine HRT će otpustiti još 170 ljudi, te svesti broj zaposlenih na točno tri tisuće.

Održana je 55. skupština HND-a na kojoj je Zdenko Duka upozorio na sve nižu kvalitetu informiranja, a na štetu javnosti – prema podacima ministarstva kulture, fizička proizvodnja novina i ostale periodike u 2013. godini bila je najmanja u posljednjih deset godina.

blank razmak red

OSTALE TEME

– Discovery Communications dovršio akviziciju većinskog udjela u Eurosport Int.

– Preuzimanjem Eurosporta i širenjem na sportski program Discovery je ojačao svoju poziciju svjetske broj 1 PayTV mreže

– Održan je drugi sastanak Grupacije regionalnih informativnih novina Hrvatske gospodarske komore (HGK). Regionalne informativne novine traže smanjenje PDVa sa 13 posto, koliko plaćaju svi regionalni i ostali tjednici i mjesečnici, na pet posto, koliko plaćaju dnevne novine.

 press clipping - novine - prglas

 


Ana Šlat Gajski
 – PRess Clipping


Ana Šlat press clipping