Hrvatski poduzetnici već se mjesecima pripremaju na krah ekonomije i velike financijske gubitke i režu troškove gdje god stignu. Jesu li to pravi potezi koje biste trebali činiti u vrijeme krize koja nas pogađa?
Poduzetnica Ivana Mijatović, vlasnica specijalizirane agencije za društvene mreže BeEve Media, koja je izazove ove krize osjetila na vlastitoj koži i odlučila se pokrenuti vlastiti posao, kaže da se ova kriza u glavama većine poduzetnika izjednačava s potpunim izostankom profita i mogućim zatvaranjem poslovanja, zaboravljajući pritom da ih njihovi kupci i dalje trebaju.

Zašto je u krizi rezanje troškova marketinga potpuno krivi potez

Ivana MijatovićKod većine hrvatskih tvrtki prvi korak je rezanje troškova marketinga, što je potpuno krivi potez jer se oni u krizi trebaju rezati posljednji. Postoje tvrtke koje su u krizi 2008. godine čak i povećale ulaganja u marketing, a takve tvrtke su iz krize izašle još snažnije nego što su bile prije krize. Ako se u krizi otuđite od svojih klijenata i nestanete, nigdje vas nema, ne pojavljujete se, logično je da vas vaši klijenti zaboravljaju. Vaše mjesto zauzima konkurencija koja je tijekom cijele krize bila prisutna i slala pozitivne marketinške poruke kupcima, nudila nove usluge prilagođene situaciji u kojoj se nalazimo i koja je pokazala da je snažna i otporna na krizu, a produkt toga je bilo novostečeno povjerenje kupaca koje je ostalo jako i kada je kriza završila, istaknula je poduzetnica Ivana Mijatović.

Dodaje da je ovo razdoblje, koje se naziva novo normalno, ono u kojem kupci donose odluke o kupnji na bitno drugačiji način, najviše izbjegavajući direktan kontakt i mogućnost zaraze. Naša svakodnevica se značajno promijenila i upravo sada smo svjedoci povećanog korištenja internetskih usluga. U ovoj krizi ipak najviše vremena provodimo na društvenim mrežama i internetskim portalima. Prošle godine u Hrvatskoj je bilo 1,9 milijuna aktivnih Facebook korisnika, ove godine je taj broj još porastao i upravo te brojke nam govore gdje se nalaze naši klijenti i kako do njih doprijeti.

Kupci unatoč krizi i dalje trebaju vaše proizvode i usluge i zato ih nemojte ignorirati nego ugrabite priliku i iskoristite ono što vam digitalni marketing pruža. Pa ako vaši kupci ne mogu doći u vašu tvrtku, dođite vi u njihov dom putem društvenih mreža. Kako biste si najlakše dočarali moć društvenih mreža za vaše poslovanje, krenite od sebe. Pogledajte gdje tražite dijelove za svoj automobil, božićne poklone za obitelj, domaće proizvode, gdje odabirete restoran iz kojega ćete naručiti večeru, autopraonicu kojoj ćete povjeriti svog limenog ljubimca, pa čak i liječnika kod kojeg ćete otići na sistematski. Sve to tražite na internetu i naravno da ćete i odabrati onoga koga pronađete na internetu. Međutim, biti na nekom popisu na internetu nije dovoljno za vaš izbor jer ćete odabrati onoga koji redovno objavljuje relevantan i koristan sadržaj iz kojeg možete zaključiti da je stručan u svom poslu i kojem možete pokloniti svoje povjerenje te onoga koji se pojavljuje u medijima i izdvaja se iz mora konkurencije u svojoj grani industrije, naglasila je ova poduzetnica.

Vođenje poslovnih društvenih mreža je kompleksan posao koji ne podrazumijeva samo objavljivanje lijepih fotografija

Ukoliko ste s društvenim mrežama na Vi – pustite sebe na miru. Posvetite se onome što najbolje znate, vašem poslovanju, a vođenje društvenih mreža i oglašavanje prepustite agencijama koje zaista znaju kako dišu društvene mreže. No, ne zavaravajte se – iako mali iz kvarta po cijele dane visi na internetu i ima deset profila na Facebooku, te ćete njemu platiti dva sladoleda za taj posao, vjerujte mi čak i ta dva sladoleda bit će bačena u vjetar. Vođenje poslovnih društvenih mreža vrlo je kompleksan posao i taj posao ne podrazumijeva samo objavljivanje lijepih fotografija. Uostalom biste li staroj susjedi dali posao šefa kuhinje u vašem restoranu jer joj sarma savršeno miriše na hodniku zgrade? Nemojte tako postupati niti s marketingom koji je jedan od ključnih čimbenika uspješnosti vašeg poslovanja, poručila je Mijatović.

Mijatović savjetuje što možete postići pravilnim angažmanom na društvenim mrežama:

  • oglašavanje tvrtke, proizvoda ili usluga točno ciljanoj publici uz minimalne troškove,
  • prodaja proizvoda putem Facebook trgovine,
  • prisutnost na Googleu (kupci pretražuju Google, u rezultatima pretraživanja pojavit će se i vaš link na Facebook Page),
  • više prometa na web stranici te bolje rangiranje u Google tražilici,
  • jačanje brenda te stjecanje novih kupaca i jačanje odnosa s postojećim kupcima,
  • učestalo izlaganje kupcima, redovno podsjećanje na proizvode ili usluge te mogućnost komunikacije novih proizvoda, usluga i akcija velikom broju ljudi (2019. godine Facebook profil je imalo 1.900.000 hrvatskih državljana, a ove godine je taj broj još porastao),
  • vjerovali ili ne, potencijalni kupci prate vašu aktivnost na društvenim mrežama. Zamislite njihovo razočaranje ako vas, uslijed zanimanja za vaše usluge, potraže na društvenim mrežama, a vas tamo nema, ili još gore, vaša stranica postoji, ali je u potpunosti zanemarena. Takva situacija puno govori vašim potencijalnim kupcima i vašoj zainteresiranosti za publiku, tj. o manjku iste. Činjenica je da mnogi vaši konkurenti koriste društvene medije te im zanemarivanjem društvenih medija ostavljate slobodan pristup vašoj publici. I zato je moj savjet svima: “ne izbjegavajte nove potrebe kupaca, angažirajte se na društvenim mrežama i budite tamo gdje će Vas kupci pronaći.