Iako je kao vještina službeno nastao u 19. stoljeću, a nedugo zatim postao nezaobilaznim dijelom političke i komunikacijske djelatnosti, storytelling oduvijek je bio važan faktor društvenih zajednica. Zahvaljujući pričama prethodnih generacija, održale su se brojne tradicije i običaji koji su i danas prisutni.

Fikcijski storytelling

Ništa u svijetu

nije moćnije od

dobre priče.

Osim mitova i legendi, dobar storytelling poželjan je i u fikcijskim romanima, a Harry Potter, Gospodar prstenova i Game of thrones primjeri su kako dobra priča može stvoriti horde sljedbenika. U seriji Game of thrones prilikom donošenja odluke o kralju Westerosa, Tyrion Lannister je predložio Brandona Starka, trookog gavrana koji je posjedovao memoriju cijelog čovječanstva.
Zašto njega? Jer je u svojoj argumentaciji utvrdio da ništa ne povezuje ljude više od priče. Dapače, rekao je ništa u svijetu nije moćnije od dobre priče. Na kraju je uspio uvjeriti prisutne i Brandon Stark postao je kralj šest kneževina.

Bez obzira na to što je riječ o izmišljenom svijetu jednog fantasy pisca, naš svijet i naše postojanje, inspirirano je pričama, odnosno kognitivnim konstrukcijama koje smo stvorili i kojima smo dali smisao i značenje. U nekim slučajevima veće od samog života.

Zašto je važno slušati?

U svijetu marketinga i PR-a, priča je vezivno tkivo bez kojeg nema uspješne kampanje, reklame ili oglasa. Današnji konzument nije samo jednokratni potrošač koji će repetitivno kupovati proizvod ili uslugu i bespogovorno gutati ono što mu nudimo. On kupuje proizvod jer vjeruje u priču svog brenda, jer dijeli njegove vrijednosti, jer govori istim jezikom, a povrh svega jer se poistovjećuje s njim.

U digitalnom svijetu, ljudske navike i sklonosti često se mijenjaju, a zadaća marketinških stručnjaka je uspostaviti trajni odnos s klijentima. Pritom, jako je važno biti autentičan i iskren, jer publika lako prepozna fake priče bez pokrića.

Bezuvjetna lojalnost brendu stvar je prošlosti i ona se gradi dugoročnom strategijom koja uključuje storytelling. Storytelling koji nas uspijeva dotaknuti na emotivnoj bazi, zbog kojega ćemo se naježiti, možda i suzu pustiti te u konačnici kupiti njegov proizvod. To je uzajamni odnos u kojem je cilj što duže zadržati pozornost onoga kome se obraćamo. Stalno osluškivati potrebe i želje publike, pomoći im, nasmijati ih i vrlo važno razumjeti ih.

Svi smo u stručnoj literaturi čitali o naracijama Steva Jobsa, Charlie Chaplina i Ronalda Reagana koji su ostavili snažan utisak na publiku. Vrlo vjerojatno nikada nećemo utjecati pričom na takav način. Ne moramo ostvariti svjetski mir i zaustaviti glad, ali je jako važno u svakodnevnim zadacima unijeti duh storytellinga sa svim njegovim zakonitostima, a publika će to znati prepoznati i cijeniti.