U današnje vrijeme, praćenje medija, odnosno media monitoring nije samo nice to have alat, već svakodnevica PR djelatnosti.

U digitalnom dobu jako je važno stalno biti u tijeku zbivanja. U svakom trenu znati tko, što i kako priča o vašem brendu. Pritom, nije riječ samo o motrenju online rasprava na društvenim mrežama, već o cjelovitom pristupu. U nastavku saznajte nešto više o važnosti i prednostima ovog neizostavnog aspekta odnosa s javnošću.

Što nazivamo medijskim praćenjem?

Medijsko praćenje je PR aktivnost koja obuhvaća procese, tehnike i alate koji se koriste za praćenje onoga što se govori o vašem brendu, industriji, konkurentima i temama od interesa za vaše poslovanje.

U pred digitalnoj eri, taj proces je izgledao tako da su PR-ovci pregledavali dnevne tiskovine tražeći članke i intervjue o njihovim klijentima. Zatim bi izrezali članke i zalijepili ih u mape ili knjige.

U današnjem digitalnom svijetu, praćenje medija nadilazi tipični press clippinga, a uključuje online aktivnosti, TV i radio te društvene mreže. Učinkovito praćenje medija može značiti razliku u potencijalnoj šteti od negativnih tweetova, medijskih napada i obuzdavanja problema prije nego što se pretvori u katastrofu.

Tipovi praćenja medija

Ovisno o potrebama, postoje različite vrste praćenja medija i namjenskih alata.

● Praćenje medija u suštini je skeniranje informacija u tiskanim ili digitalnim medijima kako bi se saznalo što se govori o određenim temama koje su važne za PR strategiju
● Praćenje brenda podrazumijeva praćenje različitih kanala i platformi kako bi se utvrdilo gdje se (i u kojem kontekstu) spominje vaš brend
● Praćenje aktivnosti na društvenim mrežama (social listening) uključuje praćenje društvenih mreža i analizu prikupljenih podataka
● Praćenje backlinkova odnosi se na praćenje i upravljanje povratnim vezama vaše web stranice te aktivnostima na njoj

Zašto je važno praćenje medija?

Polovica svjetske populacije aktivna je na društvenim mrežama, a sve više tvrtki podliježe online recenzijama.

Praćenje medija je važno jer bez njega ne možete kontrolirati svoj brend ili reputaciju vašeg klijenta. Važno je pratiti kako vaš brend napreduje u online publikacijama i na društvenim mrežama. Alati za praćenje medija omogućuju praćenje reakcija vaše kampanje i mjerenje njezine učinkovitosti.

 

Prednosti alata medijskog praćenja

 1. Umanjuju nastanak krizne situacije
  Iako je krizna komunikacija dio PR posla, bolje je da do nje što rjeđe dolazi, a ako se dogodi bolje je biti spreman. Ovisno o tome što točno nadzirete, možete spremno dočekati nadolazeću krizu čitajući komentare, članke, postove na blogu, pa čak i recenzije koje su korisnici objavili.
 2. Potpuna medijska pokrivenost 24/7
  Internet je dostupan svima 0/24, a mediji u svakom trenutku mogu pričati o vašem poslovanju na raznim kanalima. Alati za praćenje medija mogu vam pomoći da pronađete spominjanje brenda, a da ne morate angažirati stručnjaka koji radi 24 sata dnevno.
 3. Prate spominjanja na zanemarenim kanalima
  Jeste li sigurni da pratite svoje kampanje na pravim kanalima? Ponekad će se vaš brend spominjati na kanalu koji ste prije zanemarili i niste razmišljali o ciljanju. Automatizacija nadzora omogućuje vam praćenje spominjanja i ključnih riječi kada se vodi rasprava o vašoj robnoj marki.
 4. Data, data, data
  Prikupljanje podataka je važno da biste uočili trendove ili odstupanja.
  Sastavljanje svih statistika može biti teško ako nemate odgovarajuće alate za praćenje medija. Nakon što prikupite te podatke, možete vidjeti koje strategije najbolje funkcioniraju, a koje treba prilagoditi.


Evo još nekoliko savjeta

● Prije nego što počnete s praćenjem medija, bitno je odrediti ciljeve i potrebe te saznati na kojim kanalima je vaša publika
● Pratite medijska spominjanja i mjerite rezultate vaših PR kampanja
● Osluškujte svoju publiku kroz online rasprave da biste ih bolje razumjeli
● Nakon što postavite jasne ciljeve, razmislite o tome što trebate pratiti da biste postigli te ciljeve. To može uključivati: spominjanje brenda, konkurente, partnere, dobavljače i dionike koji mogu utjecati na vaš ugled.

Prilikom odabira kanala koje ćete pratiti, uključite kanale koji bi mogli biti relevantni za vašu PR aktivnost. Mnoge organizacije koriste različite komercijalne usluge medijskog praćenja, zato je, nakon što definirate svoje potrebe, vrijeme da odaberete svog idealnog pružatelja usluga medijskog praćenja.