Istraživanje hrvatske studentice provedeno u 40 zemalja pokazalo je zanimljive trendove – ruši tabue i uvriježene obrasce ponašanja, o čemu su se proteklih mjeseci raspisali čak i turski mediji.

 

Ako ste vlasnik pametnog telefona, foto-autoportretu ili „selfiju“ zasigurno niste uspjeli odoljeti. Ujutro, popodne, pred spavanje – svako vrijeme je dobro vrijeme. Raširio se u sve sfere društva i postao moćan komunikacijski alat, toliko moćan da je postao predmet ozbiljnih istraživanja.

Ovim globalnim fenomenom bavila se i Zrinka Peharec, studentica postdiplomskog studija komunikologije na međunarodnom Sveučilištu Yaşar u Izmiru, koja je u sklopu svog magistarskog rada ispitala stavove o popularnim selfijima, formatu koji je dodatno začinio brojne sadržaje na društvenim mrežama. Istraživanje je provedeno na uzorku od 214 sudionika u 40 zemalja uključujući i Hrvatsku, ali i daleke nam države poput Nigerije i Pakistana. Zrinka je dodatni poticaj da primjećene trendove potkrijepi konkretnim brojkama u sklopu magistarskog rada, dobila za vrijeme stručne prakse u agenciji za odnose s javnošću Manjgura gdje je, susrećući se s online komunikacijom u svakodnevnom radu s klijentima, prepoznala priliku da obradi područje koje još nije dovoljno istraženo.

Kolege u Manjguri naučile su me kako spojiti teoriju i praksu te kako osmisliti projekt koji je moguće uspješno medijski plasirati“, kaže Zrinka. Kroz svoj rad željela je utvrditi način na koji ljudi koriste selfije za samoprezentaciju i slanje određene poruke na društvenim mrežama te istražiti socijalno ponašanje vezano uz fenomen selfija. „Ovaj se vizualno-komunikacijski alat ne koristi samo u privatne svrhe, već i za promocijske i marketinške aktivnosti privatnih kompanija i institucija“, zaključila je istraživačica, potkrijepivši konkretnim brojkama ono čega su i organizacije i pojedinci sve više svjesni.

Čak 88 posto sudionika istraživanja potvrdilo je kako fotografira selfije, njih 75.7 posto pozitivnog je mišljenja o takvom obliku bilježenja vlastitog lika, a svega 4.55 posto ispitanika izjavilo je kako – mrze selfije. Više od 50 posto ljubitelja selfija priznalo je kako redovito ili ponekad koriste filtere kako  bi izgledali bolje na fotografijama. Kao najčešće korištena društvena mreža za objavljivanje vlastitih selfija istaknut je Facebook, no s porastom popularnosti Instagrama može se pretpostaviti da bi se taj odnos uskoro mogao promijeniti. Najveći broj ljubitelja selfija, njih 86.85 posto, ima između 18 i 34 godine. Podatak da starije generacije, oni preko 65 godina, u manje od jedan posto slučajeva  fotografiraju selfije nije nimalo neočekivan.

Teško je i zamisliti sve lokacije i poze u kojima se fotografiraju selfiji, ali istraživanje je pokazalo da ipak postoje mjesta na kojima se selfiji neće tako često fotografirati. Tako 63.87 posto ispitanih nikad ne bi radilo selfie na sprovodu, a 74.35 posto nikada ne bi fotografiralo intimne trenutke.

Zrinka je svoju tezu pisala na Sveučilištu primjenjenih umjetnosti Koblenz, na RheinAhrCampusu u Njemačkoj. Međunarodno istraživanje provedeno je u suradnji turskog i njemačkog sveučilišta pod pokroviteljstvom Europske unije.

 

Ukoliko vas je ovaj tekst potaknuo na fotografiranje selfija, pročitajte kako napraviti odličan selfie!

670px-Take-Good-Selfies-Step-15-Version-2