Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U zborniku radova s 10. međunarodne znanstvene konferencije „Financije, ekonomija i turizam“ održane 2022. godine u rujnu u Puli objavljeno je istraživanje „Trema i strah u javnom govoru“ provedeno u Hrvatskoj na 536 punoljetnih ispitanika tijekom 2021. godine, a koje je pokazalo kako postoje brojni simptomi treme i straha od javnog nastupa te da je strah od javnog nastupa veći od straha od bolesti ili smrti.

Istraživanje pokazuje kako većina ispitanika, njih 92 posto, ima neki oblik treme i straha prije javnog govora pri čemu su određeni simptomi, ubrzani rad srca, izrazitiji i snažniji kod mladih i žena nego kod starijih osoba i muškaraca, i to za 25 posto. Dobiveni podaci pokazuju kako je najsnažniji strah – strah od javnog nastupa (88%), a slijede strah od bolesti (86%) te strah od smrti (79%).

„Trema nije urođeni strah kod čovjeka, već se ona razvija i stječe tijekom života. Zbog tog straha i napetosti nastaje drhtanje tijela, ruku, nogu i glasa, a kako je govornik svjestan da se njegov strah može i izvanjski primijetiti, to ga još dodatno plaši“, pojašnjava rezultate istraživanja jedan od trojice autora istraživanja marketinški stručnjak Kamilo Antolović.

Istraživanje je pokazalo kako je najsnažniji simptom uoči javnog nastupa opća napetost kojeg ima 95% ispitanika, slijedi simptom ubrzanog rada srca te simptomi zamuckivanja, suhoće usta, drhtanja ruku i znojenja dlanova. Od ostalih simptoma govornicima se javlja crvenilo u licu, grč u želucu, probavne smetnje, otežano disanje te kod 3 posto ispitanika znojenje tijela.

„Osnovni cilj istraživanja bilo je dobivanje podloge za bolje planiranje, pripremu te otklanjanja treme i straha u javnom govoru, kao i usporedba s drugim vrstama straha jer bez obzira na to koliko smo dobri u onome što radimo, straha od javnog govora, teško se u potpunosti osloboditi“, ističe koautor istraživanja Mario Fraculj napominjujući kako se strah od javnog govora može značajno ublažiti ovladavanjem određenih znanja i vještina.

Ovo istraživanje interdisciplinarno su provela trojica hrvatskih znanstvenika: marketinški stručnjaci i menadžeri Kamilo Antolović i mr. sc. Mario Fraculj te komunikacijski i medijski stručnjak dr. sc. Siniša Kovačić koji se na radiju i televiziji vrlo često susretao s osobama kod kojih su trema i strah utjecale na nesigurnost u izražavanju, a time i na loš nastup.

„Strah od straha je najgori govornikov neprijatelj jer je iracionalan, uvijek prijeti i raste s približavanjem trenutka nastupa. Tu je i strah od javnog sramoćenja, strah od autoriteta, strah od kamere, tako da ovi rezultati istraživanja potvrđuju da je uz dobru pripremu za javni nastup jednako važna i emocionalna stabilnost govornika, odnosno dobro mentalno zdravlje“, ističe novinar i urednik dr. sc. Siniša Kovačić te zaključuje kako nije logično da se više bojimo javnog govora nego bolesti i smrti.

Zborniku, u kojem je objavljeno ovo istraživanje, može se pristupiti putem priloženog linka: https://fet.unipu.hr/fet2022/about_the_conference/conference_proceedings