U vašoj agenciji se preferira:
Kava ili čaj?: Kava.
Party ili mirna večer doma?: Party.
Knjiga ili film?: I knjiga i film.
Made in cro ili svjetski brendovi?: I jedno i drugo!
More ili skijanje?: More!

  Donedavno iSTUDIO, odnedavno Degordian?

Da, ovo je jako veliki korak za nas i jedan od najvećih događaja od kad firma postoji. Rebranding će nam sigurno olakšati širenje na inozemna tržišta. Nakon mnogo uloženog truda i vremena, ponosno možemo reći da smo sada full service digitalna marketinška agencija i da ćemo s novim imenom i identitetom tako biti i precipirani. Vjerujemo da ćemo s ekspanzijom na više tržišta imati prilike steći mnoga nova znanja i iskustva koja ćemo moći primijeniti i na regiju i na postojeće klijente.

Kako je tekao proces rebrandiranja?

Kao što je već i poznato, širimo se globalno i naše dosadašnje ime iSTUDIO počelo nam je postajati sve veća zapreka na tom putu. Ovdje bih izdvojio nedostupnu .com domenu, povezivanje imena iSTUDIO s inozemnim istoimenim kompanijama te povezivanje s Appleom. Shvatili smo da nam treba rebranding i nakon kratkog razmišljanja odlučili smo da ćemo surađivati s agencijom Brandoctor. Nakon što nas je Brandoctor bolje upoznao i shvatio kakav je duh agencije i percepcija zaposlenika, krenuli su s osmišljavanjem novog imena, slogana i vizualnog identiteta koji su se temeljili na izrađenoj brand strategiji. Iako nam se svima bilo teško odvojiti od iSTUDIJA, odlučili smo se za novo ime – Degordian. Nakon toga ostale su još samo sitnice, dovršetak nove web stranice i priprema za veliki event na kojem smo predstavili novo ime našim klijentima, suradnicima i prijateljima.

Obzirom na skore Dane komunikacija i aktualne prijave za Effie, IdejaX i Mixx natjecanja, da li vas se može očekivati u nekoj od prijavljenih kategorija natjecanja? Koje ideje su vas vodile pri selekciji radova za prijavu, onih koji će klijentima najbolje opisati vašu agenciju?

Svakako ćemo se prijaviti. Radimo jako puno različitih projekata i vjerujemo da smo postigli vrlo dobre rezultate te se nadamo da će žiri prepoznati naše projekte. Žao nam je što ne možemo i internacionalne projekte prijavljivati, ali jako vjerujemo i u domaće projekte i nadamo se nekoj nagradi.

U žiriju ste čak dva natjecanja, kakva su očekivanja?

Nama je ovo novi moment jer smo tek prošle godine prvi puta bili u žiriju Mixxa, a ove godine smo i u žiriju Effiea i Mixxa. Nama je to svakako velika čast i zadovoljstvo i nadamo se da ćemo doprinijeti što boljem vrednovanju rada i poticanju kvalitetnih i inovativnih kampanja.

Možete li nam opisati koju kampanju vam je bilo najzanimljivije raditi, a koju najteže?

Kampanja za Lufthansu bila je istovremeno i zanimljiva i izazovna jer se radilo o promociji ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Kampanja je trebala biti plasirana na gotovo sve države Unije, a pritom je trebalo ostvariti ciljeve prikupljanja leadova i povećanja prodaje. Najveći izazov predstavljala je upravo koordinacija s brojnim timovima od strane tako velikog klijenta i prilagodba za pojedina tržišta. Vjerujemo da smo uspjeli u koordinaciji svih uključenih strana i to je bio zasigurno jedan od ključnih faktora za ostvarenje dobrih rezultata kampanje.

Kako biste u samo tri riječi opisali digitalno tržište u Hrvatskoj? Pojasnite svaku.

Razvoj – tržište koje se jako razvija. Što se tiče samih agencija, u zadnjih 3 godine je došlo do ogromnih promjena. Neke agencije koje su prije bile jake su počele stagnirati, a neke i padati. S druge strane, ima manjih agencija koje su izuzetno rasle. Tržište se razvija i više nije toliki fokus samo na media buying. Vani je tradiconalni media buying dio online mixa, dok u Hrvatskoj još uvijek nije tako ma da vjerujem da ćemo krenuti putem svjetskih trendova. Google i Facebook oglašavanje se strašno razvija i sve veći budžeti se izdvajaju za oglašavanje na tim platformama.
Malo tržište – Ima malo agencija, svi se znamo, no jednako tako su i mali digitalni budžeti s obzirom na druga tržišta. Razlog tome je niži standard i relativno malo tržište. I klijenti i agencije jako često imaju odlične ideje, no naprosto nemaju dovoljno budžeta za tako nešto napraviti.
Specijalizacija – Usmjeravanje na pojedine segmente digitalnog marketinga za mnoge agencije pokazuje se kao vrlo uspješno dok ostale nastoje obuhvatiti sva digitalna područja razvojem specijalističkih timova. Oba smjera mogu biti vrlo uspješna dok se pritom treba paziti na kontinuirano usavršavanje znanja koje je ključno u ovom području.

Gdje se vidite na njemu i po čemu je agencija posebna?

Mi sebe vidimo kao performance oriented agenciju s najvećim naglaskom na Google, Facebook, Web/mobile produkciju i newsletter marketing. To su kanali koji u većini slučajeva postižu najbolje rezultate. Težimo tome da, gdje god je moguće, postavimo ciljeve i vrijednost ciljeva te za svaku platformu mjerimo rezultat, koliko smo ostvarili, koliko smo potrošili i izračunamo ROI. Želimo biti iskreni prema klijentu pa tako transparentno prezentiramo sve rezultate koje smo dobili.
Mislim da ima dosta prostora za našu agenciju. U Hrvatskoj ima nekoliko full service digitalnih agencija koje su nastale kao sestrinske firme/projekti tradicionalnih agencija. Te agencije su jako dobre u tradicionalnom media buyingu, no nemaju toliko velike timove za Google, Facebook, produkciju itd. S druge strane, ima specijaliziranih agencija koje imaju veće timove za te platforme, ali pokrivaju samo jednu platformu. Nas danas ima preko 70 i planiramo još zapošljavati tako da imamo stvarno velike timove na svim segmentima.

Kakvi su vam planovi za daljnji poslovni razvoj agencije i kakve novosti možemo očekivati?

Kako je poznato, Degordian uz Zagreb ima urede u Mostaru i Beogradu. U planu je otvaranje novih ureda izvan Hrvatske. Jedan od njih je već u finalnoj fazi, a ostali su u pripremi. Uz globalno širenje dolaze i nova zapošljavanja, stoga planiramo zaposliti oko 20 novih ljudi. Ovo je definitivno velika i bitna godina za nas.

Podijeli objavu
Prethodni članakDruštvene mreže u službi kreativnih životopisa
Sljedeći članakReputacija – S druge strane zrcala
Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje u svom sastavu okuplja društva za tržišno komuniciranje, a djeluje promičući i unaprijeđujući zajedničke interese agencija članica s ciljem definicije i razvijanja najviših standarda profesionalne prakse oglašivačke i komunikacijske industrije. Trenutno u svom sastavu broji 33 članice i zastupa preko polovine ukupnih marketinških budžeta u Hrvatskoj. HURA je članica EACA-e (European Association of Communications Agencies), a redovito surađuje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i svijetu. hura.hr