Ljeto ili zima: Ljeto
Psi ili mačke: Psi
Kino ili kazalište: Kino
Obitelj ili karijera: Karijera i obitelj
Party ili mirno druženje doma: Ovisno o trenutnom raspoloženju
Zdrava hrana ili fast food: Zdrava hrana
Da ne radim ovo, bila bi: To što jesam

Na koji način se Unex Group prilagodio promjenama na tržištu u ovo turbulentno doba? Koja je glavna prednost Unex Group u odnosu na konkurenciju?

Kako su se trendovi mijenjali, tako smo ih pratili. Iznimno je važno stalno se prilagođavati promjenama. Do prvih pozicija došli smo korak po korak. Teško je doći do prvog mjesta, još ga je teže zadržati. Potrebno je mnogo truda, strpljenja, diplomacije i znanja, velike ambicije i rada. Strategija prirodnog rasta od samih početaka Unexa 1992. godine pokazala se uspješnom, a činjenica da smo i u godinama krize uspjeli zadržati i tržišnu poziciju i puni sastav agencije, kao i započeti nove strateške projekte govori u prilog tome da smo se vodili za jasnom i opravdanom poslovnom strategijom, ali i ne manje bitnom vizijom. U našem portfoliu najveći su regionalni Klijenti, od kojih većina surađuje s našim agencijama i više od 15 godina.

Kako su klijenti prihvatili nove tehnologije kada govorimo o tržišnom komuniciranju?

Nove tehnologije su gotovo pa već postale svakodnevica jer, za razliku od prije, danas se period između „novih“ tehnologija značajno smanjio te ne prođe dugo a da stručnjaci koji rade na području tržišnog komuniciranja ne usvajaju neka nova znanja i metode. Radi se o jako dinamičnom području gdje se konstantno javljaju neki novi trendovi i standardi, i ako se na vrijeme ne prilagodimo i ne anticipiramo ih, nećemo biti u mogućnosti kvalitetno dosegnuti ciljnu skupinu. Mlade generacije odnosno generacija „Z“ (rođeni poslije 1995.) već smatraju Facebook, kao komunikacijski kanal, zastarjelim što dovoljno govori o dinamičnosti područja. Klijenti su itekako svjesni kako moraju ići u korak s novim tehnologijama ako žele na najbolji mogući način dosegnuti svoju ciljnu skupinu. Jasno im je kako nove tehnologije nisu samo prolazni trend i da moraju biti integralni dio medijskog miksa. Drago nam je da su prepoznali Unex Grupu kao agenciju koja te trendove ne samo prati već i predviđa.

Može li se reći da tradicionalni marketing „umire“ ili će ipak još jako dugo imati svoje mjesto na tržištu? Što biste rekli, koji segment tradicionalnog marketinga dugoročno gubi utakmicu?

Marketing živi i on se prilagođava, današnje nove tehnologije kroz nekoliko godina već će biti dio tradicionalnog marketinga. Činjenica je da broj konzumenata novih tehnologija neprekidno raste te da oni na drugačiji način percipiraju marketinške poruke. Sukladno tome se i marketing prilagođava, tradicionalni marketing, tradicionalni kanali se unaprjeđuju, evoluiraju, jer svi su postali svjesni da se moraju prilagoditi stanju na tržištu kako bi opstali uspjeli. Ono čemu danas teže mediji je integracija tradicionalnog i „novog“. Gotovo svi tiskani mediji imaju i svoja digitalna izdanja, televizijske kuće distribuiraju video sadržaj i putem interneta, a najvažnije je danas da je sve to dostupno i u pokretu. Ciljnoj skupini bitno je ponuditi i „nastavak priče“, odnosno odašiljanje poruke na dva ili više kanala istovremeno. Naime, istraživanja su pokazala kako gotovo 50% televizijskih gledatelja koristi svoje mobitele dok gledaju program, njih oko 30% drži upaljeno prijenosno računalo dok gleda televiziju, dok korisnici iPad-a većinu svog vremena ispred televizora provode tipkajući po njemu. Ovakvi podaci TV oglašivače upućuju da kroz širenje svog branda i priče putem raznih on-line kanala potrošačima mogu ponuditi interaktivno iskustvo. Vjerujem kako tradicionalni mediji neće izumrijeti, ali će morati evoluirati u skladu s trendovima.

Kako je publika prihvatila nove pristupe u komuniciranju obzirom na nove tehnologije i koji skupina je najviše pružala otpor? Može li se uopće to tako gledati?

Teško je reći da neka skupina pruža otpor novim ili starim tehnologijama. Jednostavno svaka skupina prema bilo čemu ima svoj afinitet koji može biti veći ili manji pa je tako i s prihvaćanjem novih tehnologija – potrebno je bilo neko vrijeme da se iste etabliraju i pokažu svoj potencijal te primjenu. Naravno, određena skupina prihvaća nove pristupe komuniciranju bolje i brže od neke druge skupina, a naš posao je odrediti za koju skupinu je najbolje primijeniti određeni pristup komuniciranju i koje tehnologije i kanale koristiti. Stručnjaci koji čine Unex Digitalnu Operativu, specijaliziranu diviziju za razvoj i primjenu cjelovitih digitalnih solucija, od kreiranja do distribucije u medije, Klijentima pružaju najvišu razinu kvalitete usluga iz tog područja.

Nedavno je Ivan Stanković iz Communisa DDB izjavio: „Nije fer da ja, nakon 35 godina staža i rada isključivo u ovoj profesiji, nakon slušanja brojnih prezentacija, panela i diskusija i gledanja ogromne količine kreativnih radova, shvatim da sam se s regionalne revije za kreativnosti u oglašavanju BalCanne, vratio svestan da više ne znam o ovoj profesiji, nego što sam mislio da ne znam kada sam otišao“. Kako komentirate to, jesu li mlađe generacije možda svojevrsna konkurencija iskusnijim profesionalcima?

Ne možemo generalizirati i dijeliti profesionalce na starije i mlađe, možemo ih jedino podijeliti na one koji dobro obavljaju svoj posao i na one koji ga obavljaju manje dobro odnosno prihvaćaju promjene brže ili nešto sporije. Znanje nikada neće moći zamijeniti iskustvo, a jednako tako iskustvo nikada ne može zamijeniti znanje. Svaki profesionalac u ovom poslu treba konstantno raditi na sebi, educirati se i usvajati nova znanja i vještine te si tako osigurati mjesto na tržištu rada. Promjene koje se intenzivno događaju zadnjih godina to zahtijevaju u svakom poslu i industriji, a ne samo na području marketinga. Smatram kako pažljivo odabrani timovi profesionalaca koji su zaposleni u Unexu mogu Klijentu ponuditi najbolje rješenje bez obzira na njihovu dob. Mi u Unexu kontinuirano investiramo u ljude, tehnologije, analitiku, alate koji su nam potrebni da pratimo poslovanje Klijenata u svim zahtjevnim segmentima njihovih industrija.

Može li se reći da Dani komunikacija polako, ali sigurno postavlja standarde u industriji? Možete li, kao jedna od članica organizacijskog odbora spomenutog festivala, reći kako vidite njegovu budućnost?

S velikim zadovoljstvom mogu reći kako Dani komunikacija već postavljaju standarde u industriji. Od prvog događaja u Zagrebu, kad smo postavili vrhunske standarde u svim segmentima. Od samog početka pokazalo se da je interes za kvalitetnim sadržajem kojega su Dani komunikacija omogućili velik, a upravo na taj način smo osigurali i da raste iz godine u godinu. Zapravo, budućnost Dana komunikacija je već počela i sigurna sam da ćemo i u predstojećim godinama nastaviti ambiciozno kao što smo i počeli.

Bliži nam se BalCannes u Rovinju na Weekend Media Festivalu. Možemo li očekivati Unex među najboljim agencijama u regiji?

Unex grupa pdržava struku na bojne načine, pa ćemo i ove godine bit prisutni na WMF-u.

Za kraj, koji dio svog posla najviše volite?

Volim svakodnevne izazove i raznovrsnost, što nije samo moj profesionalni već i osobni habitus. Činjenica da su Unex Grupa i Unex Media agencije koje pružaju usluge u svim segmentima tržišnih komunikacija, otvara mogućnost kontinuiranog rada i konstantne edukacije. Bitno je voljeti ono što radimo, jer se to u konačnici vidi i u rezultatima.