Krešimir Macan vlasnik je agencije za odnose s javnošću Manjgura koja je radila za šibenski HDZ na prošlim lokalnim izborima, a trenutno rade PR usluge za šibensku gradsku upravu. Radio je uspješnu kampanju za Željka Keruma koji je uspio postati gradonačelnikom Splita, ali i za Ivu Josipovića koji nije uspio zadržati mandat na zadnjim predsjedničkim izborima. Šibenčanima je ovih dana zanimljiv jer je objavljeno da mu za savjetodavne usluge gradska uprava plaća mjesečni honorar.

Krešimir Macan Pixsell

Po društvenim mrežama vam tepaju da ste šibenski gradonačelnik u sjeni, kako to komentirate?

Dr. Željko Burić je gradonačelnik Šibenika koji je u protekle dvije godine pokrenuo Šibenik i vratio ga na sve karte Hrvatske i šire. Meni je ovo već poznata situacija – kad gradonačelniku morate priznati rezultate, onda pokušavate naći bilo što kako bi taj uspjeh umanjili, time više ako ste politički protivnici. A to je dosad najčešće bilo izmišljanje afera oko PR-a što je meni osobno pokazatelj da gradonačelnik sa svojim suradnicima radi pravi posao. Jer u suprotnom mi u komunikacijama ne bi imali što komunicirati građanima. Grad Šibenik u protekle dvije godine otvoreno dvosmjerno komunicira sa Šibenčanima, gradonačelnikov “Hodajući kolegij” je uz rješavanje problema građana, pobrao priznanja u Hrvatskoj i svijetu. A sve to rade dvije osobe u gradonačelnikovu uredu – koje želim poimence spomenuti – pročelnica Ana Gojanović-Rakić i Mladena Baran Jakelić.

Jedan lokalni portal objavio je ovih dana da Grad Šibenik vašoj tvrtci ‘Manjgura’, mjesečno za PR usluge plaća 12.500 kuna i da vam je lani isplatio ukupno 216.000 kuna. Što im radite za taj novac?

Ukratko koristimo računalne simulacije koje se koriste u “Igrama prijestolja” da od Šibenika napravimo grad koji se samo može vidjeti na televiziji, cijeli projekt obnova šibenskih tvrđava je u biti pokriće za instaliranje najmodernijih strojeva za proizvodnju magle koji su nevidljivi običnom građaninu, a ja po noći vozim bagere po gradu i simuliram radove. I sve to za 10.000 + PDV mjesečno – jednu prosječnu brutto plaću kad uključite doprinose i poreze. Kad bi sve to bilo istina, što mislite zašto taj uspješni recept ne bi primijenio netko drugi? Zato što za uspješnu komunikaciju prije svega trebate imati rezultate o kojima možete pričati. A gradonačelnik Burić ih ima i itekako su vidljivi. Nama je glavni izazov malen broj zaposlenih u gradu koji se danas uopće stignu baviti ovim poslom. Dvije osobe na 46.000 stanovnika Šibenika je premalo da bi se stiglo odgovori na svaki upit koji danas zbog otvorenosti grada može doći ne više samo od portala, već i od samih građana, prije svega putem društvenih mreža. I sve to uz obavljanje protokolarnih i svih ostalih poslova. Građani ne pitaju tko je i kako odgovorio, nego samo traže odgovor jer je gradska uprava upravo zbog njih tu, ne obratno. Manjgura, budući da ima iskustvo na sličnim projektima, prije svega pomaže savjetovanjem na upite koji stignu iz grada i kroz promociju šibenskih projekata na nacionalnoj razini. Recimo portal TRIS koji je objavio tu vijesti nije niti provjerio koliko je stvarno plaćeno Manjguri u 2014. – 158.400 + PDV dosta manje od navedenog, dok su oni te iste godine od Ministarstva kulture dobili 170.000 kn. Zamislite da Grad da nekakav pogrešan odgovor ili informaciju?

Jeste li savjetovali gradskoj upravi da promociju dvije godine mandata organiziraju u prostorijama HDZ-a?

Ne.

Jeste li im sugerirali da ne rade to u stranci?

Naše je samo da savjetujemo, u konačnici odluke donose sami u gradu.

Je li vama, kao stručnjaku, to pametan potez? Da se vas pitalo, kako biste organizirali presicu o dvije godine mandata?

Stvar je procjene vodećih ljudi koju poruku žele poslati – tek tada birate mjesto i ton. Uvijek je na kraju ocjena u rukama Šibenčana.

Radili ste kampanju za šibenski HDZ na zadnjim lokalnim izborima. Koliko je vrijedan bio taj posao i radite li i dalje za gradsku, odnosno županijsku organizaciju te stranke?

Tadašnja oporbena koalicija je procijenila da je dr. Željko Burić kandidat koji može donijeti promjene u Šibeniku i angažirali su nas za kampanju koja je bila vrlo neizvjesna do samog kraja. Građani su se odlučili da Šibenik može bolje i to se potvrdilo u ove dvije godine. Sve podatke o kampanji imate u financijskim izvještajima koji su objavljeni nakon kampanje kada je završio i naš angažman.

Kakva je inače praksa u drugim hrvatskim gradovima, koliko često jedinice lokalne samouprave uopće koriste takve usluge?

Naš angažman u Šibeniku je samo nastavak na praksu prethodne vlasti koja je također, kroz godine, surađivala s različitim PR agencijama, no valjda to tada nije bilo predmet interesa medija. Općenito jedinice lokalne samouprave su postale svjesne važnosti komunikacije s građanima i sve više na njoj rade. Ako gledate gradove koji imaju dobru komunikaciju s građanima u Hrvatskoj oni imaju od 5 do 9 osoba zaposlenih na poslovima koji su vezani uz odnose s javnošću. Gradovi po potrebi angažiraju i PR agencije kako bi im pomogle svojim iskustvom na promociji ključnih projekata, rjeđe za dnevnu komunikaciju koju uspijevaju pokriti interno. Građani prije svega moraju znati što se događa i radi u gradu da bi svi projekti bili uspješni u konačnici jer se prvenstveno rade zbog građana. To uključuje i suradnju s lokalnim medijima i promotivne kampanje za projekte koji traže uključenje građana. Sve što rade i dobre tvrtke kada angažiraju agencije za odnose s javnošću uz već postojeće zaposlenike.

Neki kažu da TBF u svojoj pjesmi ‘Spin doktor’ pjevaju o vama, doživljavate li sebe tako?

O dojmovima se ne raspravlja – svatko će pjesmu doživjeti na svoj način. Meni je duhovita i to je njihov doživljaj našeg posla koji se nikako ne svodi na trikove i prodaju magle, nego najčešće na dugotrajan i mukotrpan rad i poneku genijalnu ideju kako nešto zavrtiti. Zapamite nema tog PR-a koji loš proizvod ili nedostatak rezultata može zamotati u celofan. Prije svega morate imati o čemu pričati, a tada je naš posao da se ta priča i ispriča.

macan3_1

 

 PIŠE: A. Pancirov
sibenik_in_logo