Sve studije to potvrđuju: sretan zaposlenik gradi dobar tim koji daje odlične rezultate, ima zadovoljne klijente i najbolji je ambasador našeg brenda. To je ono što bi trebao biti cilj svake poslovne organizacije. Zbog čega se onda ne bavimo zaposlenicima?
Iako je interna komunikacija itekako značajna komponenta upravljanja ugledom kompanije i robne marke, istraživanja pokazuju da samo 3,9 posto kompanija u Srbiji ima jasnu strategiju upravljanja odnosima sa zaposlenima. Pojedine zemlje u regiji pokazuju malo viši postotak, ali nedovoljno za ozbiljnu pohvalu.
Iznenađujuće je zato koliko je interna komunikacija zapostavljena u odnosu na eksternu. Kompanije se često time bave ad hoc, ili tek nakon što prepoznaju neki problem do kojeg nije ni moralo doći, da je bilo planske, pravovremene interne komunikacije. Ponekad izgleda kao da organizacije najmanje razumiju svoje najvažnije resurse.

Dobra interna komunikacija je temelj za uspješnu eksternu komunikaciju s obzirom na to da direktno utječe na efikasnost, zadovoljstvo i motivaciju zaposlenih, te vrijednost kompanije, njezinih usluga ili proizvoda i robne marke.
Zbog direktne veze s ciljevima kompanije i njezinim razvojem, ulaganje u ljudske resurse i internu komunikaciju predstavlja osnovu svakog dobrog strateškog razmišljanja. Na menadžmentu je kompanije, i na nama kao profesionalnim savjetnicima, da stvorimo održiv sistem u kojem su zaista primijenjene propovijedane korporativne i vrijednosti brenda – princip “walk the talk”.

Interna komunikacija je zapravo i priča o liderstvu. Uloga menadžera je visoko odgovorna u ostvarenju poslovnih ciljeva kompanije, a to podrazumijeva i izgradnju kvalitetnih odnosa među zaposlenicima: timski duh, razumijevanje i povjerenje u kompaniju i robnu marku, posvećenost razvoju zaposlenih i izgradnji njihovih kapaciteta, razumijevanje i pospješivanje motivacije, zadovoljstva, moći odlučivanja, dijaloga, poticanje inicijativa i inovacija…
Jasno je da postoji veliki broj kanala i alata kojima se to postiže. Učinkovitom komunikacijom možemo povećati motivaciju zaposlenih četiri ili pet puta što je jako važno jer su upravo zaposlenici ambasadori koji kompaniju i brend predstavljaju klijentima i kolegama.

Pročitala sam odličnu priču u kojoj je čovjek otišao iz kompanije kada je prestao s ponosom nositi brendiranu majicu firme. To je jednostavan, ali učinkovit primjer. Drugi, na koji sam ja jako ponosna, činjenica je da iz Chapter 4 PR agencije, čiji sam direktor, ne odlaze ni zaposlenici a ni klijenti, već pune četiri godine. Ovo je ilustracija jedinstvenih vrijednosti koje smo postigli interno i eksterno, stvorivši ambasadore među klijentima i članovima tima.

Brojni su primjeri uspješnih internih kampanja koje su dobrim planiranjem, međusektorskom suradnjom i ujedinjenim naporima postigle rezultate. Tome i težimo, bilo da nam je cilj uspostavljanje kompletnog sistema interne komunikacije – od samih osnova, ili radimo na tome da se klijent adekvatno pozicionira i privuče kvalitetne kandidate za posao, koji će se kasnije uspješno snaći u sistemu vrijednosti i misije kompanije.
Za dobru suradnju učimo se razumijevanju i otvorenosti promjenama. Ne postoje instant rješenja, a svaka organizacija ima svoje izazove i specifičnosti. Negdje je najvažnije raditi s menadžerima na njihovom prihvaćanju važnosti interne komunikacije, dok u drugim kompanijama rukovodeći tim uspješno održava uspostavljen sistem komunikacije – tako da je potrebno samo dati kreativni poticaj ili prijedlog alata i kanala koji će ga dodatno unaprijediti ili pripremiti za neku posebnu situaciju.
Zaposlenici mogu biti istinski ambasadori organizacije. Izbor između zadovoljnih zaposlenika, koji nadahnuto govore o kompaniji, i nezadovoljnih, koji dodatno negativno utječu na ugled firme ili brenda, očigledan je. Zbog toga je svaki uložen napor vrijedan, a najbolji je naravno onaj planski, kontinuiran, kojem prethodi istraživanje i kojeg krasi evaluacija.

Tekst napisan za regionalni newsletter „Komunicirajmo“.
Autor: Tamara Bekčić, direktor i suosnivač agencije Chapter 4 PR u Srbiji