Jedna od najpopularnijih društvenih mreža, osobito među mladima, sve više pozornosti dobiva i od strane poslovnih korisnika i poznatih tvrtki koje su prepoznale korisnost i mogućnosti Instagrama. Mnogi će se složiti da danas i za Instagram vrijedi – ono što nije na Instagramu, nije se ni dogodilo!

Zašto Instagram?

Sama činjenica da ga je Facebook otkupio za vrtoglavih milijardu dolara govori puno samo po sebi o ovoj brzorastućoj društvenoj mreži. Besplatna aplikacija za dijeljenje fotografija postala je pravo okupljalište tvrtki, brendova i poznatih osoba, a 2011. godine Instagram je osvojio nagradu za najpopularniju aplikaciju!

Jedna od prednosti Instagrama jest to što je isključivo mobilna platforma – za iPhone i Android uređaje, iako ima i svoju web verziju koja omogućuje samo komentiranje i lajkanje fotografija te izmjenu podataka u korisničkom profilu. Vrlo je jednostavna za korištenje putem pametnih telefona te omogućuje brzu interakciju i dijeljenje fotografija u trenutku kada su napravljene.
Instagram nudi i mogućnost povezivanja s drugim društvenim mrežama – fotografije se mogu dijeliti na Twitter, Facebook, Foursquare, Tumblr, Flickr…

Neke od glavnih prednosti Instagrama su:

– Kronološki prikaz
– Veliki doseg
– Naglasak na vizualnom
– Mogućnost kreiranja oku ugodnih sadržaja uz Instagram alate – brzo i jednostavno

Budućnost – Instagram oglašavanje

Instagram ima i sponsored posts koji dozvoljava brendovima da se oglašavaju na mreži. Prije nešto više od godinu dana, oglasi su se inicijalno pojavili u Americi. Foto oglas izgleda kao Instagram post samo dodatno u gornjem desnom kutu stoji oznaka sponsored. Ako korisnik želi saznati više, ima mogućnost klikanja na oznaku, a ako ne, može kliknuti na tri točkice, sakriti oglas i poslati povratnu informaciju o tome što mu se nije svidjelo. Također postoji mogućnost video oglašavanja, 15 sekundni video zapisi kojima je moguće promovirati brend.
Što se tiče targetiranja, targetiranje je moguće prema dobi, spolu i lokaciji. Čelni ljudi iz Instagrama naglašavaju važnost da oglasi budu prirodni, oku ugodni i kreativni. Neki od prvih brendova koji su odlučili iskoristiti ove mogućnosti su etablirane tvrtke poput: Burberry, Lexus, Levi’s, Macy’s, PayPal i Michael Kors.

Više pročitajte ovdje.

Nina Klarin

Nina Klarin

Instagram (1)