Foto:Laura Dignan

Što radite na svom poslu? Gdje ste se zaposlili? Kako vam je na poslu? Kad vam netko postavi ta pitanja, često se dogodi situacija da nemate pravi odgovor na pitanje ili pak nespremno odgovorite pa opis vašeg posla ne izgleda pretjerano zahtjevan. Zgodan članak na ovu tematiku je napisala Laura Dignan u kojem opisuje kako dati odgovor na pitanje koje je učestalo pri časkanju s poznanicima i kolegama.

Kad su Lauru upitati “Što radiš na poslu?”, nije bila sigurna kako odgovoriti na pitanje. Iako je koordinirala upravljanjem cijelog PR-a, marketinga, poslovnog razvoja i svim komunikacijskim aktivnostima za jedno poduzeće, većinom bi poznanicima rekla da se bavi vođenjem web stranice poduzeća ili pisanjem press objava.

Nakon što je shvatila da takvi odgovori ne predstavljaju i ne opisuju dovoljno dobro čime se zapravo bavi došla je do tri jednostavna opisa koji opisuju pravu vrijednost njenog posla:

(Image via)

Educiranje – content marketing igra veliku ulogu u educiranju. Potrošaći uvijek traže odgovore i rješenje za njihovu potrebu ili problem. Tjedne objave na blogu o različitim temama povećavaju SEO, a u isto vrijeme potrošači uče o poduzeću i proizvodima poduzeća. Ako potrošač ili zaposlenik imaju pitanje uvijek se mogu obratiti autorici. Tako je u svrhu edukacije objavila blogove o uradi sam postavljanju proizvoda poduzeća za koji radi, radila rasporede za satove edukacije i izradila prezentaciju za nove zaposlenike.

Informiranje – pomaganje internim i eksternim potrošačima bolje razumijeti poduzeće i brand. Zaposlenici i potrošač bi trebali identificirati poduzeće za koje i s kojim rade. Kroz različite komunikacijske kanale, komuniciranje branda ciljanim skupinama se postiže kroz prezentiranje kulture, ciljeva, predanosti radu i ostvarenju zadanih ciljeva. Autorica je u svrhu postizanja ove uloge radila na predstavljanju informacija na web stranicama vezano za usluge koje nude, upravljala mailing listom potrošača i slala redovite newslettere, pisala i objavila newsletter i za potrošače i zaposlenike vezano za vijesti, informacije o projektima i porukama od direktora poduzeća.

Promoviranje – jedan od poslova voditeljice marketinga je širiti riječ o poslu i potaknuti druge na pridruženje u promoviranju. Nije samo riječ o educiranju i informiranju potrošača o poduzeću i čime se poduzeće bavi, nego također o njegovanju veza, poticanju dvosmjerne komunikacije i poboljšanju prodaje. U opis posla povezan s navedenim aktivnostima podrazumijeva se pisanje press objava i marketinških materijala, pisanje objava na različitim društvenim mrežama vezano za nadolazeće događaje i promocije kao i objave na blogu. Osim pisanja, aktivnosti koje podrazumijevanju promoviranje poduzeća su i obilasci različitih sajmova, koordiniranje oglašavanja i oglasa te organiziranje sponzorstava.

 

Foto Francika Prgomet PRglas

strelica

Deset znakova da je PR posao za tebe