Živimo u digitalnom svijetu! Koje su sve prednosti ovog novog doba i s kojim se opasnostima susrećemo, za PRglas govori Ilija Brajković jedan od suosnivača i partnera agencije Akcija.

Možemo li reći da digitalne agencije i stručnjaci prijete tradicionalnom načinu rada?

Ne. Još. Ako gledamo realno, “tradicionalni način rada” i dalje vodi igru i veliki oglašivači prvo idu njima kada pripremaju kampanje. Digitalu se od ukupnog budžeta ostavljaju manji dijelovi i digitalne kampanje se prečesto rade “usput”, kao mala podrška klasičnim kampanjama. Ali pomalo se osjećaju promjene i oglašivači sve više prepoznaju digital kao važan medij i način oglašavanja. Ja bih rekao da je to posebno izraženo u sektoru srednje velikih tvrtki koje nemaju ogromne budžete za oglašavanje u klasičnim medijima, ali imaju dovoljno budžeta za odlične kampanje koje se mogu provesti na digitalnim medijima. Kada govorimo o industrijama, onda tu prednjači turizam jer su turistički djelatnici prvi shvatili snagu digitala s obzirom da im je to najjeftiniji i najefikasniji način kako privući goste.

Koja je prednost digitalnog marketinga nad tradicionalnim i obrnuto?

Da bi odgovorili na to pitanje, moramo prvo definirati digitalni marketing. Postoji jedna stvar koja mene osobno jako iritira: zakup bannera na portalima se naziva digitalni marketing. Po meni je to čisti klasični marketing koji se eto odvija na mediju koji nije papirnat, nego je “digitalan”. Ali meni tu nema nikakve razlike od zakupa pola stranice u nekim dnevnim novinama, osim što se na taj banner može kliknuti. Pa se onda priče o digitalnom marketingu svode na to kakvi su nam novi banneri. Ne, to nije digitalni marketing. Pravi digitalni marketing odgovara na pitanja poput: “Ima li nas na Googleu za određene pojmove ili je konkurencija ispred nas, a mi smo tek na trećoj stranici?”, ili “Kako komuniciramo na Facebooku, imamo li aktivnu zajednicu koja komunicira s nama?”, ili “Koliko smo ovaj mjesec imali konverzija zahvaljujući organskim pretraživanjima na Googleu koji su rezultat našeg ulaganja u content marketing?”, ili “Što radimo s posjetiteljima naše web stranice nakon što je oni posjete?”. Pravi digitalni marketing daje odgovore na ta pitanja, tradicionalni marketing ne. A s obzirom da naši kupci sve više koriste digitalne kanale (sve više surfamo, sve više googlamo, sve više provodimo vremena na društvenim mrežama, sve više kupujemo online) onda odgovore na taj pitanja moramo imati. A ne mučiti se time je li banner zeleni ili plavi. A prednosti tradicionalnog nad digitalnim ću ostaviti klasičnim marketingašima na odgovor.

Koje su prednosti društvenih mreža, a koji su nedostatci?

Ako gledamo s poslovne strane, prednosti su ogromne. Na društvenim mrežama dolazimo direktno do krajnjih potrošača i imamo neposrednu komunikaciju s njima. To je jako bitno kod PR-a, gdje imamo klijente koji putem društvenih mreža razbijaju medijsku blokadu. Facebook nam omogućuje pristup do 1.700.000 Hrvata, što je jako velika brojka, uz odlične mogućnosti targetiranja koje drugi mediji nisu u stanju pružiti.
S druge strane, nedostatak i problem može biti za klijente koji su stalno pod negativnim pritiskom javnosti. Kako bi rekao Krešimir Macan, kada dođete na Facebook izletit će vam svi kosturi iz ormara. Ako niste spremni na taj način komunikacije, onda je bolje to i ne pokušavati.

Kako uspješno komunicirati na društvenim mrežama – s obzirom na činjenicu da se život online događa 24/7?

U nas se život online događa 08-23h, jer je to vrijeme kada nudimo support klijentima :-). Jako je bitno u potpunosti shvatiti klijenta, njegove prednosti i mane, njegov način komunikacije i njegove poslovne ciljeve. Na cijelu klijentovu priču, potrebno je pripremiti sve digitalne kanale i klijenta educirati o njihovom korištenju, jer priča ne staje samo na društvenim mrežama.

U zadnje vrijeme se često govori o community managerima – je li doista jedno ‘idlično’ zanimanje ili nešto u potpunosti drukčije?

Ljudi često misle da je to zanimanje iz snova, neš ti, budeš na Facebooku, pišeš tamo neke statuse i eto ga, za to te plate. U nas se svi community manageri iznenade kada počnu raditi i tek tada shvate koliko to zna biti naporan i težak posao. Nedavno mi je kolegica rekla da je za klijenta pripremala tjedni plan objava i da su joj trebala tri sata. Netko bi pomislio da za 6 objava treba maksimalno pola sata, ali naši community manageri troše i po pola sata samo za jednu objavu. Nije “problem” napisati 6 objava, ali kada se jedan klijent vodi duže vrijeme, potrebno je uvijek biti dovoljno zanimljiv i aktualan i paziti da se ne upadne u kolotečinu. A to su samo objave, uz koje treba paziti na odgovore i komunikaciju s fanovima. Imali smo slučajeve gdje je community manager potrošio 4-5 sati u jednoj raspravi s korisnikom na Facebook stranici klijenta, da bi na kraju nezadovoljnog korisnika okrenuo i od njega napravio ambasadora brenda. A to nije lako. Uz sami community management, naši CM-ovi moraju poznavati i ostale oblike digitalnog marketinga kako bi uspješno povezali cijeli priču. Konkretno, kod nekih klijenata doslovno na razini objave mjerimo konverzije na web stranici i analiziramo koji tip objava donosi najviše konverzija. Sve to zahtjeva jako puno edukacije i rada, priča je puno šira od pisanja statusa.

Po čemu se ‘Akcija’ razlikuje od drugih agencija sličnog tipa?

Mi živimo digital. Guštamo i ovome u čemu radimo, učimo jako puno radom na kampanjama za Akciju i FenixApps i onda ta znanja prenosimo na kampanje koje radimo za klijente. U potpunosti se posvećujemo klijentima i nikada ne idemo ispod cijene i određene kvalitete samo da bi dobili posao. Dovoljno smo mali i fleksibilni, a opet dovoljno veliki da možemo raditi odlične kampanje. Fokusirani smo na ono što radimo vrhunski, dok ostale dijelove digitala radimo u partnerstvu s drugim agencijama jer ne želimo raditi poslove koje ne možemo odraditi vrhunski. Danas na tržištu postoji jako puno digitalnih agencija (kao i klasičnih i PR agencija koje nude digital), mi se među njima pokušavamo istaknuti kvalitetom i znanjem. Ulažemo jako puno energije u edukaciju tržišta, imamo preko 150 članaka na našem blogu, 5 ebookova, pojačali smo broj članaka na FenixApps blogu, držimo jako puno predavanja po konferencijama i jako puno seminara u partnerstvu s drugim tvrtkama, tako da vjerujemo da će dugoročno klijenti prepoznati naš trud i znanje. Nije nam cilj ići na masu, nego na kvalitetu.

Kakav je profil Vašeg idealnog zaposlenika? Na što posebnu pažnju moraju obratiti današnji studenti?

Mora voljeti digital. Mora voljeti social. Ako toga nema onda nema smisla da surađujemo. S druge strane, osobe koje zapošljavamo (bilo oni studenti ili sa završenim fakultetom) moraju imati nekog radnog iskustva, barem po udrugama. Moraju nešto raditi u svom životu, imati vannastavne aktivnosti, nešto gdje mogu pokazati da su radili u timu i nešto gdje moraju pokazati da razmišljaju izvan klasičnih okvira. Dobijemo puno motivacijskih pisama gdje osobe napišu da imaju veliku volju za učenjem. Ma svi mi imamo volju za učenjem, svi mi želimo znati, ali ako do sada nisi učio ama baš ništa o digitalu onda nemamo što razgovarati. Ako želiš učiti, imaš tonu blogova, tonu resursa, odličan certifikat od HubSpot-a… Pokaži mi da imaš volju za učenjem, nemoj to samo govoriti.

I za kraj, biste li se vratili u život prije ‘Facebook revolucije’?

Ma kakvi, ovako je zakon. Mnogi govore da nas Facebook otuđuje, ali ja mislim da nas zapravo jako zbližava jer preko njega puno lakše dolazimo do novih kontakata i komuniciramo s postojećim kontaktima.

Podijeli objavu
Prethodni članakSigurnost na društvenim mrežama
Sljedeći članakHrvatske vode domaćin prvog ovogodišnjeg Carpe Diema
PRglas je portal o odnosima s javnošću i ostalim fragmentima integrirane marketinške komunikacije kojeg stvaraju stručnjaci za odnose s javnošću, novinari, kao i studenti koji se žele baviti ovim poslom vođeni idejom da nas sinergija spaja i pokreće. Cilj nam je prikupiti što više informacija potrebnih za kvalitetno komuniciranje s javnošću te promicati dobar glas o raznim kampanjama, događanjima i projektima, upozoravati na greške i loše poteze. Da bismo skratili vrijeme traženja, pružamo vam sve informacije na jednom mjestu i alate komunikacije online i offline vrste medija. Namijenjen je svima koje zanima neki od tih dijelova: stručnjacima za odnose s javnošću, poduzećima, studentima i svima koji žele naučiti nešto više o toj temi.