Foto: Patrik Macek / Pixsell 

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je ovih dana od Vlade i ministarstva gospodarstva da ukinu zabranu angažiranja vanjskih kompanija za odnose s javnošću za Vladu, ministarstva i tvrtke u većinskom državnom vlasništvu

Odluku kojom se Vladi i njezinim tijelima zabranjuje korištenje vanjskih PR agencija donijela je 2012. godine Vlada Zorana Milanovića, a već u prvim tjednima mandata Tihomira Oreškovića počelo se govoriti o njenom ukidanju jer se ta odluka ionako zaobilazila.

HUP je opsežnom dokumentu u kojem Vladi predlaže reformu javne nabave naveo kako su Milanovićevom administrativnom zabranom PR agencije stavljene u neravnopravan položaj. Stoga u HUP-u traže da se ‘detaljnije pojasni postupak javne nabave usluga odnosa s javnošću s ciljem njegova olakšavanja’.

U obrazloženju svojeg zahtjeva, u HUP-u navode kako praksa pokazuje kako područje javne nabave usluga odnosa s javnošću i kod naručitelja i kod ponuditelja obiluje nejasnoćama te kako su pojedini dijelovi postupka nedovoljno ili nejasno definirani.

‘Zbog toga je potrebno detaljnije pojasniti i olakšati postupak nabave PR usluga temeljem Smjernica za javnu nabavu, izrađenih od strane Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) i Hrvatske udruge komunikacijskih agencija (HUKA). Taj je dokument dostavljen nadležnim tijelima u Ministarstvu gospodarstva 2014. godine, no izostala je povratna reakcija’, rekli su u HUP-u za tportal.

Smatraju da se zabranom državnim tijelima i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu da se koriste vanjskim uslugama PR-a, dok se istodobno mogu koristiti svim drugim vrstama poslovnih i profesionalnih usluga, sektor odnosa s javnošću stavlja u neravnopravan položaj.

Podsjetimo, kada je 2012. Milanović zabranio angažiranje PR-ovaca, na njihove proteste im je poručio da si pronađu posao u privatnom sektoru. Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) ta je Milanovićev potez ocijenila skandaloznim, nezakonitim i neodrživim.