Finalist za Komunikatora godine:

Vuk Vuković – ekonomist koji znanošću unaprjeđuje javne politike

U sklopu izbora Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću kojim se nagrađuju najbolji komunikacijski projekti, dodjeljuju se i nagrade Grand PRix za doprinos struci te se bira Komunikator godine. Titula Komunikator godine daje se osobi ili skupini koja se, iako joj komunikacija nije struka, u prethodnoj godini istaknula izvrsnošću. Titulu je prošle godine ponio izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Ocjenjivački sud Grand PRixa HUOJ-a analizirao je javnu komunikaciju u Hrvatskoj tijekom prošle godine te je zaključio kako četiri osobe zavrjeđuju naći se u završnici izbora za Komunikatora 2019. godine.

Među njima je Vuk Vuković, istaknuti znanstvenik sa zavidnim obrazovanjem i karijerom. Ekonomist s doktoratom Sveučilišta u Oxfordu jedan je od osnivača britansko-hrvatskog startupa Oraclum Intelligence Systems koji se bavi predviđanjem promjena na tržištu i rezultata izbora na temelju analize podataka i društvenih mreža. S Institutom za sinergiju znanosti i društva napravio je aplikaciju koja građanima Bjelovara omogućuje uvid u potrošnju grada čime je Bjelovar postao najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

„Kao ekonomist i znanstvenik Vuković uspijeva jednu tešku i vrlo tehničku znanstvenu temu objasniti na način koji je razumljiv svima. Time pridonosi povezivanju znanosti i javnih politika što je bitno za razvoj i jačanje civilnog društva. Neke od tema koje je posljednjih godina komentirao, objašnjavao i približio hrvatskim građanima, su politička korupcija te koncept „zarobljene države“. Korupcija je tema s kojom se svakodnevno susrećemo, i o kojoj se u javnosti priča uglavnom na temelju iskustva i osobnih doživljaja. Vuković je s jedne strane u diskusiju o korupciji unio dozu znanstvene striktnosti, a s druge je strane ključne teme i poruke komunicirao na način koji svim građanima, pa i onima koji nisu akademski obrazovani, omogućuje da sudjeluju u javnoj raspravi“, stoji u obrazloženju žirija Grand PRixa HUOJ-a kojim ove godine predsjeda Damir Jugo.

Sam Vuković navodi kako je njegov način komunikacije prilično otvoren i opušten, no i da postoji razlika u komunikaciji na predavanjima i u medijima. „Drugi moj stil predavanja opisuju kao „američki“. Zapravo publiku držim stalno angažiranu i potičem je na aktivnu participaciju s mnogo pitanja, primjera i anegdota, uz prilično dinamično izlaganje. Takav stil sam razvio dok sam predavao na fakultetu i on često ovisi o improvizaciji. Što je veća motiviranost publike, to ja dobivam više inspiracije za pričanje priča i prenošenje poruke. U medijskim pak nastupima moram biti sažet u prenošenju poruke, pa veći fokus stavljam na jasnoću poruke, a manji na prezentaciju“, kazao je Vuković.

Smatra da je u javnoj komunikaciji najvažnije da osoba koja komunicira, uz kvalitetan i koristan sadržaj, sugovorniku prenosi i vlastitu strast prema onome o čemu priča. „Iz toga se vidi iskrenost te, još važnije, uvjerljivost govornika. Kada u prezentaciji nedostaje strasti i dinamike, ljudi brzo izgube pozornost i govornik postaje neuvjerljiv“, kazao je Vuković.

Tko će biti proglašen Komunikatorom godine, bit će poznato na svečanosti Grand PRixa HUOJ-a u ponedjeljak 16. ožujka.

 

Podijeli objavu
Prethodni članakHUOJ: Finalisti Grand PRix-a predstavit će se na Smotri 3.3.
Sljedeći članakVrhunski stručnjaci mentoriraju mlade nade komunikacijske industrije na Danima komunikacija
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.