HUOJ: Sud časti uočio sporne elemente u Ugovoru o pružanju PR usluga

Zbog velikog interesa javnosti, medija i stručnjaka za odnose s javnošću vezanih uz slučaj Grizli, Sud časti HUOJ-a 3. lipnja pokrenuo je postupak te je nakon pregledanih dokumenata koje su mu dostavili suvlasnici agencije Grizli komunikacije d.o.o. Tomislav Čehulić i Thomas Bauer, glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, Hrvatsko društvo lobista te odvjetničko društvo Jelić, Čavlina Zrinšćak i Sardelić,  donio mišljenje da su uočeni sporni elementi u Ugovoru o pružanju PR usluga koji je navodno zaključen između tvrtki Grizli komunikacije d.o.o. i Braunsberger Holding GmbH i Komunikacijskog strategiji za projekt West Gate, objavljeno je na web stranici HUOJ-a

Sud časti smatra da je sporno garantiranje objava u točno određenim medijima s točno određenim sadržajem jer se protivi pravilima struke za odnose s javnošću. Ono se može protumačiti kao nedopušteni utjecaj na neovisnost medija i autonomnost urednika, novinara i ostalih autora programskih sadržaja.

Etički i profesionalno je upitno određivanje naknade za uspješnost kad se veže uz garanciju medijskog prostora ili ostvarenje određenog broja medijskih objava u određenim medijima s točno određenim sadržajem ili bilo koju drugu aktivnost čije provođenje ovisi o drugim osobama i organizacijama, odnosno nije rezultat legitimnih napora pružatelja usluge. Stručnjaci za odnose s javnošću krše načelo profesionalne sposobnosti Etičkog kodeksa HUOJ-a kad pristaju na uvjete suradnje koji uključuju osiguranje određenog broja objava u medijima kao kriterija uspješnosti.

Na Državno odvjetništvo ne bi se smjelo utjecati medijskim pritiscima, smatra Sud časti. Povredu etičkih standarda struke predstavlja i namjera intenzivnog medijskog praćenja u korist klijenta i protiv treće strane što bi trebalo potaknuti Državno odvjetništvo da pokrene postupak protiv treće strane i imenovanih osoba. Stručnjaci za odnose s javnošću ne bi smjeli u svojim ponudama definirati aktivnosti koje za cilj imaju utjecaj na tijek i ishod pravosudnih postupaka te rad državnih odvjetnika.

Dogovaranje kontakata i sastanaka s predstavnicima državnih institucija samo po sebi ne mora biti nedopušteno ili protivno pravilima struke, smatra Sud časti. Javno zagovaranje legitimna je aktivnost u demokratskim sustavima. Međutim, navođenjem imena pojedinih predstavnika državnih institucija implicira se njihova suradnja, što može utjecati na percepciju javnosti da oni nisu nepristrani i neovisni u obavljanju javne dužnosti. Suprotno je pravilima struke kao sadržaj usluge navoditi ili implicirati suradnju predstavnika državnih institucija (gostovanje u emisijama i slično).

Sud časti dao je preporuku da se pokrene postupak izmjena i dopuna Etičkog kodeksa HUOJ-a kako bi se preciznije (re)definirale njegove pojedine odredbe i pružile što relevantnije smjernice za etičko ponašanje stručnjaka za odnose s javnošću u odnosu na pojedine probleme uočene u praksi.

Pozvali su medije, a javnu televiziju posebno, da donesu uređivačke politike koje će na transparentan način definirati odnose između stručnjaka za odnose s javnošću i novinara, urednika i redakcija te propisati kriterije za sudjelovanje u emisijama.

Sud časti preporuča Upravnom odboru HUOJ-a da se, u trenutku kad ne postoji Zakon o lobiranju ni smjernice Hrvatskog društva lobista, definiraju i objave smjernice za etično i transparentno javno zagovaranje interesa te poziva sve praktičare HUOJ-a  da se obrate Sudu časti za nepristrano i povjerljivo mišljenje o eventualnim etičkim dilemama.

Sud časti:
predsjednica Andreja Pavlović
dopredsjednica Boška Trbojević
član Dražen Dretar
članica Tina Puhalo
članica Ana Bagarić

Preuzmite Mišljenje Suda časti

 

Podijeli objavu
Prethodni članakTrud se isplatio: Najveće priznanje u umjetnosti Ivoni Juka za scenarij i režiju „Ti mene nosiš“
Sljedeći članakKako ne odustati
PRglas je portal o odnosima s javnošću i ostalim fragmentima integrirane marketinške komunikacije kojeg stvaraju stručnjaci za odnose s javnošću, novinari, kao i studenti koji se žele baviti ovim poslom vođeni idejom da nas sinergija spaja i pokreće. Cilj nam je prikupiti što više informacija potrebnih za kvalitetno komuniciranje s javnošću te promicati dobar glas o raznim kampanjama, događanjima i projektima, upozoravati na greške i loše poteze. Da bismo skratili vrijeme traženja, pružamo vam sve informacije na jednom mjestu i alate komunikacije online i offline vrste medija. Namijenjen je svima koje zanima neki od tih dijelova: stručnjacima za odnose s javnošću, poduzećima, studentima i svima koji žele naučiti nešto više o toj temi.