Osim natjecateljskih kategorija Grand PRix-a dodjeljuju se i tri posebne nagrade. Najzanimljivija je svakako ona za Komunikatora godine.

Nakon provedene rasprave među članovima naše Udruge, a onda i članovima žirija ovogodišnjeg 16. Grand PRix-a svoje mjesto među kandidatima za osobu koja je najbolje komunicirala tijekom 2022. godine, a profesionalno se ne bavi komunikacijama odabrano je pet kandidata: prof. dr. sc. Goran Bandov, Anica Djamić, Bojan Hajdin, dr. Hrvoje Handl i Toni Milun.

Prof.dr.sc. Goran Bandov

Javnosti je vjerojatno najpoznatiji kao stručni komentator tema vezanih za međunarodne odnose i diplomaciju. Svojim načinom i stilom komunikacije pokazuje neupitan autoritet za područje o kojem govori, ali ipak to čini na jednostavan i svima razumljiv način, zahvaljujući čemu nerijetko kompleksne teme diplomacije i međunarodnih odnosa približava široj javnosti.

Njegov doprinos javnoj komunikaciji i razumijevanju međunarodnih odnosa osobito je došao do izražaja u kontekstu jedne od najznačajnijih prijetnji globalnom miru i sigurnosti, rata u Ukrajini koji je započeo u veljači 2022. godine. Prof. Bandov u svojim je medijskim istupima komentirao i pojašnjavao teme iz područja njegove ekspertize – međunarodnih odnosa, diplomacije, sigurnosti i mira – primjereno i sustavno komunicirajući i razjašnjavajući teoretske koncepte i njihovu implementaciju u ovom slučaju. Komunicirao je sustavno, odgovorno i kroz svoje je istupe educirao javnost, a ujedno je promovirao znanost i doprinosio podizanju razine povjerenja u znanstveni pristup.

Prof. Bandov je autor i urednik nekoliko knjiga koje su utjecale na približavanja znanosti široj javnosti, a posebice praktičarima u području međunarodnih odnosa, mirovnih studija i diplomacije. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim znanstvenim i stručnim konferencijama, kao predavač i organizator. Uz sve navedeno, također je i vanjski član Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog Sabora, kao predstavnik akademske zajednice. Odboru učestalo predstavlja teoretske koncepte i znanstvene analize, s ciljem da sudionicima vanjskopolitičkih zbivanja pomogne u donošenju kvalitetnih odluka koje su utemeljene na suvremenim znanstvenim spoznajama.

Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Ukrajini

Prije veljače prošle godine i početka rata u Ukrajini malo tko je znao za gospođu Anicu Djamić, hrvatsku veleposlanicu u Ukrajini. Tada je doslovno preko noći postala jedna od ključnih osoba za informiranje građana Hrvatske o situaciju u Ukrajini  i za razumijevanje novonastalih ratnih zbivanja, ujedno i svijetao primjer hrvatske diplomacije.

Unatoč teškoj i opasnoj situaciji u kojoj se našla s drugim građanima Kijeva, u kojemu je bila smještena, spremno se odazivala na pozive hrvatskih medija i prenosila vlastite dojmove, nerijetko i iz skloništa u kojima se nalazila za vrijeme trajanja opasnosti od raketnih napada. Ne treba zanemariti niti da bi u takvim okolnostima i mnogo vještijim, profesionalnim komunikatorima bilo izazovno javno nastupati i govoriti.

Gospođa Djamić jedna je od rijetkih diplomatkinja i diplomata koji su odbijali napustiti Ukrajinu i Kijev, a uz hrabrost koju je pokazala, pozornost je privukla i svojom staloženom komunikacijom i spremnošću da informira građane Hrvatske o aktualnim ranim zbivanjima u kojima se i sama našla. Svojim stavom o ostanku u Kijevu dok je tamo i posljednji građanin RH, pokazala kako su komunikacija i poruka puno više od izjave i izgovorene riječi.

Nakon njezinih javnih istupa uslijedile su brojne pohvale te pozitivni osvrti na njen dosadašnji rad u diplomaciji i vanjskoj politici. Na poziciju veleposlanice u Ukrajini imenovana je 2019. godine, prije toga je četiri godine bila veleposlanica u Švedskoj, a prethodno je radila i u Uredu predsjednika, kao pomoćnica savjetnika za vanjsku politiku i savjetnica za europske integracije.

Bojan Hajdin, predsjednik Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara

Nakon što je prošle godine u lipnju javnost zgrozio brutalni napad na bivšu saborsku zastupnicu Vesnu Škulić, koju je osobna asistentica pretukla i opljačkala, Bojan Hajdin je istupao u javnosti kao glasan predstavnik zajednice osoba s invaliditetom i oštro osudio napad na bivšu saborsku zastupnicu. Tu je priliku u medijima koristio kako bi komunicirao probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Tada je isticao kako je jedan od najvećih problema osoba s invaliditetom pronaći osobnog asistenta te upozoravao na važnost donošenja Zakona o osobnoj asistenciji.

Osim toga, pod njegovim vodstvom je HUPT lani pokrenuo donatorsku kampanju pod nazivom “Odmor bez barijera za osobe u invalidskim kolicima”. Cilj je bio prikupiti sredstva za novi, u svijetu jedinstven, projekt prilagodbe jedne turističke destinacije u Hrvatskoj kako bi i osobe s invaliditetom mogle uživati u odmoru bez ikakvih zapreka. Hajdin je još 2020. izabran za predsjednika HUPTa te se od tada bori za prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. U dobi od 30 godina stradao je u automobilskoj nesreći, ali unatoč nesretnim životnim okolnostima Hajdin u svojim javnim nastupima uvijek ističe pozitivan pogled na život.

Dr. Hrvoje Handl

Jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb, 2022. godinu obilježio je nizom javnih istupa u kojima na jednostavan način progovara o ljudskom ponašanju, psihi i mogućnostima rješavanja društvenih problema vezanim uz psihičko zdravlje. Poremećaji u prehrani, digitalna demencija, anksioznost i suicidi samo su dio društvene problematike koje Handl „hendla“, bilo kroz predavanja u lokalnim sredinama, bilo kroz medijske nastupe. Najnovijim projektom s kraja godine, malom školom prevencije poremećaja hranjenja „Remek-tijelo“, Handl se sa svojim bolničkim timom H(RANA) obraća najugroženijoj skupini – tinejdžerima, koristeći njima bliske komunikacijske kanale i uključujući ih u kampanju, prvo edukacijom i vlastitim angažmanom, a potom i pružanjem alata da i sami u svojoj okolini uoče i spriječe opasnost za svoje vršnjake.

Handl nastupa otvoreno i bez uljepšavanja, demistificirajući često isprazne utjehe za kojima mnogi posežu u nedostatku one prave riječi. Istovremeno, on nudi konkretna i konstruktivna rješenja koja publiku upućuju gdje da potraže pomoć, ili kako da budu podrška bližnjima koji prolaze kroz specifično razdoblje.

Toni Milun 

Vjerojatno je najpoznatiji profesor matematike u regiji. Od raščlambe matematike na proste faktore do jednostavnih pojašnjenja kompleksnih financijskih situacija, ovaj stručnjak svojom pojavom u javnom prostoru naizgled teške i nerazumljive teme pojednostavljuje i čini shvatljivima. Tijekom 2022. više je i kvalitetnije od mnogih, za to zaduženih institucija, kvalitetno i jasno komunicirao ishode ulaska u Euro zonu, inflacije i možda najvažnije – jačao financijsku pismenost, kako kroz vlastite kanale, tako i kroz medijske istupe. Kao novi komunikacijski alat Milun je u svijetu financija pokrenuo prvu hrvatsku konferenciju o financijskoj pismenosti, ali i user friendly aplikaciju za izračun rata kredita. Zahvaljujući svojem pristupu kompleksnim temama poput izračuna poreza, mirovina, bruto/neto plaće, investicijskim fondovima ili obveznicama, postao je svojevrstan ambasador nizu organizacija i tvrtki koje rade na jačanju financijske pismenosti, što mu je omogućilo i veći doseg poruka prema svim ciljanim publikama.

Dobitnik nagrade bit će javno poznat tek na svečanoj dodjeli nagrade, u četvrtak, 4. svibnja 2023. godine, a o tome tko će biti sretni dobitnik odlučuje članstvo udruge. U narednim danima članovi će na svoje e-adrese primiti poziv za glasanje.

Sretno svim kandidatima!

Podijeli objavu
Prethodni članak„S našom glazbom i festivalima spremni smo Hrvatsku učiniti prepoznatljivom u svijetu“ intendantica HNK u Zagrebu, doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo na Bernaysovom Masterclassu
Sljedeći članakAEM: 6. Dani medijske pismenosti: “U ravnoteži online i offline”
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.