Finalistica za Komunikatora godine:

Lora Vidović – pučka pravobraniteljica koja i komunikacijom

doprinosi pozitivnim društvenim promjenama

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u hrvatskome se javnom prostoru istaknula izvrsnošću komunikacije. Zbog toga ju je ocjenjivački sud Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću uvrstio među četiri finalista za nagradu Komunikator 2019. godine.

Na aktualnu ju je funkciju 2013. godine imenovao Hrvatski sabor, a dvije godine kasnije izabrana je za predsjednicu Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava čime je postala članica Biroa Međunarodnog koordinacijskog odbora nacionalnih institucija za ljudska prava pri Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

„Tijekom svoje duge profesionalne karijere Lora Vidović se otvorenom i transparentnom komunikacijom bori za rješavanje društvenih problema te kroz različite kanale komunikacije skreće pozornost javnosti na nepravilnosti u radu vlasti i državnih tijela te ih poziva na poštivanje i primjenu Ustava i zakona Republike Hrvatske. Jednostavnim i jasnim izražavanjem, slušanjem, podrškom i približavanjem ljudima pučka pravobraniteljica uživa povjerenje javnosti što je vidljivo iz gotovo svakog njezinog javnog istupa. Svojim preporukama, mišljenjima, prijedlozima i upozorenjima državnim tijelima, tijelima jedinica lokalne i područne samouprave te pravnim osobama s javnim ovlastima utječe na javno mišljenje, promjenu percepcije te građane ohrabruje na suprotstavljanje nepravilnostima u društvu“, stoji u obrazloženju žirija Grand PRixa HUOJ-a kojim ove godine predsjeda Damir Jugo.

Žiri je istaknuo kako je to dobar primjer kako se kvalitetnom komunikacijom doprinosi pozitivnim društvenim promjenama.

Sama Lora Vidović kaže kako se u komunikaciji trudi biti konstruktivna, jasna i iskrena. Pokušava govoriti izravno o problemima građana koristeći argumente, životne primjere te iskustvo s terena.

„Toga se držim bez obzira govorim li u Hrvatskom saboru ili pred europskim institucijama, s građanima ili novinarima. Kad sam prije sedam godina postala pravobraniteljicom, bilo mi je važno instituciju Pučkog pravobranitelja približiti građanima, a za to je trebalo izbjegavati pravnu terminologiju i administrativni stil te „prevoditi“ ih na svakodnevni jezik što nije jednostavno kad istodobno želite ostati uvjerljivi i stručni. Otvoreni pristup i komunikacija iznimno su važni kako bi se ohrabrilo i građane na prijavljivanje problema te u zagovaranju rješenja koja mogu dovesti do pozitivnih promjena“, kazala je Lora Vidović.

Pučka pravobraniteljica ističe kako je iznimno važno govoriti istinu i ne podilaziti nikome iako je takav način komunikacije u doba populizma mnogima izazov.

U završnici izbora za Komunikatora 2019. godine četiri su osobe. Žiri HUOJ-a do sada je otkrio dva imena. Uz Loru Vidović tu je i Vuk Vuković.

Tko će na kraju dobiti prestižnu titulu, bit će objavljeno na svečanosti Grand PRixa HUOJ-a u ponedjeljak 16. ožujka.

 

Podijeli objavu
Prethodni članakPrava osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa (2019nCov)
Sljedeći članakPriopćenje Vijeća za elektroničke medije u vezi izvještavanja o korona virusu
HUOJ
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.