Korado Korlević – astronom koji stvara nove generacije znanstvenika

Korado Korlević, jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika, astronom svjetskoga glasa i pokretač Zvjezdarnice Višnjan u sklopu koje se bavi promicanjem znanosti, razvojem metoda kreativnog razmišljanja te projektima zaštite prirodne, kulturne i znanstvene baštine, jedan je od finalista za nagradu Komunikator 2019. godine.

Ocjenjivački sud Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću ističe kako Korado Korlević na sebi svojstven i zanimljiv način, prema današnjim kriterijima skromno, ali ustrajno i izravno u javnom diskursu govori o ključnim društvenim temama poput važnosti osobnog razvoja i osobnoj odgovornosti te najvažnijim tehnologijama ovog stoljeća, ali, prije svega, o nužnosti razvoja znanosti te evoluciji obrazovnog sustava kao neizostavnog temelja za odgovaranje na izazove budućnosti.

„Korado Korlević pritom često ističe kako je neprihvatljivo da na djecu koja čine 20 posto populacije, za koje se kunemo da su 100 posto budućnosti, izdvajamo jedva 5 posto BDP-a. Ovako prezentiranim činjenicama Korlević angažira i dio javnosti koji u pravilu ostaje ravnodušan na društvene nelogičnosti, sužavajući prostor za društveno poželjne odgovore i prazne fraze. Iz komunikacijske perspektive njegova agenda nije politički „obojena“ već je isključivo društveno i znanstveno usmjerena. Javni nastupi su mu pamtljivi i inspirativni, potkrijepljeni nepobitnim činjenicama i progresivnim tezama te tjeraju na razmišljanje“, stoji u obrazloženju žirija Grand PRixa HUOJ-a kojim ove godine predsjeda Damir Jugo.

Iza Korlevića je impresivan broj djece i mladih koje je potaknuo na bavljenje znanošću, a neki od njih danas rade u uglednim znanstvenim institucijama diljem svijeta.

Svoj način komunikacije sam Korlević opisuje kao iskren i učiteljski, no napominje da nije najvažniji način, nego cilj. Cilj komunikacije, pojašnjava, je ono što određuje količinu strasti koja prati poruke.

Za javnu komunikaciju smatra da ne smije postojati radi sebe same. O njoj kaže: „Ne podnosim ni jednu aktivnost koja u osnovi nema definirani cilj da nakon toga ljudi i zajednica ne budu barem mrvicu bolji.“

U završnici izbora za Komunikatora 2019. godine četiri su osobe. Uz Korada Korlevića tu su još Lora Vidović i Vuk Vuković. Žiri Grand PRixa uskoro će otkriti i četvrtog finalista, a tko će na kraju dobiti prestižnu titulu, bit će objavljeno u ponedjeljak 16. ožujka.

Podijeli objavu
Prethodni članak[VAŽNA OBAVIJEST] Postupak predavanja zahtjeva za naknadu plaće osiguranika koji se nalaze u samoizolaciji
Sljedeći članak[VAŽNA OBAVIJEST] Odgađa se regionalni summit & expo Digital Takeover
HUOJ
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.