Budući da je vrijednost komunikacije generala Petra Stipetića javnosti razotkrivena tek nakon njegove smrti, za Komunikatora godine nominiran je postumno. Žiri izbora Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću ocijenio je da general Stipetić zaslužuje ući i u završnicu izbora za prestižnu nagradu.

Komunikacijskim profesionalizmom i odnosom prema neprijatelju snažno je utjecao na percepciju biti vojno-redarstvene akcije Oluja, ali i važnosti oružanog sustava za Republiku Hrvatsku, što ga nesumnjivo kandidira za Komunikatora godine. U sustavu kojim je zapovijedao, Stipetić je, nema sumnje, doprinio višoj komunikacijskoj razini, a nakon dokumentarnog filma General i džentlmen ta činjenica dobiva i javni kontekst pa je Stipetićev doprinos kulturi dijaloga u našem društvu nemjerljiv“, kazala je Maja Gradišar Perotić, predsjednica žirija 12. Grand PRixa.

Petar Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala. Po završetku karijere dao je desetke intervjua i izjava, preciznih i odmjerenih, od čega se onaj u povodu jedne obljetnice Oluje posebno pamti: „Na te okrugle obljetnice trebalo bi podsjećati na važnost oslobođenja Hrvatske i zapadne BosneiHercegovine za regiju pa i za Europu, umjesto da se važna vojna pobjeda koristi kao povod za derneke“. Najbolji uvid u vrijednost Stipetićeve komunikacije daje dokumentarni film autora Hrvoja Zovka General i džentlmen, prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji.

„O Petru Stipetiću kao komunikatoru moglo bi se reći puno, ali najvažnijim smatram njegovo nastojanje da cijeli svoj život gradi kulturu dijaloga, tako potrebnu našem društvu. Njegova smirenost, kratke i jasne rečenice bile su prepoznatljiv dio njegova komunikacijskog, ali i ukupnog identiteta. Nikad se u njegovoj komunikaciji nije moglo naći nešto po čemu bi se dalo zaključiti da dijeli ljude, bilo po statusu, bilo po naciji, bilo po vjeri. Ne, on naprosto nije bio taj čovjek. Uvijek je vjerovao da se svaki problem može riješiti dijalogom, argumentima, mirno i bez ikakve tenzije. Ta iskrena i otvorena komunikacija kojom se Pero obraćao svim ljudima, nešto je po čemu ću ga pamtiti“, kazao je Hrvoje Zovko.

Njegove riječi potvrđuje i Josip Ignac, umirovljeni general zbora Hrvatske vojske.

„Pero je u svakoj komunikaciji uvijek bio nasmijan ili polunasmijan. Kada bi se susretao sa žestokim protivnicima, bilo političkim, bilo strateškim, Pero je uvijek imao dozu ljudskosti s naglaskom na važnost dobrog argumentiranja. Nikada nije bio epski opširan. Komunicirao je kratko, jezgrovito i jasno. Posebno je lijepo komunicirao s podređenima. Nikada mu nije bilo važno treba li ga vojnik ili časnik. Petar je uvijek za sve imao vremena i bio je na raspolaganju od 0 do 24 sata“, ističe Ignac.

Petar Stipetić 1 (fotografija iz obiteljskog arhiva)

General Petar Stipetić prva je osoba postumno nominirana za Komunikatora godine, no ocjenjivački sud Grand PRixa smatra kako je riječ o slučaju koji zaslužuje iskorak izvan okvira.

Tko će postati Komunikator godine, bit će otkriveno u srijedu, 13. ožujka 2019. godine. Trenutačno su javnosti poznata tri od pet finalista za tu nagradu. Uz generala Stipetića u završnici su glazbenik Vojko V i znanstvenik Igor Rudan.

Podijeli objavu
Prethodni članakDhar media predala licencu Superbrands Slovenija
Sljedeći članakPR/Mediji clipping – pregled događanja 1.3.2019.
HUOJ
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.