U 21. stoljeću Twitter predstavlja primarni interaktivni kanal političkih kandidata i njihovih birača za diskusiju tijekom predizbornih kampanja. Pred izbore za Europski parlament, Grayling  i social media monitoring agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Ovo istraživanje, kao i analize, trendovi i zanimljivosti vezane za EU izbore mogu se pronaći na posebnoj mikro-stranici Graylinga www.TheEULobby.eu

Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook. Gotovo svi (90,91%) hrvatski zastupnici imaju profil na društvenim mrežama, što ih stavlja uz bok kolegama iz Austrije i Irske, dok  sami vrh ljestvice drže predstavnici Malte i Slovenije, čiji su svi zastupnici prisutni na društvenim mrežama. Velika Britanija, Mađarska i Luksemburg zemlje su čiji europarlamentarci najmanje koriste društvene mreže za političko djelovanje.

Najveći broj pratitelja u europskom parlamentu ima poljski član Europske pučke stranke (Kršćanski demokrati) Jerzy Buzek s 370.000, njegova kolegica iz stranke Francuskinja Nadine Morano nalazi se na trećem mjestu s 200.000. Između njih smjestio se utjecajni Belgijanac Guy Verhofstadt s 350.000. Od hrvatskih europarlamentaraca najveći broj pratitelja imaju Tonino Picula (Progresivni savez socijalista i demokrata) sa 6344 i Ruža Tomašić (Europski konzervativci i reformisti) s 4651.