ZASTAVA REPUBLIKE HRVATSKE: LINK

Hrvatska je u svijetu prepoznatljiva kao zemlja uspješnih sportaša što se i ovaj mjesec potvrđuje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Osim sporta tu je i turizam odnosno prirodne ljepote, ali i položaj  gdje se spajaju zapad i istok Europe. Raznim načinima zemlje mogu privući pažnju publike, jedna od njih je i državna zastava. Upravo je našu zastavu britanski portal Joe svrstao među (objektivno) najljepše na svijetu, a izbor zemalja odabran je među onima koje su priznali Ujedinjeni narodi. Zauzeli smo 9. mjesto dok su naši susjedi, Bosna i Hercegovina zauzeli visoko 3. mjesto.

10. Cipar

Flag_of_Cyprus_1960-2006.svg_

Jedna od rijetkih zemalja koja na zastavi ima prikazan vlastiti teritorij. Sastoji od prikaza cijelog otoka, s dvjema maslinovim grančicama kao simbol mira na bijeloj podlozi. Dizajn zastave napravljen je tako da su izbačene plava i crvena, glavne boje koje karakteriziraju grčku i tursku zastavu što i nije neobično zbog dugogodišnjeg teritorijalnog spora i podijeljenosti otoka. Usvojena je 1960.

9. Hrvatska  

Flag_of_Croatia

Likovni prikaz grba i zastave izradio je akademik Miroslav Šutej, a pohranjeni su u Hrvatskom saboru u kojem temeljem Zakona čuva samo izvornik grba Republike Hrvatske. Zastava je trobojnica s povijesnim grbom u čiju je krunu smješteno pet manjih štitova: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Tijelo grba ima oblik štita podijeljeni u 25 kvadrata crvenih i bijelih polja. U službenoj uporabi je od 1990.

8. Mozambik

Flag_of_Mozambique.svg_

Zastava se sastoji od vodoravno raspoređenih boja zelene, crne i žute. U desnom uglu je crveni trokut sa žutom zvijezdom, knjigom i puškom AK-47. Usvojena je 1983. Zastava je specifična jer se na njoj nalaze motika kao simbol poljoprivrede, zvijezda kao simbol marksizma i otvorena knjiga koja simbolizira obrazovanje.

7. Svazi

Flag_of_Swaziland.svg_

Trobojnica  crvene, plave i žute boje. U sredini je štit, pola crni, a pola bijeli. Crvena predstavlja prošle bitke, plava mir i stabilnost, a žuta bogatstva prirode. Štit predstavlja zaštitu od neprijatelja. Na zastavi se nalaze bijeli i crni uzorci koji predstavljaju mirnu koegzistenciju različitih rasa u zemlji.

6. Panama

Flag_of_Panama.svg_

Plava i crvena predstavljaju konzervativnu i liberalnu stranku; bijela predstavlja mir. Plava zvijezda predstavlja čistoću i čestitost, a crvena vlast i zakon u zemlji. Prihvaćena od Skupštine 1904.

5. Vanuatu

Flag_of_Vanuatu_official.svg_

Zelena predstavlja bogatstvo otoka, crvena krv ljudi i veprova, a crna Malenazijski narod. Premijer Vanuatua je inzistirao na žutom rubu da bi se crna istaknula. Amblem na crnoj površini je veprova kljova kao simbol bogatstva.

4. Maršalovi otoci

Flag_of_the_Marshall_Islands.svg_

Zastavu čine dijagonalne dvobojne trake koja predstavljaju ekvator, bijele trake koja predstavlja izlazak Sunca i mir, I žute trake koja predstavlja zalazak Sunca i hrabrost. Iznad trake nalazi se zvijezda s 24 kraka koja predstavlja ovo otočje na sjevernoj hemisfera.

3. Bosna i Hercegovina

Flag_of_Bosnia_and_Herzegovina.svg_

Zastava je nametnuta političkim putem 1998. godine i nije povijesno ni kulturno utemeljena kako bi se izbjegle mogući dodatni sukobi nakon što uspostave daytonskog mira. Parlament BiH usvojio ju je 2001.  Prvobitna svijetlo plava boja na zastavi bila je plava boja UN-a, no izabrana je tamno plava koja korespondira sa plavom bojom EU. Žuti trokut predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvijezde predstavljaju europsko okruženje Bosne i Hercegovine.

2. Demokratska Republika Kongo

Flag_of_the_Democratic_Republic_of_the_Congo.svg_

Plava podloga zastave je dijagonoalno podijeljena trima prugama, vanske su žute, a unutrašnja je crvene boje. U gornjem kutu nalazi se žuta petokraka zvijezda.
Plava je simbol mira, crvena krvi prolivene u borbi za nezavisnost, a žuta bogatstva zemlje. Zvijezda je simbol sjajne budućnosti zemlje. Zastava je usvojena 2006. godine.

1. Papua Nova Gvineja

Flag_of_Papua_New_Guinea.svg_

Dizajn zastave osmislila je tada petnaestogodišnja Susan Huhume, čiji je crtež pobijedio na državnom natječaju za izradu nove zastave 1971. godine. U donjoj dijagonalnoj polovini na crnoj pozadini nalazi se pet zvijezda koje predstavljaju zviježđe Južni križ, a na gornjoj crvenoj polovini nalazi se silueta rajske ptice. Crvena i crna su tradicionalne boje mnogih otočnih plemena Papue Nove Gvineje. Crna-bijela-crvena također su bile boje Njemačkog Carstva koje je koloniziralo Novu Gvineju 1918. godine. Rajska ptica nalazi se i na državnom grbu.