Na aplikaciji se mogu pronaći prognoze za danas i sutra za 48 mjesta, a dugoročnije prognoze za osam većih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran

Pod sloganom Prognoza s dušom prvoga dana emitiranja jesenske programske sheme Hrvatska radiotelevizija (HRT) svojim je korisnicima i cjelokupnoj javnosti predstavila novu aplikaciju za mobilne uređaje HRT METEO. Riječ je o jednostavnoj aplikaciji za praćenje vremenskih uvjeta, koju su izradili Hrvatska radiotelevizija i Državni hidrometeorološki zavod. Među rijetkima je, možda i jedinstvena u ovomu dijelu Europe, jer omogućuje subjektivne meteorološke prognoze, i to ne samo za tekući i sutrašnji dan, nego i za dodatna tri dana unaprijed za čak osam većih područja u Republici Hrvatskoj.

O aplikaciji, koja je rezultat timskoga rada stručnih služba Hrvatske radiotelevizije i Državnoga hidrometeorološkoga zavoda, na konferenciji za novinare govorili su ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Nataša Strelec Mahović, vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić, glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula i glavni urednik Novih medija Hrvatske radiotelevizije Igor Duić. 

„Aplikacija HRT METEO na jednostavan način i na jednome mjestu omogućuje praćenje meteoroloških podataka i prognoza koje stručnjaci Državnoga hidrometeorološkog zavoda i naš glavni meteorolog pripremaju za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju. U godini u kojoj obilježavamo 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije to je još jedan poklon našim korisnicima, ali i podsjetnik na dugogodišnju uspješnu suradnju javnoga medijskog servisa i Državnoga hidrometeorološkog zavoda“, istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.

hrt_meteosinisa_kovacic-jpg-688x388_q85_crop_upscale

Ova je aplikacija  prirodni nastavak suradnje koju Državni hidrometeorološki zavod i  Hrvatska radiotelevizija njeguju još od 50-ih godina prošloga stoljeća. Tijekom svih tih godina uspjeli smo putem programa Hrvatske radiotelevizije pravodobno informirati javnosti, ali i promovirati meteorološku struku Sretni smo što možemo redovito korisnicima osiguravati podatke o mjerenju svih vrijednosti i pripremati prognoze koje rade školovani prognostičari. U tom smislu ističem i ovu aplikaciju jer ona sažima sva znanja u meteorologiji i donosi taj jedan ljudski pristup naših stručnjaka“, izjavila je ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

„Danas smo bombardirani različitim tumačenjima i prognozama te je teško odlučiti komu vjerovati. Ono što svakako može pomoći u snalaženju jest činjenica kako gotovo sve dosadašnje meteorološke aplikacije nude prognoze samo jednoga od računalih modela atmosfere, tj. nude izravni ili statistički dopunjen rezultat – i to čak po satima, za čak nekoliko dana unaprijed, pa čak i desetke dana. Aplikacija HRT METEO ne nudi takve analize i podatke ni tako podrobne prognoze, ali daje podatke sa službenih meteoroloških postaja Državnoga hidrometeorološkog zavoda i subjektivne prognoze školovanih meteorologa utemeljene na subjektivnim analizama i procjenama svakodnevno stotinjak izračuna različitih modela atmosfere i višegodišnjemu iskustvu u radu s tim modelima te, osim toga, znanstveno opravdane prognoze – za kraće razdoblje po mjestima, a za dulje po područjima“, istaknuo je glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula.

„Aplikacijom HRT METEO javni medijski servis nastavlja pratiti svjetske trendove multiplatformnosti i dostupnosti na različitim medijima te pridonosi većoj prisutnosti javno korisnih informacija ne samo na Hrvatskome radiju, Hrvatskoj televiziji, HRT-ovu teletekstu i mrežnoj stranici, gdje odnedavno postoji i usluga HRTi, nego i na mobilnim telefonima“, istaknuo je glavni urednik Novih medija Hrvatske radiotelevizije Igor Duić.

Na novoj aplikaciji HRT METEO mogu se pronaći vremenske prognoze za danas i sutra za 48 mjesta u Republici Hrvatskoj, a za prekosutra i sljedeća dva dana za osam većih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran.

boris-kotarski-natasa-strelec-mahovic-sinisa-kovacic-zoran-vakula-i-igor-duic-na-predstavljanju-aplikacije-hrt-meteo

 

 

 

HRT METEO

unnamed

HRT METEO – Android Apps on Google Play