Buđenje u 6:00 sati. Priprema za radni dan koji u prijevodu znači prisustvovati na trima konferencijama i navečer do 20:00 biti  spremna za gala večeru diplomatskih predstavnika u Bruxellesu.

Dok komunicirate na engleskom i pomalo “polomljenom” francuskom, a razmišljate na hrvatskom, malo je reći da vam mozak radi 24/7.

Na prvoj konferenciji tema “Hrvatska i EU”, srećem međunarodne i domaće kolege (većina hrvatskih regija ima predstavništva u Bruxellesu) i jedan način razmišljanja koristim za druge i jedan način razmišljanja koristim za naše.

Prvi kolega pristupa: ‟The lecturer was amazing, in fact the other day I attended a Slavonian dinner… We donated some money for the demining of land mines.„

Ja: ‟Yeah, I know in croatian the slogan was Boca vina za deminuciju mina.„

Druga konferencija na temu “Gospodarstva i EU 2020 strategije”

Prvi kolega pristupa: ‟Hey, were you at the Dubrovnik office lecture that was last week, The diplomacy of the Dubrovnik Republic? I think i saw you there.„

Ja: ‟Yes, I was… I remember you asked a question about diplomacy nowadays…„

Kolega: ‟Yeah, I did not get an answer…„

Treća konferencija “EU i turizam”

Prvi kolega pristupa: ‟So I hear you have some amazing food and wine. The Istrian region is becoming a gastro destination. Although I had some people ask me for the how do you pronounce Paššššški sir???„

Ja: ‟Yeah, the Istrian Region is becoming well know as the old Tuscany.„

Kolega: ‟Yeah, but what is the whole of Croatia known for? You have to have a product or a slogan that describes Croatia as a whole?„

Ovo je samo površinski sažetak svakodnevice u Bruxellesu gdje se miješa Dubrovačka diplomacija iz 15. i 16. stoljeća, deminucija mina iz Slavonije, i vina i tartufi Istre.

Svaka regija ima svoj prepoznatljiv glas, svoje interese koje želi, uostalom i mora zastupati, ali po čemu smo mi kao Hrvatska poznati?

Svatko od nas je tartuf, kulen, paški sir ili ambasador dubrovačke diplomacije iz 15. stoljeća, ali što smo mi svi skupa zajedno na međunarodnoj sceni?

Slogan koji nas ujedinjuje, lak je za zapamtiti i konkretan…ali ne u smjeru ovoga: The Mediterranean as it once was“.