Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu priključilo se u četvrtak projektu razmjene prijenosa uživo na internetu opernih izvebi s istaknutim europskim opernim kućama, pa tako od 12. listopada ljubitelji opere diljem Europe mogu gledati HNK-ove operne produkcije, dok će hrvatska publika uživati u najnovijim produkcijama europskih kazališta.

Kako se ističe u najavi, program je dio projekta Kreativne Europe “OperaVision”, čime se zagrebački nacionalni teatar našao u društvu 30 europskih opernih kuća koje će svoje operne izvedbe snimati, razmjenjivati i prikazivati svojoj publici putem live – streaminga.

Tako će gledatelji iz Pariza, Londona, Helsinkija, Berlina i drugih europskih gradova moći gledati predstave zagrebačke Opere, a zagrebačka će publika uživati u najnovijim produkcijama europskih kazališta.

Od 12. listopada, ljubitelji opere i oni koji će to postati, imaju priliku posjetiti novu web stranicu www.OperaVision.eu –  online destinaciju za opernu umjetnost. Osim snimki predstava, “OperaVision” donosi ljubiteljima opere zbirke raznih video materijala, priča i dokumentaraca povezanih s operom, kao i mogućnost otkrivanja bogatog repertoara umjetnosti glazbe i riječi starog četiri stoljeća.

Dio stranice pod nazivom ‘Opera Academy’ omogućit će pristup raznim izvorima informacija koje uključuju kratke filmove o procesima pokusa kao i intervjue s poznatim opernim umjetnicima. Posebna pažnja posvećena je edukaciji mlađe publike, njihovim roditeljima i učiteljima sa željom da što bolje upoznaju prekrasan svijet opere.

Prva opera koja će biti dostupna na navedenoj stranici bit će “Pelléas i Melisande” Claudea Debussya, u izrwww.OperaVision.euavnom prijenosu iz berlinske Komische Oper u nedjelju 15. listopada.

Projekt “OperaVision” također se uključio u obilježavanje Europske godine kulturnog nasljeđa 2018., kojim će dočarati i pokazati svu raznolikost današnje operne europske umjetnosti. Detaljan popis aktivnosti bit će objavljen koncem tekuće kalendarske godine.

Projekt “OperaVison” pokrenula je organizacija Opera Europa, europsko udruženje opernih kuća i festivala, a nakon velike uspješnosti projekta “Operna platforma”, koji je do sad privukao više od tri milijuna gledatelja svih uzrasta. Oba projekta sufinancirana su sredstvima iz EU fondova Kreativna Europa koji osigurava rad “OperaVisiona” do prosinca 2020. godine.

U projektu surađuje 30 partnera iz 18 zemalja, Belgije, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske, Švivarske i Velike Britanije.

Kompletan program izvedbi bit će dostupan na web stranici projekta.