Neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te raspuštanje Vijeća za elektroničke medije novi je korak ka potpunoj političkoj kontroli medija.

Današnja odluka Vlade Republike Hrvatske da predloži Hrvatskom saboru neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, te smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, i zbog same odluke i zbog sadržaja obrazloženja, još je jedan u nizu poteza koji potvrđuje kako vlast ne tretira medije kao jedan od temelja demokratskog društva nego kao ratni plijen.

Nakon ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije u Ministarstvu kulture, kako bi se uništili neprofitni mediji, uslijedilo je neprihvaćanja izviješća o radu Hrvatske televizije i njenog Programskog vijeća u Hrvatskom saboru, kako bi na mjestu v.d. ravnatelja HRT-a bio postavljen čovjek koji se za to mjesto kvalificirao javno pokazujući da novinarstvo zamišlja kao služenje izbornim dobitnicima.

Neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije (AEM) u 2014. zbog bizarnog razloga te posljedično „rušenje“ njene ravnateljice i predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić, kao i smjene svih članova Vijeća, novi je napad vladajućih na neovisnost medija.

Prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu dodatno potvrđuje namjeru dokidanja medijskog pluralizma. Naime, u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna predviđeno je da se kroz Ministarstvo kulture, umjesto i do sada mizernih 3,2 milijuna, za neprofitne medije daje samo 623 tisuće kuna. Također će se i rad Agencije za elektroničke medije ubuduće financirati kroz Ministarstvo kulture. AEM do sada nije bio ovisan o proračunskom novcu već, kao neovisno regulatorno tijelo, o novcu koji su uplaćivali izravno nakladnici/emiteri čime je bilo omogućeno funkcioniranje, između ostaloga, i Fonda za pluralizam.

Odluku da se AEM financira iz proračuna donijela je, doznajemo sada, još prethodna „tehnička“ vlada na odlasku. Time je, kao i promjenom Zakona o HRT-u kojim je omogućeno da Hrvatski sabor običnom, natpolovičnom većinom bira glavnog ravnatelja HRT-a, bivša vlast omogućila političku „okupaciju“ javnog medijskog servisa te ukidanje neovisnosti regulatora rada elektroničkih medija što nova vlast temeljito provodi.

HND takvo ponašanje ocjenjuje opasnim za slobodu medija i demokraciju u Hrvatskoj te još jednom upozorava kako je nedopustiva politička kontrola medija koji bi u demokratskom društvu trebali biti neovisni.

Saša Leković, predsjednik HND-a