Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a neugodno su iznenađeni tekstovima objavljenima u posljednja dva broja “Liječničkih novina”, glasila Hrvatske liječničke komore, koje potpisuju predsjednik HLK mr.sc. Trpimir Goluža i glavni urednik “Liječničkih novina” prof.dr. Željko Poljak.

Nezadovoljni napisima novinara “Večernjeg lista” Ivane Rimac i Danijela Prerada, ne koristeći zakonske institute ispravka i odgovora na eventualno sporne priloge, Goluža i Poljak u “Liječničkim novinama” napadaju, prozivaju i etiketiraju novinare “Večernjeg lista”. Neprimjeren način i razinu njihova komuniciranja ponajbolje oslikavaju epiteti “glup i podao novinar”, kao i poziv da se novinaru “s prezirom okrenu leđa”.

Posebno zabrinjava pritom što niti Goluža niti Poljak ne razumiju kako je društvena zadaća medija izvijestiti o svim događajima od interesa za javnost, uključujući istrage i kaznene postupke. To se odnosi na liječnike, jednako kao na političare, gospodarstvenike ili novinare.

Očekujemo da i novoizabrano rukovodstvo Hrvatske liječničke komore vrednuje novinarske priloge uvažavajući činjenicu da su mediji u svakom demokratskom društvu kontrolori i čuvari javnog interesa. Dakako da i mediji mogu pogriješiti i da na njihove pogreške svatko povrijeđen ima pravo reagirati. No, etiketiranje novinara “glupanima” i pozivanje na bojkot suradnje s nekim novinarima svakako nije reagiranje poželjno u civiliziranoj zajednici.

Selma Mijatović, Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a

Saša Leković, predsjednik HND-a

Podijeli objavu
Prethodni članakIz medija o medijima – listopad 2015
Sljedeći članakHUOJ po prvi puta dodjeljuje studentsku nagradu “Mlada nada”
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//