Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na novinare i urednike da izvještavanju o nasilju u koje su umiješane osobe koje traže azil u Hrvatskoj pristupe profesionalno, odnosno da prije objave provjere sve informacije, te da vode računa da kod građana ne potiču predrasude i stereotipe, pa čak i netrpeljivost i mržnju.

Mediji su, pozivajući se na policiju, izvijestili da su se u tjedan dana u Zagrebu dogodila dva pokušaja bludnih radnji nad ženama, a u kojima je sudjelovao jedan tražitelj azila i jedan strani državljanin. Pritom su neki mediji postupili ne poštujući etička i profesionalna načela.

Pozdravljajući brzu reakciju policije, HND poziva medije da u ovakvim i sličnim slučajevima u kojima se čine kaznena djela budu svjesni svoje moći i odgovornosti, te da vode računa da ne objavljuju poluinformacije i vlastite pretpostavke. Tako će izbjeći moguće stvaranje atmosfere linča, već prisutne u komentarima ispod ovakvih vijesti na internetskim portalima, te dovođenje u opasnost, kako članova već ionako ugrožene zajednice tražitelja azila, tako i ostalih građana.

Uloga medija u oblikovanju javnog mnijenja na ovom pitanju je snažno prisutna, jer je riječ o grupi ljudi koji nisu zaštićeni, nemaju nikakvu društvenu moć, ne mogu zastupati svoje interese i njihov glas se nema gdje čuti. Mediji utječu na percepciju javnosti koja u svojoj radikalno-negativnoj varijanti može rezultirati diskriminacijom i nasiljem prema nevinima.

Jer, izvještavanje u kojem se implicitno u izravnu vezu dovodi nasilnikovo podrijetlo i status s jedne, i počinjenje kaznenog djela s druge strane, kod javnosti može potaknuti reakcije kakve nitko ne želi. U prvom planu zato nije podrijetlo ili status napadača već osuda onoga što je napravio konkretni počinitelj.

HND podsjeća da su mediji u Hrvatskoj odigrali važnu pozitivnu ulogu za vrijeme humanitarne, izbjegličke krize, senzibilizirajući javnost na solidarnost i humanitarnu potporu unesrećenim ljudima. Zato apeliramo na kolegice i kolege da se i u ovakvim slučajevima pridržavaju temeljnih etičko-profesionalnih novinarskih načela, a na policiju da vodi računa o ovim stvarima kada informacije daje u javnost.

HND također sudjeluje u projektu Media Against Hate (Mediji protiv mržnje) koji provodi Europska federacija novinara (EFJ) uz financijsku potporu Europske komisije.

S tim ciljem, EFJ i partneri pokrenuli su kampanju i web stranicu koja novinarima pruža potrebne alate i seriju treninga širom Europe o izvještavanju o tim osjetljivim temama i poštivanju medijske etike. Web stranica mediaagainsthate.org prikuplja najnovije vijesti o etičkim standardima, slobodi govora, različitostima i resursima za medijske profesionalce i organizacije civilnog društva koje se bore protiv govora mržnje u medijima.

Za Izvršni odbor HND-a,

Saša Leković, predsjednik

Podijeli objavu
Prethodni članakPravobraniteljica pozvala medije da pri izvještavanju o nestaloj djeci zaštite njihovu dobrobit
Sljedeći članakHUOJ: Istraživanje o stanju u struci odnosa s javnošću
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//