Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) otvorenim pismom zatražila je očitovanje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) o činjenici da su policajci onemogućili delegaciji HDZ-a i novinarima koji su je pratili ulazak na područje na poluotoku Prevlaka gdje se prema tvrdnjama HDZ-a gradi prihvatni centar za izbjeglice a prema tvrdnjama MUP-a baza za policajce koji će raditi nadzor državne granice.

Prema saznanjima HND-a novinari iz dubrovačkih redakcija nakon konferencije za novinare slijedili su delegaciju HDZ-a na čelu sa predsjednikom stranke gospodinom Tomislavom Karamarkom radeći svoj posao.

Kada su policajci onemogućili dalje kretanje novinari su se vratili zajedno sa delegacijom HDZ-a i izvijestili o svemu što se događalo.

Ukoliko HND utvrdi da su na bilo koji način prekršena prava novinara da slobodno obavljaju svoj posao adekvatno će reagirati iako nitko od prisutnih novinara do sada nije uputio prigovor na ponašanje policije.

Ako HDZ smatra da je policija prekršila zakon očekujemo da ta stranka podnese prijavu protiv policije.

Javno prozivanje predsjednika HND-a i traženje reakcije HND-a zbog navodne brige za prava novinara smatramo međutim posve neprimjerenim jer HDZ, kao i sve ostale političke stranke, do sada nije pokazao razumijevanje za nastojanja HND-a da se novinarima omogući slobodan rad, bez pritiska politike, kao niti za javni interes u čijoj službi bi trebali biti i političari i novinari.

HND poziva sve novinare, bez obzira jesu li ili nisu članovi HND-a, da tijekom predizborne kampanje koja je očito započela i prije objavljivanja dana parlamentarnih izbora, rade svoj posao maksimalno profesionalno, ne nasjedajući na provokacije političkih stranaka bez obzira o kojoj se stranci radi.

HND će svim novinarima pružiti potpunu potporu obavljanju njihovog posla te besplatnu zaštitu u slučaju tužbi i bilo kakvog drugog pritiska.

Saša Leković, predsjednik HND-a

Podijeli objavu
Prethodni članakFunky Summit Kset Reunion – “What The Funk!”
Sljedeći članakAgencija Quadrans provela istraživanje aktivnosti 100 najvećih hrvatskih tvrtki na društvenim mrežama
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//