Photo:Niall Carson/Press Association/PIXSELL
Forum.tm

 

Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina), koja inače naplaćuje korištenje svih svojih materijala, odlučila se na nesvakidašnji potez – sve tekstove i fotografije vezane uz referendum o ustavnoj definiciji braka je „otključala“. Za lakše snalaženje, tekstovi i fotografije grupirani su u posebnoj rubrici na internetskoj stranici Hine.

Odluka uredništva provedena je u djelo u srijedu, ali su otključani tekstovi i fotografije koje je ta agencija objavljivala od 8. studenoga, dana kad je Sabor donio odluku o raspisivanju referenduma. Besplatno će se moći koristiti svi tekstovi s temom referenduma koji se budu objavljivali do službenih rezultata referenduma.

– Ovaj referendum je od nacionalnog značaja i mislim da je u redu da sve naše tekstove na tu temu ponudimo besplatno. Hina je to radila i ranije u slučaju nekih izbora, a vjerojatno će raditi i ubuduće kad bude riječ o tako važnim temama. Namjera nam je bila da do javnosti dopre što više informacija kako bi ljudi mogli sami vidjeti o čemu je tu riječ i nakon toga donijeti odluku, kaže Sergio Obratov, glavni urednik Hine, dodajući da ne lobiraju ni za koga.

Uredništvo će, međutim, paziti da neka od strana ne iskoristi njihov potez pa ih zatrpa priopćenjima i reakcijama.

– Vodit ćemo se novinarskom i uredničkom procjenom koliko je što vijest i je li relevantno za objavu, kaže Obratov.

Ovaj potez Hine pozdravili su svi s kojima smo razgovarali – i oni koji žele da se Ustavom definira da brak može biti isključivo zajednica muškarca i žene, kao i oni koji pozivaju građane da izađu na referendum i zaokruže „protiv“. Međutim, obje se strane žale na medijski tretman referenduma.

Željka Markić, jedna od čelnica inicijative „U ime obitelji“, pozdravila je odluku Hine jer kaže da većina medija piše protiv nje.

– Mislim da je svakome tko prati što se događa u medijima jasno da se vodi antikampanja protiv naše inicijative i da se ona vodi pod kontrolom aktualne vlasti. Biračima je uskraćeno pravo na informaciju. Ne znam koliko će ovaj potez Hine to promijeniti, jer situacija je stvarno zabrinjavajuća, kaže Markić, dodajući da je iznenađena sposobnošću da se građanima uskraćuju osnovne informacije. Umjesto njih, neprekidno dobivaju poruke da trebaju glasati „protiv“, kaže Markić.

I Jelena Berković iz GONG-a hvali potez Hine, ali nije zadovoljna većinom medija.

– Hinin postupak je pohvalan jer time uistinu omogućava javnosti pristup informacijama koje su potrebne za aktivno i odgovorno sudjelovanje u donošenju političkih odluka. Međutim, to neće biti dovoljno jer većina medija ne pokazuje dovoljnu razinu odgovornosti za praktički apsolutnu slobodu koju imaju s obzirom na nedostatak pravila o referendumskim kampanjama, kaže Berković, upozoravajući na primjer HRT-a za koji kaže da pokazuje nerazumijevanje za temeljno ljudsko pravo – slobodu izražavanja, odnosno pokazivanje stava i izvan novinarske izvještajne forme.

– Na žalost, mediji stvaraju sliku binarne podjele na crno i bijelo kao da nema sivih nijansi, što dovodi do totalnih apsurda. To je kao da se na satu biologije o nastanku svijeta uči tako da se 20 minuta govori o knjizi postanka, drugih 20 minuta o teoriji velikog praska, a onda se zadnjih pet minuta glasa o tome, kaže Berković.

Iva Tomešić, urednica LGBT-portala Crol.hr, zadovoljna je potezom državne novinske agencije.

– Sjajan je to potez jer Hina time potvrđuje da je pravi javni servis koji je u službi građana. Mislim da je velika stvar što građanima omogućuju točnu i pravodobnu informaciju, kaže Tomešić, dodajući da će ovaj potez itekako pomoći njezinu portalu koji raspolaže vrlo ograničenim sredstvima.

Besplatne vijesti Hine pozdravio je i Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, ali on vjeruje da se Hina vodila još nekim motivima osim javnog interesa.

– Vjerojatno su ocijenili da će na taj način popularizirati svoju agenciju i napraviti javni posao. Vjerujem da je i samopromocija bila motiv da otvore vrata svima da se posluže, kaže Duka.

Forum.tm