Europska udruga novinskih agencija (EANA) zaključila je na svojoj prvoj internetskoj konferenciji da je pandemija koronavirusa pokazala da one imaju ključnu ulogu u međunarodnoj razmjeni informacija.

EANA, organizacija koja okuplja 32 europske novinske agencije, svoju je virtualnu konferenciju na temu „Koronavirus: Promjene i prilike“ održala između 17. i 23. listopada, umjesto fizičkog sastanka koji je bio planiran u Kijevu.

Novinske agencije više su nego prije krvotok međunarodnog tijeka informacija. Kriza izazvana covidom-19 naglasila je tu ulogu, ali u isto vrijeme stvorila izazove bez presedana“, priopćio je Peter Kropsch, predsjednik EANA-e i direktor njemačke novinske agencije dpa.

Trajna razmjena znanja između 32 članice EANA-e sad je još važnija“, dodao je.

Glavni tajnik organizacije Alexandru Giboi rekao je kako su novinske agencije „ponovno pokazale da imaju sposobnost preuzeti ulogu kralježnice medijskog ekosustava“.

„U ovim teškim vremenima naše članice su napravile iskorak i evoluirale na način koji je najbolji za njihove klijente, partnere i cjelokupna društva, pružajući svima pouzdane, točne i provjerene informacije“, kazao je Giboi.

Virtualna konferencija u obliku niza diskusija, umjesto jednodnevnog susreta uživo, pokazala se korisnom za jačanje odnosa između EANA-e i njezinih članica, kao i među samim agencijama, stoji u priopćenju.

Usredotočene na utjecaj pandemije na novinske agencije, rasprave su se bavile temama poput diversifikacije medijskih proizvoda u krizi i razmatranja uloge novinskih agencija u društvu u proteklih nekoliko mjeseci, priopćeno je.