Foto:Goran Stanzl/PIXSELL

blank razmak red
Unatoč uredbi Vlade od prije dvije godine prema kojoj ministarstva ne smiju sklapati ugovore s agencijama za odnose s javnošću, ministar poduzetništva Gordan Maras zatražio je dozvolu za angažiranje PR stručnjaka za potrebe povlačenja sredstava iz Unijinih fondova.

Ministar Gordan Maras je prije dva tjedna na sjednici Vlade zatražio dopuštenje da potroši dio proračunskog novca na angažiranje stručnjaka ili cijele PR agencije. Ta odluka ne bi izazvala pažnju da nije Vladine uredbe, uvedene prije dvije godine, koja kaže da se za medijske promidžbe koriste stručnjaci zaposleni u uredima za odnose s javnošću, a ne privatne agencije, prenosi Tportal.

U uredbi donesenoj prije dvije godine stoji da Vladi, ali i svim drugim ‘tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač RH te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik dionica ili imatelj poslovnih udjela nije dopušteno angažirati temeljem ugovora fizičke ili pravne osobe za obavljanje poslova uspostavljanja i održavanja odnosa s javnošću i upravljanje komunikacijama prema definiranim ciljnim skupinama ili javnostima’.

Uredba dopušta iznimke, ali uz prethodnu suglasnost Vlade, samo kada se radi o projektima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja. To znači da je Vlada sve državne tvrtke i ministarstva za buduće poslove ograničila na njihove urede za odnose s javnošću, na što su PR agencije reagirale s negodovanjem, vidi se iz medijskih objava vezanih uz uredbu.

Ministru Marasu su sad potrebni PR stručnjaci zbog ‘aktivnosti promidžbe i aktiviranja javnosti o otvorenim javnim pozivima za dodjelu bespovratnih sredstava i uspješno provedenim projektima financiranim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj’. Drugim riječima, potrebne su mu PR agencije kako bi motivirali poduzetnike da povuku što više novca iz fondova.

HUOJ pozdravlja odluku Vlade kojom se za potrebe projekta Ministarstva poduzetništva i obrta ipak dopušta angažman PR stručanjaka što potvrđuje stav HUOJ-a da je korištenje usluga vanjskih konzultanata, koji posjeduju specifična znanja i vještine, u javnom sektoru uobičajena praksa u EU, a pritom usluge komunikacijskih stručnjaka nisu i ne bi smjele biti izuzetak, izjavila je glavna tajnica HUOJ-a Koraljka Rak. S mišljenjem Koraljke Rak, slaže se i Mario Anuedi Medek, predsjednik HUKA-e.

Nadalje, radna skupina HUOJ-a i HUKA-e pripremila je već spomenute Smjernice za javnu nabavu usluga odnosa s javnošću u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi koje olakšavaju, ali prije svega pojašnjavaju, postupak nabave odnosa s javnošću u cilju bolje i kvalitetnije komunikacije Vlade i tijela državne uprave s javnošću. Smjernice su predstavljene predstavnicima Ministarstva gospodarstva RH te se očekuju povratne informacije.

Ankica Mamić iz IM&C vjeruje da je Marasov potez zapravo prvi korak na putu k potpunom ukidanju ove sporne odredbe. „Drago mi je, kao i svim ostalim kolegama koji rade u agencijama za odnose s javnošću, da su u Vladi uvidjeli da je odluka o zabrani rada komunikacijskim agencijama ishitrena i štetna ne samo za komunikacijske agencije, već i za samu Vladu. Poznato je da uredba omogućava, uz posebnu dozvolu Vlade, angažiranje komunikacijskih agencija i očito je to mjera za kojom je posegnulo i ministarstvo Gordana Marasa. Vjerujem da je to prvi korak na putu k potpunom ukidanju te štetne uredbe.“, kaže Mamić.

Slično razmišlja i Krešimir Dominić, direktor za planiranje i razvoj agencije Abrakadabra integrirane komunikacije, kojem je također drago da je ministar prepoznao potrebu za stručnjacima i da je Vlada to odobrila. „Nadam se da je to pokazatelj novih prilika i nove prakse. Za struku je važno je da posao rade najbolji stručnjaci – bez obzira rade li u agenciji ili unutar neke organizacije.“, kaže Dominić.

Davor Huić iz Briefing komunikacije podsjeća i na kampanju Ministarstva zdravlja u kojoj je također angažirana PR agencija, za što je Vlada dala odobrenje. „Ne postoji problem ako se provede javni natječaj koji će biti transparentan, jer je to usluga poput bilo koje druge. Dakle, ako je nabava transparentna, ako ide javno nadmetanje i slično, ne vidim nikakav problem. Nedavno je bila jedna skupina u HUKA-i koja je radila smjernice za javnu nabavu PR usluga za javne institucije i kompanije u vlasništvu države“, kaže Huić, dodajući da je poanta svega u transparentnosti kako ne bi bilo prostora za pogodovanje.

Željko Riha, ravnatelj poslovne škole LSPR – Londonske škola za odnose s javnošću,  međutim smatra da ovaj Marasov potez pokazuje da ministar ne komunicira s premijerom te da odluku donosi sam, što govori o nestabilnosti Vlade. „Druga stvar, koja je također vrlo opasna, je da Hrvatska ima problema s izvlačenjem novaca iz EU fondova, što bi značilo da nismo vrlo uspješni u korištenju pogodnosti članstva u EU“, kaže Riha. Dodaje da zabrane za korištenje PR agencija nije niti trebalo biti te da je premijer očito ušao u osobni obračun s PR agencijama na štetu svih ministarstava i države. „U razvijenim demokratskim zemljama normalno je da pojedine državne institucije ili ministarstva outsourcaju svoje potrebe za PR-om vanjskim agencijama.“, kaže Riha.

 

 

 

Podijeli objavu
Prethodni članakIz medija o medijima – srpanj 2014
Sljedeći članak[PR/Mediji clipping] Tjedno izvješće medijskih objava – 15.08.2014
PRglas je portal o odnosima s javnošću i ostalim fragmentima integrirane marketinške komunikacije kojeg stvaraju stručnjaci za odnose s javnošću, novinari, kao i studenti koji se žele baviti ovim poslom vođeni idejom da nas sinergija spaja i pokreće. Cilj nam je prikupiti što više informacija potrebnih za kvalitetno komuniciranje s javnošću te promicati dobar glas o raznim kampanjama, događanjima i projektima, upozoravati na greške i loše poteze. Da bismo skratili vrijeme traženja, pružamo vam sve informacije na jednom mjestu i alate komunikacije online i offline vrste medija. Namijenjen je svima koje zanima neki od tih dijelova: stručnjacima za odnose s javnošću, poduzećima, studentima i svima koji žele naučiti nešto više o toj temi.