foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je upravo u javnom savjetovanju, korak je unatrag u smislu transparentnosti, nepristranosti i poštenog djelovanja državnih dužnosnika, istaknuto je na okruglom stolu “Što donosi novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa?” , kojeg su organizirali Gong i Centar Miko Tripalo.

„Uspostavljanje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa bio je jedan od uvjeta za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Osam godina kasnije, u javnu je raspravu pušten zakon, koji bi mogao ozbiljno ugroziti rad povjerenstva i onemogućiti kontrolu vlasti. Vlast je dužna polagati račune za svoj rad pred nezavisnim institucijama jer one služe kao kontrola vladajućih. Korupcija zarobljavanja Hrvatsku. Uslijed toga se demokracija urušava. Radna skupina, čiji je i Gong bio član, nije prihvatila naše preporuke koje su bile na tragu Grecovih, da se propišu sankcije za povredu načela djelovanja i tako osnaži članak 5“, kazala je uvodno izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmette pozvala sudionike i sudionice da pokušaju odgovoriti na ključno pitanje: je li Hrvatska odustala od procesuiranja sukoba interesa i hoće li novi Zakon ojačati ili razmontirati Povjerenstvo, učiniti ga “čitačem kartica”?

foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Vedran Đulabić, član Vijeća Gonga i profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta, drži da u tehničkom smislu novi zakon predstavlja poboljšanje, jer se širi obuhvat osoba na koje se primjenjuje, no da je u strateškom smislu korak unatrag zbog nemogućnosti vođenja postupaka.

“Najveći problem je nemogućnost samostalne primjene načela djelovanja. Recimo, kupovina skupog namještaja ili skupog automobila za svoje ministarstvo, sve po zakonu, provedena javna nabava – je li to časno, pošteno i nepristrano? Je li sukob interesa imenovanje prijatelja kao ambasadora? Je li sukob interesa korištenje javnih resursa u političkim kampanja? Ovi primjeri nam govore zašto su načela djelovanja nužna i zašto ih je tribalo dodatno operacionalizirati”, naglasio je Đulabić.

“Sukob interesa nije negativan ako se po njemu djeluje –  ako ga prepoznajemo, prijavimo i djelujemo po tome. Povjerenstvo ima mogućnost djelovati kao prevencija kako bi što manje slučajeva završilo na kaznenom sudu. Smatram problematičnim da kao društvo nismo reagirali na preporuke Grecoa i da nismo donijeli Etički kodeks, kojeg smo trebali donijeti još 2015. godine”, istaknula je Sunčana Roksandić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica Vijeća Gonga. Dodala je kako je važno razvijanje etičkog integriteta u svim profesijama jer se ne može sve propisati zakonom.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković kazala je da bi zakonodavac kojem je zaista stalo do načela djelovanja adekvatno bi ih regulirao u novom Zakonu.

“Argument o tome da je sudska praksa takva ne važi u stvaranju novog Zakona, jer zakonodavca ništa ne sprečava da u novome zakonu regulira sankcije za članak 5, odnosno 6. Sudska praksa je kukavičja obrana ovakvog zakona. Nedostaje volja zakonodavca da kaže borit ćemo se protiv netransparentnosti i nepotizma. Više nećemo moći pitati dužnosnika, nema više osnove da pitamo tko je išao na put s dužnosnikom, tko je to platio”, pojasnila je.

foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

“Zašto osnovati novo etičko tijelo u koje će biti izabrani neki politički akteri koji će pristrano donositi odluke, radije ojačajmo postojeće tijelo. Ta načela se zovu samo načela, ona nisu općenita načela iz zakona, nego su čista etička načela”, dodao je Davorin Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Sutkinja Visokog upravnog suda Republike Hrvatske Mirjana Juričić kazala je da ako netko ne poštuje zakon, kako će poštivati etička povjerenstva.

“Nije stvar u tome da se netko novčano kazni, nego da se dužnosnici pridržavaju načela djelovanja i da se ne dovode u sukobe interesa. Vrlo upitno je hoće li se moći sankcionirati. Trebalo bi stvarati klimu da se za sukobe interesa trebalo bi odgovarati, pa u konačnici i na izborima. Aktualna vlast je zanemarila jednu bitnu činjenicu – preduvjet za ući u EU bila je reforma pravosuđa, odnosno upravnosudsko sudovanje. Iz samog imena zakona, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, vidljivo je da je intencija na sprječavanju, a ne na kažnjavanju. Sprječavanje sukoba interesa je nemoguće bez prisustva načela djelovanja”, pojasnila je Juričić.

Saborska zastupnica i članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije za suzbijanje korupcije Dalija Orešković zapitala se tko će voditi primjenu etičkih odredbi, hoće li Andrej Plenković staviti ministra Ćorića da odlučuje o svojim kolegama ministrima.

“Ovaj zakon je u skladu s očekivanjima ako uzmemo u obzir genezu odnosa HDZ-a s nezavisnim institucijama. Ako je jedan od ciljeva jačanje integriteta dužnosnika, prevencija korupcije i sprječavanje sukoba interesa – tu stojimo loše. Dolazi će do diskontinuiteta primjene određenih instituta i zastoja sudske prakse”, pojasnila je Orešković.

“Cilj novog Zakona je identifikacija sukoba interesa i njihovo uklanjanje, milom ili silom, a novi zakon to ne omogućuje”, naglasio je Nikola Grmoja, član Nacionalnog vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

“Mediji su dobro detektirali spin. Povjerenstvu je oduzeta snaga, oduzete su ključne ovlasti, ali je dodano nešto da bi izgledalo kao poboljšanje”, zaključio je Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

U stručnoj raspravi sudjelovali su članovi i članice saborskog Antikorupcijskog vijeća, Gonga i Centra Miko Tripala, pravni sutručnjaci i stručnjakinje te članstvo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Također su pozvani Mirela Ahmetović (SDP), Zorislav Petrović koji se su ispričali, te Damir Habijan (HDZ) koji se nije odazvao. Jutro prije javnog događaja sudjelovanje je otkazala predstavnica Ministarstva pravosuđa, odnosno predstavnica vlasti.

foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.