Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Rješavanje krize poput ove izazvane koronavirusom, i u Hrvatskoj dodatno zakomplicirane zagrebačkim potresom, od Vlade zahtijeva brze i odlučne mjere. No isto tako, Vlada ne smije zaboraviti na transparentnost kako se ne bi urušilo povjerenje građanki u institucije. 

Prepoznavanje korupcijskih rizika može pomoći u jačanju našeg odgovora na pandemiju i pružanju zdravstvene zaštite onima kojima je to najpotrebnije. Gong je već uputio zahtjeve za očuvanje demokracije u doba koronavirusa, ali potrebno je posebno raditi na sprječavanju korupcije, koja u uvjetima krize može neometano cvjetati ako javnost nema informacije o tome što se zbiva. 

gong_suci_izvjestitelji

Zato pozivamo Vladu da osigura:

  1. Transparentnu nabavu medicinske opreme

Nabava medicinske opreme mora biti transparentna, javnost treba znati od kojih dobavljača i za koliko Vlada kupuje. Nije dovoljna informacija da su, na primjer, stigle tone opreme iz Kine. Sve nabave treba na jednom mjestu objaviti i označiti s #covid19 te naznačiti je li roba kupljena javnom nabavom ili direktnim pregovaračkim postupkom. Dodatno, ovakvi podaci objavljeni u API sučelju omogućili bi istraživačima i novinarkama i novinarima dodatne analize.

  1. Objavu donatora i iznosa donacija

Popis donatora, Iznose svih donacija, ali i primatelje donacija treba objavljivati, kako bi se izbjegle situacije stvaranja reputacijskog rizika i nepovjerenja. Javnost ne zna tko je tajanstveni šeik ili koliko je vrijedna donacija IT tvrtki koje su izradile platformu e-propusnice, ili digitalnog pomoćnika Andriju.

  1. Objavu sastava radnih skupina 

Od 18. ožujka Vlada je u hitnu proceduru uputila 39 zakona, a 36 ih je već stupilo na snagu i u najvećoj mjeri odnose se na mjere pomoći gospodarstvu iz proračuna. Kako bi se izbjegle situacije poput Lex Agrokora, čiji su autori kasnije angažirani u Agrokoru, iznimno je važno da javnost zna tko su članovi radnih skupina koje pripremaju zakone. To je važno kako bi se unaprijed identificirali potencijalni sukobi interesa, bez obzira na to radi li se, na primjer, o zdravstvenoj zaštiti ili obnovi Zagreba.

  1. Informacije o PR-ovcima

Ova je Vlada ukinula zabranu angažiranja PR agencija državnim i javnim tijelima i tvrtkama. Javnost ima pravo znati tko pomaže u kriznom komuniciranju Vladi, Nacionalnom stožeru, ministarstvima i drugim tijelima javne vlasti te jesu li PR savjetnice plaćene ili rade pro bono? Javnost treba znati koliko košta angažman komunikacijske tvrtke koja održava koronavirus.hr i društvene mreže.

  1. Popis poslodavaca koji koriste COVID-19 poticaj

Javnost mora znati tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije, kao što je Gong već upozorio. Gong od Vlade RH traži da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere COVID-19, ukupne iznose potpora i broj radnika_ca za koje se mjera koristi. Smatramo kako je takva razina transparentnosti najbolji osigurač protiv moguće zlouporabe ovih sredstava.

  1. Javnu potrošnju u realnom vremenu

Kriza je prilika da se država i JLRS obavežu na veću transparentnost kroz prikaz potrošnje državnih i lokalnih proračuna u realnom vremenu, kako bi građanke i građani imali uvid u sve proračunske transfere, odnosno iznose koji idu prema svima – zaposlenicima, dobavljačima, socijalnim davanjima, donacijama, lokalnim i javnim poduzećima, sportskim društvima, udrugama…

Kako se od svih građanki i građana traži izvjesna žrtva kroz poštivanje ograničenja kao odgovor na zdravstvenu krizu – transparentnost, otvorenost i odgovornost vlasti od presudne su važnosti za održavanje ovog povjerenja.