U prigodi proslave Svjetskoga dana sredstava društvene komunikacije koji Crkva slavi sedme uskrsne nedjelje, Varaždinska biskupija i ove je godine, u utorak 12. svibnja, priredila godišnji susret mjesnoga biskupa Josipa Mrzljaka s predstavnicima medija na njezinu području.

Susretu se odazvalo 30-ak medijskih djelatnika, među kojima su bili direktori, urednici i novinari iz desetak svjetovnih tiskanih i elektroničkih medija, te suradnici za pojedina katolička glasila, kao i djelatnici biskupijskoga Ureda za pastoral u medijima, koji je bio i organizator susreta.

Okupljene u dvorani biskupijskoga Pastoralnoga centra pozdravila je voditeljica biskupijskoga Ureda mr. Anita Treščec koja je na početku susreta predstavila novo oblikovanje i funkcionalnost mrežne stranice Varaždinske biskupije koja će u novom i praktičnijem ruhu biti dostupna svim posjetiteljima koji se putem digitalnoga svijeta žele bolje upoznati s tom biskupijom. Novost je redizajnirane mrežne stranice što novo oblikovanje obuhvaća i sve biskupijske urede koji su dosad imali vlastite internetske stranice.

Poruku pape Franje “Komunicirati obitelj: povlašteno mjesto susreta u daru ljubavi“, koju je uputio za ovogodišnji 49. svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji se slavi u nedjelju 17. svibnja, predstavila je okupljenima Jasminka Bakoš-Kocijan, stručna suradnica za medije. Potom je Ivica Kruhoberec, glavni urednik tjednika Varaždinske vijesti, održao predavanje o temi “Hrvatsko novinarstvo – trendovi, izazovi i potencijali”.

Na kraju susreta sudionicima se obratio i biskup Mrzljak. Kazao je da Papina poruka posvješćuje koliko je komunikacija važna u životu čovjeka i obitelji jer upravo je obitelj mjesto gdje se čovjek uči komunikaciji.

Da bismo mi svi mogli komunicirati međusobno, potrebno je stvoriti jednu obiteljsku atmosferu. Čini nam se da nam u društvu u Hrvatskoj nedostaje upravo dobre komunikacije, a sve je više ogovaranja, kako to primjećuje i papa Franjo. I to ne samo ogovaranja nego i iznošenja krivih činjenica u javnost, kao što se dogodilo neki dan kada se na proslavi 70. obljetnice pobjede nad fašizmom spomenula riječ klerofašizam. Tu riječ već dugo nisam čuo od ozbiljnih ljudi, jer izgovoriti tu riječ u Varaždinu u današnje vrijeme to je provokacija i govor mržnje, rekao je biskup Mrzljak, pozvavši toga govornika da dođe u Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu i objasni gdje je tu danas klerofašizam.

(Ika)
Glas Koncila

Podijeli objavu
Prethodni članakPR/Mediji clipping – pregled tjednih događanja 22.05.2015.
Sljedeći članakSeminar policijskih glasnogovornika
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//