Glasnogovornik minhenske policije osvojio javnost – ima preko 58 tisuća obožavatelja na Facebooku

Marcus da Gloria Martins (43) portugalskih je korjena i otac dvoje djece, a odrastao je u Rhinelandu

Prošli petak u Münchenu dogodio se krvavi teroristički napad u kojem je ubijeno 10 osoba, među njima i napadač koji je počinio samoubojstvo.

Nakon prvotnog šoka i neizvjesnosti, društvenim mrežama krenule su neprovjerene teorije što je razlog napada i je li odgovorna Islamska država ili pak desni ekstremisti koji ne toleriraraju imigrante. Zahvaljujući staloženom profesionalcu, policajcu i glasnogovorniku minhenske policije Marcus da Gloria Martinsu, nekoliko sati kasnije objavljeni su deseci objava na Twitteru na četiri jezika: njemačkom, engleskom, francuskom i turskom jeziku. Informirali su javnost i slali upozorenja, a objavili su i poveznicu na konferenciju za medije uživo, održanoj u dva sata u subotu ujutro ubrzo nakon završetka pucnjave.

“Nekoliko sati nismo imali niti jednu konkretnu informaciju. Nismo znali gdje je napadač. Pojavile su se glasine da je u napadu sudjelovalo više  naoružanih osoba. Kaotičnu situaciju smirila je minhenska policija vjerodostojnim objavama na društvenim mrežama”, rekao je Carl Nasman, reporter Deutche Wellea, prenio je Politico.

Suveren, objektivan, elokventan i nimalo napet odgovarao je na sva postavljena pitanja. Njegova staloženost u općem kaosu izazvala je respekt javnosti i pridonijela dojmu da je zajednica sigurna zahvaljujući pravodobnoj reakciji policije.

Za vrijeme trajanja napada društvenim mrežama proširile su se fotografije žrtava, a minhenska policija osudila je uznemiravanje javnosti. Apelirali su da ne spekulira i ne osnažuje nemir.

Zanimljivo je spomenuti da su tijekom terorističkih napada u Bruxellesu u ožujku ove godine manjak koordinacije i loša komunikacija policije bile presudne u nesprečavanju drugog bombaškog napada na stanicu metroa Maaalbeek koji je uslijedio nakon što su se dvojica samoubojica raznijela na aerodromu Zaventem. Javnost je kritizirala i parišku policiju  zbog spore rekacije nakon terorističkog napada lani sredinom studenog. Minhensku policiju zbog kvalitetno odrađenog posla hvali svijet.

Njemačka javnost toliko je zavoljela glasnogovornika Marcusa da Gloriu Martinsa, da su mu otvorili Fan page na Facebooku. Do danas ima preko 58 tisuća obožavatelja.

Marcus da Gloria Martins

Marcus da Gloria Martins (43) portugalskih je korjena i otac dvoje djece, a odrastao je u Rhinelandu. U Odjel za odnose s javnošću minhenske policije stigao je lani u listopadu. Prije glasnogovorništva radio u odjelu za narkotike, a bio je i civilni istražitelj te šef inspekcije prometne policije nakon što je prošao temeljnu obuku, piše Süddeutsche Zeitung.

“Da mi je prije tri godne netko rekao da ću biti glasnogovornik policije, samo bih se nasmijao”, rekao je Marcus da Gloria Martins.