Beč je jedan od onih gradova kojeg svi žele posjetiti u adventsko doba. Krajem studenog predstavnici Press clippinga imali su priliku spojiti ugodno s korisnim te su, uz uživanje u okićenom gradu, sudjelovali u radu kongresa svjetskog udruženja agencija za praćenje i analizu medija, FIBEP. Događaj koji svakih osamnaest mjeseci okupi predstavnike industrije praćenja medija ove godine nosio je službeni naziv FIBEP World Media Intelligence Congress te se po prvi put otvorio javnosti kroz organizaciju Otvorenih dana, u čijem programu su mogli sudjelovati i pojedinci i tvrtke koje nisu članovi FIBEP-a.

Naglasak ovogodišnjeg kongresa bio je na ekonomskim pitanjima, stanju u globalnoj ekonomiji te na koji način to utječe na industriju praćenja medija. Sudionike je posebno zanimalo koja su to područja koja će u budućnosti rasti i donositi prihode. Kongres je započeo predstavljanjem rezultata istraživanja koje je prije kongresa provedeno među članicama udruženja vezano uz prihode po pojedinim segmentima. Očekivano, istraživanje je pokazalo nastavak rasta prihoda od praćenja društvenih medija te sve veći naglasak na analize medija. Dok prihodi od praćenja medija većinom stagniraju ili čak padaju, prihodi od analize medija i društvenih medija su u porastu. Ti podaci ne iznenađuju te su na neki način u skladu s jednom drugom temom koja je bila aktualna na ovogodišnjem kongresu, a to je big data, odnosno načini upravljanja velikom količinom podataka te prilike koje taj segment pruža. Jedna od prezentacija na temu big data započeta je s dva zanimljiva citata. Prvi je izjava Ericha Schmidta iz vremena kada je bio izvršni direktor Google-a: Svaka dva dana mi kreiramo toliko informacija koliko smo ukupno stvarali od početka civilizacije sve do 2003‘. Na tu izjavu nadovezujue se i izjava Jeffa Immelta, izvršnog direktora General Electrica: Ako ste jučer otišli na spavanje kao proizvodna tvrtka, danas ćete se probuditi kao softverska i analitička tvrtka‘. Obje izjave dobro opisuju tranziciju kroz koju već neko vrijeme prolazi industrija praćenja medija. Danas se s pravom može reći da današnje tvrtke za praćenje medija su prvenstveno tehnološke i analitičke tvrtke. Rastuća količina informacija pruža tvrtkama u branši mogućnost da klijentima ponude jednu dodanu vrijednost bilo da se radi o analizama ili integriranim paketima informacija. U svakom slučaju, ta tri područja – društvene mreže, big data i pružanja dodane vrijednosti – istaknuti su kao primarni izvori rasta u budućnosti.

Kongres u Beču ponudio je i dosta novosti vezanih uz nove tehnologije i tehničke standarde. Niz tvrtki koje se bave razvojem softvera za praćenje medija imali su svoje promotivne štandove cijelo vrijeme trajanja kongresa nudeći pregršt zanimljivih novosti: od cjelovitih rješenja do pojedinih aplikacija. Prezentacije i radionice o tehnološkim pitanjima odvijale su se istovremeno s programom namijenjenim sudionicima Otvorenih dana, a interes je bio takav da su neki morali stajati. Ponovno se aktualiziralo pitanje FIBEP xml standarda koji bi olakšao razmjenu sadržaja između agencija članica FIBEP-a, njegovog integriranja u postojeće formate izvješća svake agencije te na taj način pružio mogućnost dostave unificiranog formata krajnjem korisniku. Značajan napredak postignut je i u rješenjima za pretvaranje audio sadržaja u tekstualni oblik.

Vjerojatno najinteresantniji dio programa za predstavnike Press clippinga bio je zadnji dan, kada je na panel diskusiji o stanju odnosa s javnošću na Balkanu sudjelovao i predstavnik Press clippinga Boštjan Vilčnik. Kao agencija s uredima i iskustvom rada u nekoliko zemalja regije vjerujemo da smo uspjeli barem malo približiti našu regiju sudionicima kongresa, ali isto tako bilo je zanimljivo čuti i kako nas doživljavaju drugi. Kao moderator panel diskusije, Boris Beker iz austrijske agencije Chapter 4 dao je kratki pregled i svoje viđenje situacije u odnosima s javnošću u regiji. Govoreći o izazovima s kojima se stručnjaci za odnose s javnošću susreću u regiji, spomenuo je i zakon kojim se državnim institucijama u Hrvatskoj zabranilo angažiranje usluga odnosa s javnošću .

Na ovogodišnjem kongresu izabrano je i novo vodstvo udruženja. Predsjednikom udruženja izabran je Alexis Donot iz francuske agencije za praćenje medija Argus de la Presse. Zanimljivo je što je g. Donot unuk jednog od osnivača FIBEP-a. Osim predsjednika FIBEP-a izabrani su i četiri potpredsjednika, a kod odabira se posebno pazilo na zastupljenost svih dijelova svijeta. Slijedeći pravilo da svaki drugi kongres bude izvan Europe, odlučeno je da sljedeći kongres bude u Washingtonu.

Sandra ZamijanSandra Žamija, Press clipping