6. Festival Zagreb, grad poezije
Posveta Tinu
10.- 12. 11. 2015.
Šezdeseta obljetnica Ujevićeve smrti

U petak, 6. studenoga 2015., u gostionici Tip-top u Gundulićevoj 18e u Zagrebu, održala se konferencija za medije „6. Festival Zagreb, grad poezije“. Teatar poezije, prema autorskoj zamisli Gorana Matovića, cjelokupni program festivala posvećuje velikom hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću u povodu šezdesete obljetnice njegove smrti.

Ideja Festivala je da se u dane obilježavanja šezdesete obljetnice smrti Tina Ujevića povežu gradovi, kavane, ulice velikog pjesnika. Filmski spajamo Tinove gradove (Pariz i Zagreb) nekad i danas. Preko filmskih i literarnih fragmenata uz podršku brojnih umjetnika gradimo Ujevićev plan grada u kome su sabrani svi njegovi gradovi i sva životna i literarna iskustva.

U zagrebačkim Ujevićevim zatvorenim i živim kavanama rekapituliramo fragmente njegove intimne ispovijesti. U filmskoj procesiji vidimo gradove, ulice, kavane, biblioteke, lica koje je on gledao…

Priredit ćemo niz multimedijalnih događanja zasnovanih na Ujevićevom djelu: Skalpel kaosa, Razgovor s Tinom, San i ludilo te tradicionalni program Sjećanje na Tina u gostionici Tip-Top. U sklopu manifestacije prikazat ćemo filmove Pariški Tin (autor: Goran Matović) i Tin (redatelj: Željko Senečić).

Festivalska događanja spojit će ulice i kavane Pariza i Zagreba.

U Zagrebu ćemo za trajanja Festivala organizirati otvaranje Tinovih kavana (Corso, Kazališnu kavanu) te ih povezati s Tinovim živim gostionicama: Tip Top (Blato) i Pod starim krovovima. U Tinove gostionice i Hrvatski državni arhiv (bivša Nacionalna i sveučilišna knjižnica koju je Tin redovito pohodio) ugradit ćemo raznolike umjetničke programe.