Vjerojatno ste mogli čuti i vidjeti drastičan pad posjeta portala ili doseg postova na Facebooku, što je posljedica odluke kompanije da smanji doseg u svrhu novih prihoda.

Vaše će postove na Facebooku vidjeti svega 2-3 posto fanova, no ako želite nadoknaditi doseg, morate platiti oglase. Većina je portala ipak odlučila  ne plaćati za svoj doseg što je rezultiralo padom posjećenosti.

Najbolju sliku pada posjećenosti gotovo svakog portala u Hrvatskoj jasno predočuje posljednji izvještaj iz Gemiusa gdje je vidljivo kako je nekim portalima pala posjećenost za čak 23 posto. Dok jedni portali muku muče s načinom kako nadoknaditi izgubljeni doseg, drugi viralni portali poput BuzzFeeda, Upworthyja i ViralNove ruše sve rekorde.

Jedno je sigurno, Facebookov doseg možete povećavati ako imate puno dijeljenja sadržaja, komentara i lajkova, što znači da morate imati kvalitetan sadržaj koji će ljudi htjeti dijeliti.

Bit će ovo malo teža borba s Facebookom ako ne želite platiti za doseg, a za to vrijeme potrebno je smiliti način kako zaobići plaćanje i povećati kvalitetu članaka.

screen_shot_2014_01_15_at_09_43_51