Povjerenica za informiranje i Hrvatsko novinarsko društvo pozivaju Vas na edukaciju „Mediji u akciji: pristup informacijama za novinare“, koja će se održati u četvrtak, 3. ožujka 2016., od 15 do 17 sati, u prostorijama Kluba HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu.

Pristup informacijama od javnog značaja temeljni je alat kojim mediji ispunjavaju svoju svrhu i informiraju javnost o pitanjima koja su od važnosti za društvenu zajednicu i građane neposredno.

Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25/13 i 85/15) i Zakonom o medijima (NN 59/04, 84/11 i 81/13) propisani su uvjeti i načini ostvarivanja pristupa informacijama koji otvaraju različite mogućnosti novinarima kako bi mogli obavljati svoju zadaću – izvještavati i informirati javnost o važnim društvenim pitanjima.

Svrha edukacije je upoznavanje novinara s instrumentima koje pružaju spomenuti zakonski propisi radi efikasnog dobivanja pravovremene, potpune i točne informacije, a osobito:

– Kakve informacije se mogu tražiti od tijela javne vlasti?

– Kako podnijeti i uobličiti zahtjev za pristup informacijama?

– U kojim rokovima treba očekivati dostavu informacija?

– Što poduzeti kada tijelo javne vlasti odbije dati informaciju ili ne reagira na zahtjev?

– Koje informacije nisu dostupne javnosti i pod kojim uvjetima?

Odgovore na ta pitanja dat će predavač Hrvoje Vindakijević, savjetnik u Uredu povjerenice za informiranje.

Prijave za sudjelovanje u edukaciji (ime i prezime, medij, e-mail) treba poslati do 2. ožujka 2016. na e-mail adresu hnd@hnd.hr. Organizatori edukacije ne snose troškove dolaska na edukaciju.

Podijeli objavu
Prethodni članakHumanitarna predstava u organizaciji Grada Zagreba sa svrhom opremanja bolnice Goljak
Sljedeći članakIKEA osvojila iF nagradu za dizajn u 2016. za RIGGAD radnu lampu
HND
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//