Sadržajni marketing   kako kupca uvjeriti u tvrtkina posebna znanja i vještine 

Dugoročan odnos između brendova i korisnika ovisi o uspješnosti njihove komunikacije u obliku svakodnevnog informiranja, educiranja, zabavljanja, potpore… Sadržajni marketing komunikacijski je format koji zanimljivim sadržajima predstavlja specifično znanje tvrtki, što je danas ključno sredstvo u pridobivanju i zadržavanju kupaca.

Hrvatsko tržište bogato je znanjem i naprednim rješenjima u komunikaciji, no nedostaje hrabrosti velikih tvrtki za uvođenje nove prakse prije službene potvrde izvana da je nešto trend. Drugim riječima, iako se velika sredstva odvajaju za marketing i promidžbu, u istraživanju provedenom u dvjesto najuspješnijih domaćih tvrtki koje je nedavno objavljeno u Lideru još ih više od pola ne smatra važnim ulaganje u odnos s potrošačima. Nažalost, to je jedan od razloga zbog kojih je sadržajni marketing (engl. content marketing) u Hrvatskoj još na razini svetoga grala medu komunikatorima.

Kreirano s vizijom

Iako u ovom trenutku vlada velik interes stručne javnosti za sadržajni marketing, kad govorimo o praktičnoj primjeni, malo stručnjaka zna što je to i koje mogućnosti donosi u komunikaciji s korisnicima. Također, u Hrvatskoj još samo nekoliko medija nudi odgovarajući prostor za formate sadržajnog marketinga, a postoji samo jedan koji je kreiran upravo s vizijom da se sadržaj kao najvažnija poslovna imovina tvrtki može predstaviti zainteresiranoj javnosti u svim formatima: sadržajnome marketingu, sponzoriranom članku, ‘native advertisingu’, marketingu… Čuvarkuća.hr u ovom je trenutku jedinstven primjer platforme na kojoj tvrtkin visokokvalitetni sadržaj, bilo da je riječ o programu, usluzi, proizvodu, poslovanju bilo o edukaciji, može biti dostupan na ekranima i dlanovima korisnika kojima je namijenjen i koji ga traže. To je prva platforma na kojoj su svi elementi, od strukture, dizajna do funkcionalnosti, stavljeni u funkciju ostvarenja te ideje u želji da umjesto klasičnih oglasa pruži kvalitetnu informaciju, stručnost i dodatnu vrijednost, ciljano usmjerenu prema zajednici koju stvaramo i koja ih zahtijeva.

24 sata na dan

Sadržajni marketingu proteklih je nekoliko godina u Hrvatskoj bio zaustavljen u vremenu i prostoru pa se sada, kad ga je svijet proglasio trendom, nastavlja razvijati te, naravno, kaska za drugim tržištima. Govorimo o komunikacijskom formatu koji predstavlja specifično znanje (engl. know-how) organizacija, a koje je danas ključno sredstvo u pridobivanju i zadržavanju kupaca. Drugim riječima, dugoročan odnos između brendova i korisnika ovisi upravo o uspješnosti njihove komunikacije u obliku svakodnevnog informiranja, educiranja, zabavljanja, potpore… jer tako brendovi žive u stvarnom vremenu s korisnicima i njihovim izazovima. Osim toga. takav pristup zaslužit će povjerenje ključnih korisnika, a i tvrtke će raspolagati vrijednim podacima koje će znati usmjeriti u daljnji razvoj brendova osiguravajući dodatnu vrijednost korisnicima. Tako će poslovne ideje i smjerovi za razvoj novih proizvoda, usluga i programa sve više dolaziti iz zajednice zbog koje postoje i povećavat će se potražnja za vlastitim komunikacijskim platformama.

društveni-mediji

Dijalog je (pre)važan

Iako nas je ekspanzija Facebooka tehnološki probudila, tvrtke su još vrlo trome poslovanje prilagoditi izazovu i spremiti se za korisnike koji se žele više informirati. To potvrđuje i podatak da iako sve više korisnika želi kontakt s njima na društvenim mrežama, samo 73 od ukupno dvjesto najvećih tvrtki spremno je voditi službenu stranicu na Facebooku. Šteta, jer stižu nam generacije korisnika koji su vrlo probirljivi, znaju što žele i uvijek traže informaciju više, zbog čega tvrtke ne bi smjele propustiti priliku za međusoban dijalog. Gotovo svi proizvodi i usluge danas su mnogo kompleksniji, zato je važno detaljno predstaviti mogućnosti koje donose korisnicima. Nove su generacije sklone vjerovati tvrtkama koje specifično znanje i iskustvo znaju podijeliti sa zajednicom i uključiti je u proizvodnju. Nadam se da ćemo uskoro takve scenarije sve više gledati i na hrvatskom tržištu.

Segmentirani pristup

Danas potrošači imaju sve veću potrebu za detaljnim informacijama o proizvodima i uslugama kojima se koriste i sigurna sam da željno iščekuju formate koji će im to omogućiti. Drugim riječima, tržište je itekako spremno da tvrtke počnu kvalitetno upravljati sadržajnim marketingom. Primjera ima mnogo, no izdvojit ću jedan u kojem se svatko od nas može prepoznati – telekomunikacijske usluge. U ovom trenutku na tržištu je ponuđeno gotovo pedeset različitih mobilnih tarifa. Razlikuju se u mnogo detalja, ali sitnih, ne bi li zadovoljile svaku, pa i najneobičniju želju korisnika. Prilagodba suvremenom korisniku otišla je toliko daleko da su najveći igrači (HT i Vipnet) izbacili B-brendove kako bi se približili mlađoj, dinamičnijoj i cjenovno osjetljivijoj publici. Slično je stanje u osmišljavanju mnogih proizvoda i prilagodbi krajnjim kupcima i u financijskoj te osiguravajućoj industriji. Te su industrije prve prepoznale važnost stvaranja proizvoda u skladu sa željama korisnika, segmentiranoga pristupa, zato se može očekivati da će prve iskoristiti priliku koju im pruža sadržajni marketing.

PRAĆENJE PODATAKA

Kampanju najprije testirajte online

Kvalitetan sadržaj nije jednostavno kreirati, zbog čega će praćenje i tumačenje podataka tijekom komunikacije postati neizostavna vještina. Također, komunikaciju danas stvaramo i usmjeravamo u stvarnom vremenu, što znači da ako znamo pratiti i tumačiti podatke, sadržaj na online platformama možemo nadograđivati ovisno o trenutačnim reakcijama korisnika. Upravo zato tvrtke koje raspolažu velikim proračunima sadržaj kampanja mogu testirati i modelirati na online platformama, a onda ih prenijeti na skuplje, tradicionalne medije. Tako će tvrtke na vrijeme moći zaustaviti kampanju koja ne postiže željenu reakciju potrošača i pritom ne baciti cijeli proračun u vjetar, no jednako tako imat će priliku kvalitetno i jeftinije testirati proizvod te osmisliti komunikaciju koja će zaslužiti pozornost korisnika kakvoj težimo.

Nina-Isek-Medjugorac

Piše: Nina Išek Međugorac, izvršna direktorica Manjgure i vlasnica portala čuvarkuća.hr Sadržajni marketing: Kako kupca uvjeriti u tvrtkina posebna znanja i vještine?//Lider. 2015, 513(XI), str. 42-43.