Naša praktikantica Dijana istražila je kako možete iskoristiti društvene mreže kako biste se kreativnim životopisom istaknuli pri prijavi za posao.

Nedavno sam pročitala da je u današnje doba jednako mladoj osobi reći “Nađi posao!” i otići u Saharu i vikati “Kišo, padaj!”. Mogu se s tim složiti! Danas smo svi konstantno hipersvjesni toga da živimo u vremenu kad se za 10 ponuđenih mjesta za posao prijavi njih 8479.

Upravo zato bismo se trebali istaknuti odmah pri prijavi za posao kako bi nas budući poslodavac zamijetio i izdvojio nas iz gomile. Kako? Uz pomoć interneta i društvenih mreža koje nam uvijek stoje na raspolaganju. Osim ako se prijavljujete za neki administrativni posao, za koji životopis ukomponiran s društvenim mrežama baš i nema smisla, jeste li ikad razmišljali da osim dokumenta u Wordu pošaljete i prigodan link koji će odmah zaokupiti pozornost poslodavca?

Ovo podrazumijeva da ste ažurni na svojim društvenim mrežama i da se po njima stvarno može shvatiti kakva ste vi osoba, što vas zanima, čime ste se bavili, što o vama kažu prijatelji i koji su vaši životni stavovi. Ako to nije sređeno, brzo se bacite na posao i započnite rebranding samog sebe.

Kreativan online životopis trebao bi biti interaktivan, a poruke na njemu razlomljene u jasne cjeline koje će biti zanimljive poslodavcu. Na taj će način poslodavac moći prvim klikom vidjeti sažet pregled važnih stavki, a daljnjim pretraživanjem saznati detalje. Postavljanjem online životopisa izdvojit ćete se ne samo kao kreativna osoba, nego i kao ona koja ide korak dalje i samoinicijativno radi nove projekte, ima ideje, trudi se i iskazuje želju za radom, kao osoba koja zna napraviti više nego staviti postavke na Times New Roman veličina 12 i natipkati da je rođena u gradu tom i tom.

Ovi kreativni i interaktivni životopisi vam mogu dati inspiraciju kako da se virtualno predstavite.

1. Povežite sve svoje mreže u jedinstvenu stranicu

Flavors.me

Flavors.me funkcionira kao generator u koji ubacite svoje podatke, linkove, profilnu sliku i pozadinu i vaš online životopis je gotov! U prvom redu, ova stranica služi za povezivanje svih vaših profila na društvenim mrežama u jedinstvenu stranicu koja će se ažurirati kako vi ažurirate mreže. Tako se na jednostavan način može saznati sve o vama, pratiti vaši interesi i područja aktivnosti. Kako će stranica izgledati ovisi isključivo o vama, budući da vi sami odlučujete koje linkove ćete postaviti, što ćete o sebi napisati i kako će to sve izgledati. Kombinacija predložaka, fontova, boja i slika ima mnogo, tako da svaka flavors.me stranica izgleda kao originalno remek djelo (koje, realno, može biti gotovo u 5 minuta). Ako želite biti totalno profesionalni, preuzimanjem premium verzije možete preimenovati domenu kako hoćete, tako da nitko neće saznati na kojoj platformi je vaš životopis napravljen. Slične mogućnosti nudi i about.me.

2. Zašto ne iskoristiti društvenu mrežu za životopis?

slika2

 

Mark Johnson sastavio je svoj životopis preko profila na Pinterestu na kojem je istaknuo sve svoje vještine i stavio prigodne linkove za profile ostalih društvenih mreža. Još jedna potvrda da za interaktivni životopis ne morate biti tehnološki genije. U životopisu je naveo i ostale projekte na kojima je radio, postavio linkove na održane događaje i uploadao video uratke za održane prezentacije. Ako ste prije pisali za neki portal – stavite linkove na te članke, ako ste radili za tiskani medij – stavite slike svojih članaka. Pinterest omogućuje kreiranje više boardova, tako da ih možete podijeliti na one boardove  u kojima opisujete prijašnje poslove i one u kojima izražavate svoje interese. Poslodavac će imati dojam kao da je s vama popio kavu i doznao sve o vama bez da vas je ikad upoznao.

3. Ako stranica nije dovoljna, pokrenite i vlastiti hashtag

slika3

Igor Čeliković napravio je stranicu o samome sebi, na kojoj je izrazio jasnu želju za zaposlenjem u Europskoj komisiji. Čist i moderan dizajn na par mjesta naglašava najvažnije linkove kao što su “Zaposli Igora”, „Pozovi me na intervju“ i “Pošalji mi e-mail”. Na stranici se mogu pročitati sve njegove vještine, preuzeti puni životopis i doći do profila na društvenim mrežama. Proučavanjem njegovog Twitter profila može se vidjeti da je pokrenuo vlastiti hashtag #hireigor. O uspješnosti ovakvog pristupa govori činjenica da mu je nedavno Europska komisija ponudila posao!Igorova stranica napravljena je na besplatnom servisu weebly koja vam omogućava da napravite jedinstvenu stranicu (i u startu vam kaže da je to “iznenađujuće jednostavno”).

4. Životopis ili igrica?

slika4


Ok, ovdje nije riječ od društvenoj mreži, ali interaktivan životopis Robbya Leonardija nije se mogao zaobići. O njemu su se pisali članci, a ako u Google utipkate „interactive resume” njegov životopis pojavit će se kao prvi rezultat. Ovaj životopis može u prvu ruku poslužiti kao inspiracija grafičkim dizajnerima i programerima koji imaju sposobnost napraviti nešto slično, a nas ostale (koji se ne možemo pohvaliti ovakvim vještinama) može nas inspirirati razinom kreativnosti koja je uložena, pokazati na koji način je najbolje pohvaliti vlastite vještine i koje je sve poveznice najvažnije priložiti u vlastiti životopis, o kojoj god platformi da se radi.

Imate li vi online životopis kojim ćete se istaknuti iz mase?

Piše: Dijana Dretar
Podijeli objavu
Prethodni članakAktualne PR vijesti – 31.03.2014
Sljedeći članakIntervju s Danielom Ackermannom, direktorom agencije Degordian
Uz inovativni i fleksibilni pristup, na najbržim komunikacijskim platformama, tim stručnjaka PingPonga svakodnevno brine o reputaciji klijenata i identitetu brendova. Granice teritorija PingPongu nisu poznate pa djeluje u regiji, ali i diljem Europe. Više, brže i jače. PingPong je specijalizirana agencija za dvosmjerne komunikacije koja djeluje u sklopu Abrakadabra grupe. Tvrtka je osnovana 2011. godine, sa sjedištem u Zagrebu. Uz inovativni, fleksibilni i kreativni pristup, tim stručnjaka trenutno brine o reputaciji klijenata u regiji, ali i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Slovačkoj, Češkoj i Španjolskoj. Cilj PingPonga je u idućem razdoblju udahnuti život identitetu brandova klijenata na društvenim mrežama i u ostalim europskim zemljama. pingpong.com.hr